De coronacrisis heeft ingrijpende economische gevolgen. Deze vertalen zich in een krimp in economische activiteit voor alle sectoren. De krimp is verreweg het hoogst bij de Horeca (-41%) gevolgd door overige zakelijke dienstverlening (-13%), industrie (-10%) en communicatie (-9%). Dit betekent ook dat de werkloosheid in Breda stijgt en de werkgelegenheid fors afneemt. De laatste scenario’s van het CPB geven aan dat het aantal banen van 110.000 afneemt naar 102.000 in 2020.
Breda is een vitale en ondernemende stad. Ondernemers hebben in 2020 een enorme drive en veerkracht laten zien om innovatieve oplossingen te vinden en de economie draaiende te houden. Toegepaste technologie en creativiteit is en blijft de motor om deze vernieuwing ook in crisistijd sneller en slimmer voor elkaar te krijgen. Dit maakt onze stad wendbaar en biedt perspectief op herstel. Digitalisering en duurzaamheid zijn hier onlosmakelijk mee verbonden. De zorg heeft middels digitalisering heel veel kennis in een korte tijd bij elkaar gebracht en de logistiek eromheen kunnen organiseren. Bewoners kunnen via internet spullen kopen, massaal thuis werken, thuis onderwijs genieten, thuis sporten maar ook contact hebben met hun dierbaren. Daarnaast werd ook duidelijk dat de balans tussen digitalisering en het bewust offline zijn alleen maar toenam. Men heeft nu meer dan ooit behoefte aan echt contact. Deze balansgedachte willen we vasthouden in Breda.
Het te verwachten resultaat voor dit programma bedraagt € 1,7 miljoen positief met name als gevolg van positieve resultaten vanuit grondexploitaties.