Breda is een dynamische stad met veel ambities: we willen dichtbij doen, maar ook samen sterk vooruit. We kijken naar de stad van vandaag, morgen en die van de toekomst. Juist in deze tijd van financiële onzekerheid en schaarste vinden we het essentieel om ook onze blik op de toekomst van de stad te houden. We willen vooruitstrevend, creatief en innovatief blijven en kansen verzilveren. Samen sterk vooruit kan alleen als we bewuste en daadkrachtige keuzes maken die realisatie van onze ambities dichterbij brengen.
Waarom zijn we overgestapt van MIP naar SIP? In de afgelopen bestuursperiode hebben we een belangrijke transitie doorgemaakt van de Meerjaren Investeringsplanning (MIP) naar de Strategische Investeringsplanning (SIP). We hebben deze verandering ingevoerd om onze investeringsprojecten beter te plannen, voor te bereiden en uit te voeren, met een langere horizon. De overstap naar het SIP is ingegeven door de behoefte aan een meer geïntegreerde en toekomstgerichte aanpak van onze investeringen, waardoor we meer grip krijgen. Het MIP bood een planning voor 4 jaar vooruit. Bij het SIP streven we naar een realistische meerjarenplanning voor de komende 20 jaar. Maar het SIP gaat verder, door niet alleen rekening te houden met de investeringsbehoefte, maar ook met de fases waarin onze verschillende investeringen zich bevinden (met andere woorden, wanneer we middelen daadwerkelijk uitgeven). We hebben als stad een hoop ambities. Een aantal van deze ambities komt in de komende jaren samen. Dit lijkt op een boeggolf, maar door bij elke begroting het SIP te actualiseren krijgen we grip op wat we écht investeren en uitgeven en weten we steeds beter wat er daarna op ons afkomt. Zo brengen we ambities en financiën steeds beter in control. |
Met de nieuwe systematiek van het SIP hebben we steeds meer inzicht in de mogelijkheden om te investeren in de toekomst van onze groene, gastvrije en grenzeloze stad. Meer inzicht brengt meer grip en sturing. Tegelijkertijd leidt meer inzicht ook tot het besef welke investeringen in welk tijdpad realistisch en haalbaar zijn. Onze investeringsruimte is immers niet onbeperkt. Het SIP is ons belangrijkste instrument voor het plannen, voorbereiden en uitvoeren van investeringsprojecten in Breda gedurende de komende 20 jaar. Het geeft ons de mogelijkheid om te sturen en onze doelstellingen daadwerkelijk te realiseren. We plannen rekening houdend met onze eigen middelen en beschikbare capaciteit, maar weten ook dat het realiseren van investeringen beïnvloed wordt door een hoop externe factoren. Daarom biedt onze financiële verordening de mogelijkheid tot overprogrammering van maximaal 25%. Op deze manier proberen we flexibel te zijn en goed om te gaan met risico’s en onzekerheden. Tegelijkertijd willen we verrassingen zoveel mogelijk voorkomen. Het blijft hierin zoeken naar een goed evenwicht waarbij we onze investeringsruimte maximaal willen inzetten om de groei van onze stad te versterken. Hiervoor kijken we niet alleen naar onze eigen middelen maar blijven we inzetten op cofinanciering van (overheids)partners zoals de provincie, het waterschap, het Rijk en Brussel.