P2 Ondernemend Breda

Hoe staan we ervoor?

Terug naar navigatie - Hoe staan we ervoor?

Breda is een stad met een bloeiende economie waar ondernemers de ruimte krijgen om te vernieuwen en talent zich kan ontwikkelen. Onze inwoners profiteren hiervan door werk, inkomen en welvaart. Onze historische binnenstad bruist van de winkels, horeca, cultuur en evenementen. Onze mbo’ers worden met open armen ontvangen door het bedrijfsleven en onze hogescholen behoren tot de beste van Nederland. Samen zijn ze voor Breda een bron van kennis en creatief talent. Ook door onze gunstige geografische ligging, goede internationale bereikbaarheid, fijne woon- en leefomgeving en diverse economische structuur heeft Breda een sterke basis.

Tegelijkertijd stellen de dynamische arbeidsmarkt en transities op het gebied van klimaat, technologie, zorg, elektriciteit, duurzaamheid en wonen ons voor de uitdaging om onze economische aantrekkingskracht te behouden en concurrerend te blijven. We zien een toenemende vraag naar personeel, aanhoudende vergrijzing en een daling van het aantal jongeren, wat zorgt voor krapte op de arbeidsmarkt. Daarnaast verschillen banengroei en arbeidsaanbod per sector. Slimme automatisering en AI zijn cruciaal om arbeid efficiënt in te zetten in dit technologisch-digitaal tijdperk. Door te focussen op innovatie, vernieuwing en samenwerking tussen ondernemers, onderwijs en overheid, dragen we bij aan economische én maatschappelijke uitdagingen. Daarom werken we hard om Toegepaste Technologie & Creativiteit (TT&C) de spil van onze economische motor te maken, Breda als stad van oplossingen. Met onze nieuwe cultuurvisie versterkt het culturele veld van Breda deze focus. We zetten ons in voor een stad waar kunst en cultuur toegankelijk zijn voor iedereen, met een focus op talentontwikkeling, culturele diversiteit en samenwerking tussen de cultuursector, onderwijs en bedrijfsleven. Hierop onderscheiden we ons in Breda als hotspot voor TT&C en streven naar een levendige stad waarin creatieve makers hun vleugels kunnen uitslaan en bijdragen aan een innovatieve en inclusieve samenleving.

In de begroting 2025 hebben we duidelijke keuzes gemaakt om onze economische aantrekkingskracht te behouden en een antwoord te geven op diverse transities. Dit doen we onder meer door te focussen op ons economisch profiel als ‘stad van oplossingen’, het stimuleren van het Innovatiedistrict Breda, ons vernieuwd cultuuraanbod verder uit te bouwen en wederkerigheid te bevorderen zodat onze ondernemers ook investeren in onze stad. We zijn hard bezig om deze keuzes uit te voeren en daar gaan we in 2026 mee door. Daarnaast maken we in aanloop naar de begroting 2026 enkele aanvullende keuzes (zie paragraaf ‘welke aanvullende keuzes maken we?’).

Waar zijn we mee bezig?

Terug naar navigatie - Waar zijn we mee bezig?

Focus op TT&C: visie op innovatiedistrict
Het Innovatiedistrict Breda moet de aanjager worden voor een innovatief ecosysteem waar vernieuwende bedrijven, startups en talenten bij elkaar komen. Dit zorgt niet alleen voor economische groei, maar draagt met innovatieve oplossingen ook bij aan de maatschappelijke vraagstukken waar we als stad voor staan. Het wordt een hotspot waar ideeën vorm krijgen en waar we technologieën (door)ontwikkelen. Doordat we hier gericht sturen op een concentratie van specifieke bedrijven en professionals, ontstaat een kruisbestuiving van ideeën en innovatie. De afgelopen jaren hebben we de basis voor onze hotspot gelegd door aanjagers als Breda Robotics een plek te geven en incubators op te zetten. Met de oprichting van de advisory board in triple helix verband werken we samen aan draagvlak voor en eigenaarschap van het innovatiedistrict. Om onze gezamenlijke ambities verder vorm te geven werken we samen aan een visiedocument.

Onze focus op TT&C en het zijn van een stad van oplossingen laten we ook op andere terreinen zien. Zo blijven we ons met Bredata inzetten voor innovatie digitale oplossingen voor stedelijke uitdagingen, richten we onze digitale dienstverlening en informatievoorziening voor iedereen toegankelijk in en zijn we als organisatie in staat om mee te bewegen met digitale veranderingen. Daarnaast gaan technologische en creatieve ontwikkelingen hand in hand met culturele vernieuwing. Cultuur biedt een sterk fundament voor creativiteit en verbeeldingskracht en is daarmee onlosmakelijk verbonden met onze TT&C- aanpak. Deze wisselwerking wordt ook onderstreept in de cultuurvisie van Breda, waarin verbinding met technologie en creativiteit een belangrijk speerpunt vormt.

Werklocaties
Werklocaties, waaronder bedrijventerreinen, kantoor- en campuslocaties, spelen een centrale rol in het bieden van werkgelegenheid. Onze 2.400 bedrijven op meer dan 40 bedrijventerreinen zorgen voor 37.000 banen en € 4 miljard omzet. Daarnaast vraagt onze focus op innovatie en het aanjagen van onze hotspot op het gebied van TT&C ook om een deel van deze ruimte. Anno 2025 zijn nagenoeg geen kavels meer uitgeefbaar en ook de leegstand van bestaand bedrijfsvastgoed is historisch laag. De werklocaties in Breda zijn cruciaal voor de economische groei, werkgelegenheid en de welvaart van onze stad, zowel nu als in 2040. Breda groeit naar verwachting naar 215.000 inwoners in 2040. Daarom is het essentieel dat de beroepsbevolking zoveel mogelijk lokaal werkt. Maar de beperkte fysieke ruimte en uitdagingen zoals de energietransitie en netcongestie, maken het ontwikkelen van nieuwe werklocaties erg lastig. Er is dus actie nodig om richting 2040 voldoende ruimte te kunnen bieden aan Bredase bedrijven. Daarom zijn we hard op weg met een nieuwe ruimtelijke-economische visie voor onze werklocaties, inclusief een bijbehorend actieplan. Het is noodzakelijk om bestaande terreinen beter te benutten en nieuwe bedrijventerreinen te ontwikkelen.

Krapte op arbeidsmarkt
Om de krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan, bundelen we de krachten met onze partners, zoals het UWV, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven. We kijken hierbij ook naar partners buiten onze stadsgrenzen. Daarnaast pakken we de meest urgente uitdagingen op onze arbeidsmarkt aan, waaronder krapteberoepen. We richten ons op het benutten van talent, het binden van jong talent en het stimuleren van innovatief en inclusief werkgeverschap.

Energie op cultuur
Samen met onze kunstenaars, makers en andere culturele partners in de stad zijn we begin dit jaar voortvarend gestart met het uitvoeren van ons nieuw cultuurbeleid ‘Stad van Creatief Talent’. Hiermee zetten we Breda op de kaart als stad van creatieve industrie. Dit doen we onder meer door aan te sluiten bij ons economisch beleid door het TT&C-profiel van Breda kracht bij te zetten. Onze nieuwe aanpak levert veel energie en samenwerking in onze stad op. Onze culturele sector is ondernemend, waardoor we dit jaar al veel subsidieaanvragen hebben toegekend aan culturele instellingen, verenigingen en makers in Breda. Ook gedurende dit jaar kunnen nog culturele activiteitensubsidies worden aangevraagd. Dit zal naar verwachting ook volop gebeuren. Deze subsidieregelingen faciliteren culturele projecten die een breed publiek aantrekken en Breda op de kaart zetten als stad van creatief talent.

Daarnaast zijn we bezig met een ontwerp voor de broedplaats Performing Arts. We maken een volgende stap richting een unieke cultuurplek, die hoog scoort op het gebied van architectuur, duurzaamheid en flexibiliteit in gebruik. Dit betekent een belangrijke mijlpaal voor zowel ons cultuurbeleid als ontwikkelingen in het Havenkwartier.

Bouwen aan een bloeiende binnenstad
Met ons historisch en bourgondisch karakter en bruisende horecasector willen we de aantrekkelijkheid van onze stad behouden en vergroten. Met onze nieuwe horecavisie optimaliseren we de randvoorwaarden voor een bloeiend horecaklimaat in onze stad. We kiezen voor kwaliteit, diversiteit en innovatie in de horeca. Samen met ondernemers, vastgoedeigenaren, bewoners en partners zoals Breda Marketing en de cultuursector verdiepen we ons in innovaties en nieuwe mogelijkheden. Breda organiseert en faciliteert deze samenwerking. We richten ons op horeca in bestaande horecagebieden, maar soms kan het toch gewenst zijn om in bepaalde delen van de stad het aanbod uit te breiden om de aantrekkelijkheid van deze gebieden te verbeteren. We werken aan een gebiedsprofiel ‘binnenstad’, waarin we aangeven hoe de (historische) binnenstad zich verder kan ontwikkelen. Ook blijft er ruimte voor maatwerk en pilots, bijvoorbeeld met nachthoreca. Daarnaast zijn we bezig met het opstellen van een nieuwe terrassenverordening die meer helderheid moet brengen voor ondernemers, omwonenden en hulpdiensten. We gaan duidelijk aangeven wanneer een terras vergunningsvrij mag worden geplaatst, wanneer een vergunning voor een terras verplicht is en welke eisen we aan deze vergunning stellen.

Ook vraagt een vitale binnenstad om wederkerigheid: een evenredige verdeling van de kosten voor het gebruik van onze stad. Dit doen we stap voor stap, bijvoorbeeld door de leges van commerciële, grote evenementen en horeca kostendekkend te maken.

Regionale samenwerking
Om de belangen van Breda optimaal te kunnen blijven behartigen, is schaalvergroting en regionale samenwerking onmisbaar. We werken op diverse manieren samen. Allereerst starten we samen met Tilburg een gezamenlijke lobby in Europa: door onze krachten te bundelen in onze stedelijke regio (SRBT) willen we in Brussel meer voor elkaar krijgen. Ook werken we binnen de SRBT aan een uitvoeringsagenda en een passende structuur om ambtelijk en bestuurlijk samen te werken. Daarnaast formaliseren en verbreden we onze samenwerking met onze omliggende gemeenten in de Baronie. Deze (nog te vormen) lichte gemeenschappelijke regeling vormt samen met Hart van Brabant de ‘linker- en rechterlong’ van de SRBT. Tot slot ligt onze focus binnen de Regio West-Brabant (RWB) op het versterken van het vestigingsklimaat en een verdergaande samenwerking met REWIN. We halen dubbelingen uit regionale samenwerking zodat die efficiënter wordt.

Welke aanvullende keuzes maken we?

Terug naar navigatie - Welke aanvullende keuzes maken we?

Economie
We gaan niet investeren in het realiseren van de BredaRing. We hadden het plan om als gemeente met de BredaRing 65 km glasvezel aan te leggen om de (digitale) dienstverlening veiliger en beter uit te kunnen voeren en innovaties mogelijk te maken. En om dit Bredase glasvezelnetwerk in de toekomst aan te sluiten op de glasvezelverbindingen in de provincie. Maar uit de actualisatie van de businesscase voor de BredaRing blijkt dat deze niet rendabel meer is. Bovendien is de uitrol van glasvezel in Breda inmiddels veel verder dan in de periode dat het idee van de BredaRing werd gelanceerd. We nemen wel reeds deel aan de BrabantRing: een gesloten glasvezelnetwerk opgericht door de provincie Noord- Brabant en de gemeenten Breda, Eindhoven, Helmond en ’s-Hertogenbosch.

Regio
In onze regionale samenwerking leggen we de komende periode de nadruk op de samenwerking met de Baronie-gemeenten en in de Stedelijk Regio Breda- Tilburg. Om deze samenwerking ook financieel kracht bij te zetten, willen we minder middelen beschikbaar stellen voor de strategische agenda van de RWB.
We zetten deze middelen deels in om de samenwerking in de SRBT en de Baronie te versterken. Dit is mogelijk omdat de RWB en REWIN hun samenwerking gaan versterken.