Breda groeit en is een fijne stad om in te wonen, werken en leven. De gemeente maakt plannen om deze groei te faciliteren en tegelijkertijd te zorgen voor het welzijn van mens en natuur. Er is veel te doen, zowel nu als in de toekomst. Om de uitdagingen die op ons afkomen aan te pakken, werken we samen met de inwoners van Breda en partners in de stad. Hierbij is het uitgangspunt: ‘Dichtbij doen, samen sterk vooruit’. Deze titel van het bestuursakkoord laat zien dat het college kijkt naar de stad van vandaag, morgen en die van de toekomst. De programma's Vitaal en Sociaal Breda, Ondernemend Breda, Duurzaam wonen in Breda, Basis op orde in Breda en Organisatie van Breda bieden handvatten voor de toekomst.
Vitaal en Sociaal Breda
De gemeente Breda wil armoede tegengaan en kansengelijkheid bevorderen met onze integrale wijkaanpak Verbeter Breda. In 2024 wordt het Pact van Breda deel 3 uitgevoerd. We zijn ons ervan bewust dat de kansen niet gelijk verdeeld zijn en dat er uitdagingen zijn op het gebied van onderwijs, inburgering, zorgvraagstukken en maatschappelijke acceptatie. In het sociaal domein werken we geleidelijk aan de beweging van behandelen naar voorkomen en de inzet op positieve gezondheid. Tegelijkertijd nemen we als gemeente regie om samen te proberen het jeugdstelsel en de WMO beheersbaar te maken én te houden. Een voorbeeld hiervan is de Regio WBO Jeugd, waarin de gemeente Breda met partners in de regio West Brabant Oost samenwerkt en gezamenlijk de niet vrij toegankelijke jeugdhulp inkoopt. In 2024 worden flinke stappen gezet om de beoogde verandering in het jeugdhulplandschap te realiseren en een onomkeerbare stap te zetten. Hierbij kijken we dus naar hoe het wel kan: door samen te werken en slagvaardig te zijn in onze aanpak voor taken die we hebben overgenomen van de Rijksoverheid.
De gemeente Breda wil dat kinderen opgroeien in een veilige en gezonde omgeving en dat iedereen volwaardig mee kan doen in de samenleving. Daarom besteden we extra aandacht aan voorlichting en preventie op het gebied van drugs en het stimuleren van een gezonde leefstijl. In stad, dorpen en wijken bevorderen we diversiteit en inclusie en wordt hard opgetreden tegen discriminatie en straatintimidatie. In 2024 krijgen inwoners een prominentere rol in het denken over wat en hoe er moet gebeuren in hun wijk. Mensen weten zelf het beste wat er nodig in hun omgeving, welke prioriteiten het belangrijkste zijn. Daarom leren we van en met elkaar om samen betere, passendere oplossingen te bedenken vanuit vertrouwen en contact.
Iedereen moet zich kunnen ontwikkelen en ontplooien in Breda. Dit draagt bij aan bestaanszekerheid wat het fundament vormt voor een inclusieve samenleving. In 2024 gaan we hier concreet mee aan de slag door meer mensen naar werk te begeleiden in samenwerking met het onderwijs en het bedrijfsleven. Hierbij ondersteunen we zowel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt door beperking of taalachterstand als werkgevers die deze mensen aan werk kunnen helpen. Door met partners samen op te trekken creëren we meer stageplekken en huiswerkbegeleiding in de wijk.
Ondernemend Breda
Een weerbare en veerkrachtige gemeente begint bij een krachtige en toekomstbestendige economie. In Breda hebben we alle talenten nodig. Daarom werken we samen met het onderwijs en het bedrijfsleven om mensen op te leiden voor de banen van morgen. In 2024 wordt een onderwijsvisie gepresenteerd met actiepunten om het ontwikkelen en ontplooien van onze inwoners te bevorderen. Deze onderwijsvisie sluit aan op het beleidskader Jeugd. Dit is zichtbaar in projecten waarbij het regulier onderwijs wordt verstevigd, er specialistische hulp in het speciaal onderwijs wordt aangeboden en er specifieke onderwijszorg arrangementen komen voor bepaalde doelgroepen.
Bedrijventerreinen zijn de motor van de economie. En Breda groeit. De afgelopen jaren is vol ingezet op het omzetten van voormalige werklocaties naar woongebieden. De grens daarvan is nu bereikt, want we vinden het belangrijk dat mensen in de nabijheid van hun woonomgeving kunnen werken. We behouden daarom zoveel mogelijk bestaande binnenstedelijke werklocaties en realiseren nieuwe werklocaties om te kunnen inspelen op mogelijke groei. Naast meer woningen zijn er ook meer bedrijventerreinen nodig. Voldoende terreinen om groei van bestaande bedrijven mogelijk te maken en om nieuwe bedrijven te laten landen. De bestaande en nieuwe werklocaties vormen samen het Innovatiedistrict Breda. Hiermee maken we ruimte voor toegepaste technologie en creativiteit op een open campus. Daarnaast willen we dat onze bestaande bedrijventerreinen meegaan in de energietransitie, digitalisering, technologisering en vergroening. In de afgelopen periode is onderzoek uitgevoerd waarbij de beschikbare ruimte op onze bestaande bedrijventerreinen in beeld is gebracht en is gekeken naar de toekomstbestendigheid van onze werklocaties. Deze onderzoeken vormen de basis voor onze aanpak in 2024 met als doel aantrekkelijke plekken waar talenten graag werken of plekken waar je je als ondernemer kunt vestigen.
De beweging richting een circulaire economie wordt beïnvloed door de stijgende energievraag en toenemende afvalstroom. Dit vraagt om een andere kijk op onze manier van leven en een economie waarin afval een grondstof vormt voor nieuwe producten. In 2024 worden pilots uitgevoerd die zijn gericht op het verduurzamen van bedrijventerreinen. Daarnaast geeft energieplanologie vorm aan de energietransitie. Dit betekent dat voor de stad in beeld wordt gebracht hoeveel elektriciteit er opgewekt gaat worden en hoeveel elektriciteit partijen in de toekomst willen afnemen. Het doel is het voorkomen van overbelasting van het elektriciteitsnetwerk door vraag en aanbod van elektriciteit dichter bij elkaar te brengen.
In de ontwikkeling van Breda speelt kunst en cultuur een actieve rol. Door de aanwezigheid van cultuur in de openbare ruimte wordt een breed publiek bereikt en kennismaking op een laagdrempelige manier gefaciliteerd. Creatieve ontplooiing wordt in de nieuwe cultuurvisie als uitgangspunt gehanteerd waarbij een divers aanbod en gemakkelijke toegang centraal staan. In 2024 brengen we de beleidsplannen in lijn met de nieuwe cultuurvisie en in 2025 voeren we deze plannen uit.
Duurzaam wonen in Breda
In 2024 blijft de gemeente Breda zich richten op het realiseren van geschikte woningen en voeren we de Woonvisie en de nieuwe prestatieafspraken uit met de Bredase woningcorporaties en de Gezamenlijke Huurderskoepels. Dit doen we door onze grootstedelijke ambities voor ’t Zoet (CrossMark), Centrum Oost, Gasthuisvelden en de Nieuwe Mark te realiseren. En dat betekent ook investeren in betaalbare woningen, tijdelijke woningen en het levensloopbestendig maken van bestaande woningen. In de woningbouwprogrammering ligt de focus op sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen. Adaptief zijn en keuzes maken is belangrijk omdat de druk op de woningmarkt nog steeds groot is. Daarbij hebben we oog voor de openbare ruimte en leefomgeving. Het zijn vooral de randvoorwaarden zoals mobiliteit, klimaat, stikstof en energie die de uitdagingen vormen waarmee we te maken krijgen. We zullen steeds vaker zien dat beleidskaders botsen en niet alles tegelijk kan. De gemeente Breda ontwikkelt een aanpak om in dergelijke gevallen steeds goed afgewogen keuzes te blijven maken.
Bij de aanpak van mobiliteit en bereikbaarheid werken we conform de mobiliteitsvisie aan een betere doorstroom van verkeer, meer en betere fietspaden en verbeterde bus- en treinverbindingen. In lijn met het bestuursakkoord geven we prioriteit aan onderhoud van straten, fiets- en voetpaden, parken en pleinen en toegankelijkheid van de stad voor alle burgers. In 2024 is de eerste brug over de Singel klaar, is de Sint Annastraat autovrij en zetten we een duurzaam concept voor flexibele mobiele fietsenstallingen in.
Door het combineren van projecten en programma’s herstellen we met onze partners de natuur in de verdeling van de beschikbare ruimte. Vitale natuur is hierbij een aandachtspunt, zowel in het buitengebied als in de bebouwde kom werken we aan het herstel van natuur en biodiversiteit. Door het verbinden van natuur in dorpen en wijken met de natuur in het buitengebied ontstaat een groenblauw raamwerk. Dit is ook van belang omdat het Natura 2000-gebied het Ulvenhoutse Bos een complexe stikstofopgave binnen de gemeente Breda is. Het Volkshuisvestingsfonds draagt in 2024 bij aan het verduurzamen van betaalbare koopwoningen en het isolatiefonds levert een bijdrage aan het isoleren van huizen en bedrijfspanden. Daarnaast worden extra gebieden in Breda gestimuleerd om CO2-neutraal te worden door het opwekken van groene energie, het compenseren van uitstoot, het investeren in circulariteit en toevoegen van groen in onze leefomgeving.
Basis op orde in Breda
Breda is een sterke en veerkrachtige gemeente waarin inwoners wonen, werken en ontmoeten in een leefbare, schone en veilige stad. Veiligheid en leefbaarheid zijn thema’s die bij veel van onze inwoners hoog op het lijstje staan. Om de veiligheid te bevorderen, leveren we in 2024 een nieuw meerjarenplan op. Daarin komen onder andere het vergroten van de pakkans van criminelen en de inzet op repressie aan bod. Als het gaat om een duurzame stad levert de afvalstoffenheffing een urgent vraagstuk op voor 2024. Het verwerken van afval wordt duurder omdat we met elkaar te veel afval produceren. De kosten voor het ophalen en verwerken van huisvuil stijgen harder dan de indexering van 2% waar de gemeente Breda rekening mee heeft gehouden. Willen we voorkomen dat de kosten blijven stijgen, dan moeten we echt dingen anders doen. Bijvoorbeeld samen het gebruik van verpakkingen verminderen, duurzamer consumeren, slim hergebruiken en re- en upcyclen. Als we als stad gelijkblijvende resultaten willen behalen, ontkomen we niet aan het gesprek over hoe we met deze stijgende kosten om willen gaan in relatie tot de begroting.
Voor wat betreft het beheer van de openbare ruimte, zetten we in op het versterken van onze voorzieningenstructuur en het aanpakken van technische constructies – zoals bruggen en tunnels. In 2024 wordt openbaar groen aantrekkelijker en divers ingericht en zetten we een stap naar een meer duurzame vorm van beheer. Ambities die hierbij horen zijn het verbeteren van de waterkwaliteit, het tegengaan van gevolgen van klimaatverandering en het verminderen van de groeiende vraag naar energie. Deze kwaliteitsimpuls wordt verbonden met het uitvoeringsprogramma ‘Breda, Stad in een park’. Daarnaast is de vervangingsstrategie voor bruggen en viaducten uitgewerkt en stemmen we in 2024 met het Rijk af over de Breda-specifieke onderhoudssituatie en mogelijke ondersteuning voor het beheer. Dit draagt bij aan het op orde houden van onze leefomgeving en bevordert de kwaliteit van onze openbare ruimte. De huisvestingscapaciteit die de stad Breda nodig heeft en de gebouwen die we in beheer hebben, worden in kaart gebracht in de Integrale Huisvestingsplannen. In 2024 werken we aan het Integraal Huisvestingsplan voor Sport en Cultuur. De gemeente Breda heeft meerjarige afspraken gemaakt over de zorgplicht voor onderwijshuisvesting met de schoolbesturen – deze zijn verenigd in BreedSaam en Building Breda. Hiermee is een financiële impuls beschikbaar voor het behoud en doorontwikkeling van de kwaliteit van de onderwijshuisvesting. Ons gezamenlijke uitgangspunt hierbij is om schoolgebouwen in de toekomst nog meer te gebruiken als fysiek (vertrek)punt voor maatschappelijke partners.
Organisatie van Breda
We hebben een krachtige, professionele organisatie nodig, als we alle ambities en taken effectief willen uitvoeren en crises doeltreffend managen. Daarom werken we flexibel, integraal en toekomstgericht, vanuit een krachtige basiswerkwijze. Het komend jaar is onze inspanning gericht op strategische personeelsplanning, een passend leer- en ontwikkelaanbod voor iedereen en aandacht voor vitaliteit en inzetbaarheid. We verbeteren de kwaliteit van onze processen zoals inkoop, inhuur en subsidies door eenduidige procedures en duidelijke afspraken over projectmatig en programmatisch werken.
We jagen innovaties aan. De groei van de stad faciliteren, betekent ook slimmer organiseren. Data gedreven sturing hoort daarbij, bijvoorbeeld in de vorm van onze digital twin. Dit geïntegreerde dataplatform biedt ons nieuwe inzichten en kansen op thema’s als bereikbaarheid, veiligheid en een aantrekkelijke leefomgeving. Bovendien werken we samen met partners en bedrijven in de stad en de regio om tot nieuwe, digitale oplossingen voor maatschappelijke opgaven te komen, bijvoorbeeld met hackathons en challenges.
Mensen vormen het fundament van onze organisatie. We zorgen ervoor dat dit fundament krachtig staat. We vragen iedereen om zich te blijven ontwikkelen in persoonlijk en professioneel opzicht. Daarbij horen ook 21e-eeuwse vaardigheden, zoals communiceren, informatievaardigheden, ICT-basis vaardigheden en samenwerken. Zo blijven we een aantrekkelijke werkgever. In deze arbeidsmarkt is het een uitdaging om voor specifieke vacatures op tijd de juiste mensen te vinden. We gebruiken daarom nieuwe methoden voor werving en selectie.
Ook de gemeentelijke organisatie heeft zich te verhouden tot veranderende omstandigheden en de crises die op ons afkomen. We zijn flexibel en maken nieuwe keuzes als dat nodig is. Daarbij bewaren we het evenwicht tussen maatschappelijke opgaven, de mensen nodig zijn om hieraan te werken en de beschikbare middelen. Dat betekent soms ook kiezen, want niet alles kan tegelijk.