De EU-lidstaten hebben met elkaar afgesproken dat de EU in 2030 minimaal 55% minder broeikasgassen moet uitstoten, om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Medio 2023 is door het college het klimaatplan ‘Breda klimaatneutraal in 2044’ vastgesteld gepresenteerd. Daarmee haalt Breda alles uit de kast om al in 2044 geen aardgas meer te gebruiken en klimaatneutraal te zijn. Dit is een ambitieus doel, dat haalbaar is als we er met z'n allen hard aan werken.
De meeste broeikasgassen in Breda zijn afkomstig uit het energieverbruik. Een ander deel is afkomstig uit de veeteelt en industriële productieprocessen. Het klimaatplan gaat over deze totale uitstoot en opname, net als het nationale klimaatplan. Met het klimaatplan willen we nog méér bereiken:
- De lokale kracht versterken met bijvoorbeeld lokale energiegemeenschappen, kringlooplandbouw en een ambachtscentrum, zodat er een beter vestigingsklimaat ontstaat.
- Een gezonde leefomgeving voor mens en dier met schone lucht door verduurzaming van het vervoer en de bouwsector, en een robuuste groenstructuur voor biodiversiteit.
- Het verminderen van de kwetsbaarheid van mensen, onze systemen en de natuur. Het gaat dan bijvoorbeeld om aandacht voor energie-armoede, het behoud van een betrouwbaar energiesysteem en aandacht voor kwetsbare dieren en planten.
Deze klimaatbegroting is een uitwerking van het klimaatplan 'Breda klimaatneutraal in 2044'. Het klimaatplan is een nadere invulling van de beleidsnota ‘Steek positieve energie in het klimaat’ uit 2008, inclusief de bijbehorende update ‘Strategie duurzame energietransitie gemeente Breda’ uit 2016. Met de klimaatbegroting 2024 kijken we vooruit naar de maatregelen en middelen voor de periode 2024-2027. Deze zijn onderverdeeld in 6 thema’s:
- energiearchitectuur
- gebouwde omgeving
- werklocaties
- schone mobiliteit
- natuurherstel en landbouw
- duurzame overheid
Hieronder is het verloop van de uitstoot van broeikasgassen binnen de gemeente Breda opgenomen voor de 4 inhoudelijke thema’s. We streven naar een structurele daling binnen al deze thema’s richting 2044. Een vertaling naar concrete prognoses volgt nog. De thema’s Energiearchitectuur en Duurzame overheid zijn ondersteunend aan de overige thema’s.
Deze klimaatbegroting heeft een kortere looptijd dan het klimaatplan. Daarom hebben we de tussendoelen voor de broeikasgasemissies voor 2025 vermeld. We willen dat de totale uitstoot in Breda in 2025 is gedaald naar 664 kiloton CO2-equivalenten.
Per thema geeft dit plan een toelichting op de acties vanuit de gemeente. Daarna volgt een overzicht van de financiële middelen per thema. Deze begroting is al geactualiseerd ten opzichte van het klimaatplan. Het Rijk heeft € 2,4 miljoen ter beschikking gesteld om energiearmoede te bestrijden. Daarmee hebben we het bestaande ondersteuningspakket verlengd naar 2024 en 2025.