Paragraaf Openbaarheid Wet open overheid

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

De Wet open overheid (Woo) is bedoeld om overheden transparanter te maken. Daarnaast zorgt de wet ervoor dat overheidsinformatie beter vindbaar en goed te archiveren is. Iedereen kan bij de gemeente een verzoek indienen om informatie die wij beheren. Daarnaast verplicht de Woo de gemeente om informatie actief openbaar te maken uit 11 vastgestelde informatiecategorieën. Denk aan: de vergaderstukken van de gemeenteraad, convenanten, Woo-verzoeken en organisatiegegevens. Het actief openbaar maken van informatie wordt gefaseerd uitgevoerd over een periode van 5 jaar. Deze fasering moet nog wel officieel door het Rijk worden vastgesteld. De Woo moet in 2027 volledig geïmplementeerd zijn.

Het actief openbaar maken vindt plaats via een landelijk digitaal platform dat door het ministerie van BZK in stand wordt gehouden: Plooi. Zo is alle informatie op één plek vindbaar en doorzoekbaar. Bij de ontwikkeling van Plooi in 2022 is uitgegaan van een oplossing waarbij de informatie centraal opgeslagen en openbaar gemaakt zou worden. Op advies van het Adviescollege ICT-toetsing heeft de minister eind november 2022 besloten om te kiezen voor een eenvoudigere en snellere oplossing: een verwijsindex met zoekfunctie, de Woo-index. Bestuursorganen kunnen zich bij deze Woo-index aansluiten, zodat ook hun informatie via één centrale plek vindbaar en opvraagbaar is.

Informatiebeheer en de ontwikkeling van een publicatieplatform
De keuze voor een eenvoudige verwijsindex betekent dat de gemeente zelf voor een publicatieplatform moet zorgen. Om informatie actief openbaar te maken, zijn 2 aspecten van belang:

  • informatiebeheer: welke soorten document vallen er binnen de 11 informatiecategorieën, in welke systemen zijn die opgeslagen en hoe zijn ze te ontsluiten?
  • het publicatieplatform: hoe moet het eruitzien, wat zijn de technische randvoorwaarden en zijn er leveranciers die al iets ontwikkeld hebben?

In 2023 werken we aan de implementatie van een informatiebeheerplan. We oriënteren ons op een passende oplossing. Is dat een doorontwikkeling van ons zaaksysteem? Is het een ontwikkeling via onze website? Of wordt het een co-productie met andere gemeenten? Hierin maken we eind 2023 een definitieve keuze.

Wat gaan we in 2024 aan de implementatie van de Woo doen?

Terug naar navigatie - Wat gaan we in 2024 aan de implementatie van de Woo doen?

Zodra we meer duidelijkheid hebben over het publicatieplatform, zetten we in 2024 de eerste stappen voor de technische realisatie hiervan. De verwachting is dat we eind 2024 beschikken over een werkend publicatieplatform waarop de informatie te vinden is die dan verplicht is vanwege de Woo. Daarvoor passen we in 2024 onze processen en systemen aan, zodat we documenten actief openbaar kunnen maken.