Vitaal en Sociaal Breda
Onze ambitie
Terug naar navigatie - Onze ambitieWe willen het verschil maken in de levens van alle Bredanaars. Vanuit onze wettelijke taken bieden we waar nodig zorg en ondersteuning en helpen we mensen aan werk of aan een inkomen. Daarnaast zorgen we samen met onze inwoners voor een schone, leefbare en veilige omgeving die uitnodigt om met elkaar samen te leven of te bewegen.
Iedere inwoner bepaalt zijn eigen leven, in samenwerking met zijn of haar omgeving en waar nodig ondersteund door vrijwilligers, naasten of (andere) professionals. Daar is het programma Vitaal en Sociaal ook op gericht. Via preventie willen we problemen voorkomen. Daarnaast stellen we mensen in staat om problemen zelf op te lossen. Daarbij maken we het voor mensen zo makkelijk mogelijk om elkaar te helpen. Is er meer of andere hulp nodig? Dan zorgen we voor een oplossing op maat, zoals professionele (jeugd)zorg, inkomensondersteuning of toeleiding naar betaald werk.
We willen verder kijken dan de individuele wetten en sluiten aan bij wat iemand (tijdelijk) nodig heeft. Daarom passen we onze manier van werken aan: we gaan integraal en opgavegericht werken vanuit de thema’s bestaanszekerheid, kansengelijkheid en gezond leven makkelijker maken. De komende jaren bepalen we samen hoe we preventie organiseren, maatschappelijke partners en aanbieders aan ons binden en de regie voeren op onze cliënten.
Waar zorg, ondersteuning, wonen en veiligheid elkaar raken, zoeken we in 2024 steeds naar oplossingen die aandachtsgroepen uitzicht bieden op (semi)permanente huisvesting in een veilige en gastvrije omgeving.
Deze ambitie laat zien dat we streven naar een transformatie in ons denken van afzonderlijke aanpakken naar integrale opgaven. Om die verandering te bereiken, maken we vanuit bestaande middelen Wmo, Participatie en Jeugd in totaal € 1 miljoen vrij om samen ontschot werken te kunnen faciliteren en uitbouwen.
Thema Opgroeien
Wat willen we bereiken?
Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?Algemeen
Het huidige beleidsplan ‘Samen voor onze toekomst Jeugdhulp 2019-2023' loopt eind 2023 af. Daarom ontwikkelen we een nieuw beleidskader Jeugd, dat in 2024 van start gaat. Daarbij bouwen we door op het bestaande fundament en nemen nieuwe ontwikkelingen daarin mee. Deze begroting voor het thema Opgroeien zien we als een tussenjaar, waarin we het goede vasthouden en andere zaken waar nodig bijstellen.
We bouwen door op de thema’s:
- preventie
- familie
- onderwijs-zorg
- veiligheid
- jeugdhulp
We sluiten aan bij de ambities van het Bestuursakkoord 2022-2026 en het programma Verbeter Breda, waarin kansengelijkheid centraal staat. We willen de meest kindvriendelijke stad van Nederland worden. Daarom hebben we extra aandacht voor jeugdparticipatie, gezond leven en spelen. Ook sluiten we aan bij het beleidskader Breda Samen Doorpakken. Onze ambitie is dat ieder kind in Breda veilig opgroeit.
Het brede jeugdbeleid en het jeugdhulpstelsel vullen elkaar aan. We werken de samenhang uit tussen de algemene jeugdvoorzieningen, preventie, lichte ondersteuning en intensieve hulp bij grotere problemen, beperkingen en ontwikkelingsstoornissen. Uitgangspunten daarbij zijn normaliseren en de-medicaliseren. We versterken het gewone leven van jeugdigen en opvoeders, en helpen om een veilige en stabiele thuissituatie te creëren, waarbij de opvoeders als eerste verantwoordelijk zijn.
Regionale samenwerkingen Jeugd
Om ook de jeugdigen met de meest complexe zorgvragen goed te kunnen helpen, investeren we in regionale en bovenregionale samenwerking, tussen gemeenten onderling in onze jeugdhulpregio West-Brabant-Oost (WBO) én met andere jeugdhulpregio's. In 2024 staat daarbij de uitvoering van de Norm van Opdrachtgeverschap Jeugd centraal. Zo geven we invulling aan het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming en de Hervormingsagenda Jeugd.
We willen de juiste ondersteuning op de juiste plek bieden, waarbij het voor jeugdigen en gezinnen duidelijk is waar ze terecht kunnen met hun vragen. We zorgen ervoor dat jeugdigen die dat nodig hebben ook na hun 18e kunnen rekenen op passende hulp, zonder dat hierbij een gat in de ondersteuning ontstaat of een lange zoektocht nodig is.
Preventieve aanpak Jeugd
We willen dat ieder kind de kans krijgt om in een veilige en gezonde omgeving op te groeien en zich goed te ontwikkelen. Jeugdigen (-9 maanden tot en met 27 jaar) moeten hun talenten en mogelijkheden voldoende kunnen ontplooien. Zo kunnen zij een waardevolle bijdrage leveren aan de maatschappij. De inbreng in Pact 3 van Verbeter Breda draagt daaraan bij.
Familie
We streven ernaar dat kinderen zo veel mogelijk thuis opgroeien. Dit uitgangspunt zien we terug in de dalende cijfers van uithuisplaatsingen: in 2018 waren er nog 423 uithuisplaatsingen, in 2022 daalde dat naar 369 en deze daling zet door in 2024. Er is ook een afname te zien van het aantal jeugdigen op een gedwongen crisis-, verblijfs- of jeugdhulpplek. In 2018 waren dit er 202, in 2022 nog maar 117.
Samen met het veld zijn we bezig om tot een nieuw beleidskader te komen met bijgestelde doelstellingen. Tot die tijd gelden de huidige doelstellingen.
Tot slot blijven complexe scheidingen om aandacht vragen. We willen de schade die kinderen kunnen ondervinden bij een scheiding zo veel mogelijk beperken, mede doordat hierdoor veel hulpvragen van jeugdigen ontstaan.
Onderwijs-zorg
Iedere jeugdige heeft een ontwikkelperspectief en een toekomstperspectief. Het huidige systeem en de verschillende wetten op het gebied van onderwijs en jeugdzorg lijken hier onvoldoende op aan te sluiten. Die richten zich vooral op de hulpvraag per wet. Daarom pakken we samen met onze ketenpartners de huidige knelpunten aan en werken we een integrale aanpak uit voor de toekomst. Met onze onderwijs-zorg-interventies willen we de pedagogische basis verstevigen. We zien het onderwijs als de ontmoetings- en werkplek voor kinderen, jongeren, vrijwilligers, professionals en ouders. Dit leidt tot meer inclusief onderwijs op de lange termijn.
Jeugdhulp
We willen dat álle jeugdigen en hun gezinnen de weg kunnen vinden naar ondersteuning en bescherming. Hierbij zijn de vrij toegankelijke ondersteuning en laagdrempelige activiteiten makkelijk te vinden. Informatie en ondersteuning is beschikbaar waar jeugdigen en hun ouders komen en logischerwijs hun vraag stellen: bij de huisarts, op scholen, online, in de buurt. De ondersteuning is over het algemeen tijdelijk, waar nodig langdurig en meteen van de juiste zwaarte (matched care). Ouders hebben de regie en we leggen hiervoor de verbinding met andere professionals. Daarbij hebben we oog voor de financiële houdbaarheid van het stelsel en komen we met beheersmaatregelen om daarvoor te zorgen.
Voor jeugdigen met gespecialiseerde jeugdhulp die na hun 18e ondersteuning nodig hebben, is er een passend en tijdig vervolg. We zorgen dat de overgang naar (financiering vanuit) andere wetgeving soepel verloopt.
Veiligheid
In Breda groeien jeugdigen veilig op. Daar zorgen we samen met onze partners voor. Dit zijn onze doelstellingen:
- Jeugdigen voelen zich veiliger in de buurt en wij werken hiervoor wijkgericht.
- Gedwongen kinderbeschermingsmaatregelen worden zo veel mogelijk voorkomen. De beschikbaarheid van passende en tijdige jeugdhulp is hiervoor van belang. Als er toch een kinderbeschermingsmaatregel nodig is, wordt deze kwalitatief sterk uitgevoerd en duurt deze zo kort mogelijk.
Jeugdparticipatie, spelen en gezond leven
Als we willen werken aan de meest kindvriendelijke dorpen en wijken van Nederland, moeten we kinderen en jongeren ook betrekken. We willen hun stem vaker horen bij het opstellen en uitvoeren van onze plannen en ons beleid (ook buiten het domein Jeugd). Alleen zo komen we tot toekomstbestendige oplossingen, waar jongeren zich in herkennen en zich voor willen inzetten. Het versterken van de stem van de jeugd hangt nauw samen met het programma Verbeter Breda, het programma Preventie Jeugd en het waardenetwerk Kansrijke Jeugd. Zo werken we in de breedte om spelen en gezond leven te faciliteren en te stimuleren.
Onderwijs
Als gemeente bevorderen wij de randvoorwaarden voor goed onderwijs, waarbij kansengelijkheid op de eerste plaats komt.
- We stellen een onderwijsvisie op. Dat doen we in samenwerking met partners in en om het onderwijs en door ouders, studenten en leerlingen te betrekken.
- We pakken onderwijsachterstanden aan door voorschoolse educatie en activiteiten in het kader van het Nationaal Programma Onderwijs. We blijven inzetten op het terugdringen van vroegtijdig schoolverlaten en laaggeletterdheid.
Wat gaan we daarvoor doen?
Terug naar navigatie - Wat gaan we daarvoor doen?Algemeen
In 2024 maken we uitvoeringsplannen op basis van het nieuwe beleidskader Jeugd. We werken verder aan de beweging naar de voorkant, waarbij problemen van gezinnen eerder worden aangepakt. We ondersteunen de ontwikkeling van het waardenetwerk Kansrijke Jeugd. In 2024 voeren we de regiovisie West-Brabant-Oost (WBO) uit. We willen de eerste stappen zetten in de richting van het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming, dat gaat over de verbetering en vereenvoudiging van de jeugdbeschermingsketen. We spelen in op de ontwikkelingen binnen de Hervormingsagenda Jeugd.
Hieronder staat op hoofdlijnen wat we in 2024 gaan doen. Concrete doelstellingen komen voort uit het nieuwe beleidskader Jeugd, dat in 2024 ingaat binnen de kaders van deze begroting.
Preventieve aanpak Jeugd
De preventieve aanpak Jeugd speelt een belangrijke rol. Dankzij onze interventies blijft het goed gaan met jeugdigen waar het goed mee gaat en gaat het beter met jeugdigen waar het minder goed mee gaat. We sluiten daarbij aan bij hun eigen kansen en mogelijkheden. Beschermende factoren willen we versterken en activeren. Waar nodig bieden we ondersteuning die aansluit bij de behoeften van de jeugdigen zelf.
We komen tot een langdurige aanpak voor jeugdigen, gezinnen en de wijk, in samenhang met Verbeter Breda. We richten ons daarbij op:
- zichtbaarheid in de wijken
- outreachend werken (hulpverleners gaan naar gezinsleden toe, in plaats van dat ze gezinsleden bij hen laten komen)
- initiatieven monitoren, evalueren, bijstellen of borgen
- het op basis van de beschikbare informatie bepalen in welke wijken we willen investeren in veiligheid en gezondheid
- jongerenwerk, dat kan helpen om overlastgevend en grensoverschrijdend gedrag door jongeren te voorkomen
Familie
Een jeugdige groeit idealiter thuis op. Soms kan dit (tijdelijk) niet. Om toch een veilige en passende plek aan te kunnen bieden, zetten we in op de volgende beleidsdoelen:
- terugkeer in het gezin na uithuisplaatsing in het vrijwillig kader
- voortzetting en uitbreiding van de JIM-aanpak (Jouw Individuele Mentor). Hierbij kunnen jeugdigen zelf een geschikte mentor kiezen uit hun netwerk, die hen begeleidt in de terugkeer naar huis en bij het voorkomen van uithuisplaatsing.
- het opstellen van het actieplan Pleegzorg om de stijgende lijn in het aantal pleeggezinnen vast te houden en door te trekken
- ontwikkelen van kleinschalige woonvoorzieningen voor meerdere doelgroepen als thuis wonen geen optie is
- verder werken aan het project Complexe Scheidingen om daarmee de impact en het aantal hulpvragen bij jeugdigen te verkleinen. Ook willen we, vooruitlopend op het toekomstscenario, samenwerken met partijen die zijn gericht op volwassenproblematiek.
Onderwijs-zorg
Succesvol gemeentelijk beleid vraagt op veel fronten om een partnerschap met scholen. Dat vraagt een stap méér dan het uitvoeren van de wettelijke gemeentelijke taken. We moeten domein-overstijgend samenwerken om problemen te signaleren en die collectief aan te pakken. We werken als volgt aan een integrale verbinding tussen onderwijs en zorg:
- het onderwijs als ontmoetings- en werkplek
- het verstevigen van de pedagogische basis/het pedagogisch klimaat
- gespecialiseerde jeugdhulp in het onderwijs
- onderwijs-zorg-arrangementen voor specifieke doelgroepen
Het Bestuursakkoord, het Pact van Breda en andere richtinggevende documenten verbinden we met de Onderwijs-zorgvisie Breda (ambitie West-Brabant). We organiseren hiervoor werkconferenties en maken maatschappelijke kosten-batenanalyses.
Jeugdhulp
Om te zorgen voor een soepele overgang, loopt het project 18-/18+ door. Hiervoor blijft het screeningsteam, op basis van de toekomstplannen, bekijken of er een doorlopende ondersteuning nodig is. Dankzij het screeningsteam is er een duidelijk proces van jeugdhulp naar hulp vanuit andere wetgeving zodra jeugdigen 18 worden. In 2024 verkennen we binnen dit project oplossingen voor een volgend knelpunt: dak- en thuisloosheid onder jongeren en jongvolwassenen.
Met het project Verbeteren Toegankelijkheid & Cliëntgerichtheid Jeugdhulp voeren we 2 onderzoeken uit. Op basis van diepte-interviews en online enquêtes onder jeugdigen, ouders en professionals brengen we in beeld wat hun ervaringen zijn. Afhankelijk van de resultaten voeren we ook in 2024 verbeteracties uit, zoals het beter bekend maken van het Centrum voor Jeugd en Gezin en het organiseren van laagdrempelige activiteiten.
Verder blijven we maatregelen nemen om het stelsel binnen de financiële kaders te brengen en het aantal hulpvragen te laten afnemen.
Veiligheid
Het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming schetst een richting om de bescherming van jeugdigen te verbeteren. In 2024 zetten we stappen om ons zo goed mogelijk voor te bereiden op dat scenario, terwijl de landelijke kaders nog verder uitgewerkt worden. We borgen dit in:
- de inkoop van passende jeugdhulp met de partners in de jeugdbeschermingsketen
- het versterken van lokale teams in vraagstukken waarbij veiligheid een rol speelt
- betere werkafspraken met onze partners in de justitiële keten om recidive te voorkomen, bijvoorbeeld waar het gaat om nazorg na een verblijf in een justitiële jeugdinrichting
Jeugdparticipatie, spelen en gezond leven
We betrekken jeugdigen bij ons beleid en onze plannen. Sinds 2023 zorgen we met het programma Stem van de Jeugd dat we hun inbreng serieus nemen en vertalen in acties. Dit doen we samen met onze partners in de stad. Het programma Stem van de Jeugd richt zich in 2024 op het bouwen van een netwerk van jeugdigen (van 8 tot 27 jaar), waarin vragen gesteld kunnen worden en waarin de jeugd zelf onderwerpen en projecten kan aandragen. De kern van dit netwerk bestaat nu uit de Bredase Jongerenraad en de WijkMiniSters. Zo gegeven we opvolging aan de bouwstenen uit het Pact van Breda 3.
Norm voor Opdrachtgeverschap (NvO)
In 2024 werken we de gefaseerde aanpak verder uit en onderzoeken we opnieuw of deze manier van aanbesteden nog het meest passend is. Ook in de gefaseerde aanpak willen we de nieuwe overeenkomsten afsluiten per 1 januari 2025. De overeenkomsten met de huidige jeugdhulpaanbieders lopen tot 1 januari 2024, met de mogelijkheid om te verlengen tot 2025. Voor 2024 maken we gebruik van die mogelijkheid voor ambulante zorg, pleeg- en gezinshuiszorg en verblijfs- en crisiszorg. Hierdoor loopt de jeugdhulp in 2024 door volgens de bestaande overeenkomsten.
Onderwijs
We werken de Onderwijsvisie verder uit. We stimuleren een doorlopend leeraanbod: van opgroeiende kinderen tot volwassenen die werken aan hun taal- en digitale vaardigheid om volwaardig mee te doen in de maatschappij. We zetten daarom in op deze randvoorwaarden:
- Beleid voor onderwijsachterstanden en voor- en vroegschoolse educatie (VVE). In het VVE-registratie-coördinatiepunt komt dit netwerk van jeugdgezondheidszorg, de kinderopvang, het onderwijs en het welzijnswerk samen en worden de VVE-indicaties afgegeven.
- In 2024 zijn er 350 kindplaatsen beschikbaar voor voorschoolse educatie, verdeeld over 3 kinderopvangorganisaties. Ook kunnen peuters, rond de leeftijd van 1,5 jaar, al starten met de eerste activiteiten op het gebied van voorschoolse educatie. Deze activiteiten vinden plaats aan huis, onder begeleiding.
Nationaal Programma Onderwijs (NPO) en Rijke Schooldag
In het Plan NPO Breda 2023-2025 regisseren we op de samenhang tussen de activiteiten en sturen we op resultaten. In het schooljaar 2023-2024 werken we volgens deze 6 pijlers:
- een betere aansluiting tussen hulpverlening, zorg en onderwijs
- een betere sociale veiligheid
- toegang tot sport en beweging in en buiten de school, om de leefstijl en het welzijn van de leerling te verbeteren
- extra aanbod in de educatiewijzer om de brede ontwikkeling van de leerlingen te stimuleren
- een betere toeleiding naar VVE voor doelgroepkinderen en de inzet op schoolbibliotheekwerk om de basisvaardigheden taal en lezen te bevorderen
- een Rijke Schooldag. Alle 14 OAB-scholen in Breda hebben een gevarieerd aanbod op het gebied van sport, cultuur, welbevinden en zelfvertrouwen uitgevoerd tijdens een verlengde schooldag voor zo'n 1600 kinderen.
Tegengaan vroegtijdig schoolverlaten
We bieden jongeren die door omstandigheden de aansluiting op het onderwijs (dreigen te) missen een passend ontwikkelperspectief:
- We ontwikkelen talenten door de focus in 2024 te leggen op preventie, normalisatie en identiteitsontwikkeling. Samen met onze partners bieden we een passend traject.
- Vanuit het waardenetwerk Kansrijke Jeugd werken we verder aan het doel ‘Kunnen worden wie je wilt zijn’ (vanuit Verbeter Breda). Daarbij richten we in 2024 de aandacht op projecten rond de (mentale) gezondheid, weerbaarheid van jongeren en passende ontmoetingsplekken.
- We gebruiken de regionale aanjaagprojecten uit het programma VSV 2021-2024 om een sluitend regionaal vangnet te creëren voor jongeren zonder startkwalificatie. Daarvoor werken we samen met het onderwijs, de zorg en de arbeidsmarkt. We zetten de groepsaanpak On My Way in en begeleiden NEET-jongeren (Not in Employment, Education or Training).
Taal, laaggeletterdheid en basisvaardigheden
In 2024 richten we ons op de bewustwording van laaggeletterdheid en de bekendheid van het aanbod. Dat doen we via de Digi-Taalpunten in de wijken. Daarbij werken we met 2 pijlers: beter leren lezen en schrijven, en makkelijker met elkaar in gesprek gaan.
We vragen aandacht voor eenvoudige communicatie, bijvoorbeeld met een meldpunt voor onbegrijpelijke zaken. Hier halen we concrete vragen op, die we delen binnen de beweging Breda Eenvoudig. Het Taalpanel Breda en de taalambassadeurs bieden in opdracht van organisaties inspiratie en motiveren inwoners die moeite hebben met lezen en schrijven.
Leerlingenvervoer
De Wet op het passend onderwijs bepaalt dat gemeenten het vervoer moeten verzorgen voor kinderen die speciaal onderwijs nodig hebben en meer dan zes kilometer bij hun school vandaan wonen.
Per 1 januari 2023 is de nieuwe verordening Leerlingenvervoer in werking getreden. In 2024 werken we verder aan maatwerk voor leerlingen en ouders waarbij we maatregelen nemen om binnen de beschikbare financiële kaders te blijven. In Breda vinden we het belangrijk dat leerlingen een passende onderwijsplek vinden zo dicht mogelijk bij huis. Daarbij hanteren we een afstandsgrens van 6 km. Ook kijken we in samenspraak met de ouders en de scholen naar de individuele zelfredzaamheid en zelfstandigheid van de leerling om te bepalen welke ondersteuning een leerling nodig heeft. We zien namelijk dat voor elk kind dat uit het busvervoer gehaald kan worden, de zelfstandigheid en zelfvertrouwen voor de rest van zijn leven wordt vergroot. We volgen hierin de VNG en andere gemeenten. Voor wie dit (nog) niet geldt, moet er natuurlijk betrouwbaar en goed leerlingenvervoer beschikbaar zijn. Daarbij zien we dat de laatste jaren telkens te weinig middelen waren begroot, waarbij we dat nu oplossen met structureel extra middelen. In de kadernota hadden we structureel 0,3mln extra vrijgemaakt voor leerlingenvervoer en met deze begroting maken we volgend jaar nog eens 0,8mln extra vrij en vanaf 2025 structureel 0,6mln.
Wat zijn de risico's?
Terug naar navigatie - Wat zijn de risico's?Hervormingsagenda
2024 staat in het teken van de lokale en regionale implementatie van de Hervormingsagenda. Op een aantal punten uit de concepttekst spelen we nu al in. De grootste vraag is of onze financiële middelen toereikend zijn om de opgaven uit de Hervormingsagenda uit te voeren.
De Hervormingsagenda richt zich vooral op de beschikbaarheid, de organisatie en de houdbaarheid van de jeugdhulp en het jeugdhulpstelsel. De uitwerking hangt nauw samen met 3 andere landelijke trajecten:
- toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming
- aanpak arbeidsmarktproblematiek
- versterken mentaal welzijn van jeugdigen
Een relevant vraagstuk is de verdere regionalisering van de jeugdhulp, die we willen regelen op het niveau van West-Brabant. Om het geschetste beeld in het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming te realiseren, moeten we ons richten op 0-100. Daarvoor moeten we over de grenzen van de wetgeving (en de grenzen binnen onze organisatie) heen kijken.
Krapte op de arbeidsmarkt
Een potentieel risico is de krapte op de arbeidsmarkt, die het vinden en behouden van gekwalificeerd personeel binnen de jeugdhulp lastiger kan maken. Deze krapte kan leiden tot langere wachttijden, een verminderde beschikbaarheid van diensten, een hogere werkdruk voor professionals en mogelijk een lagere kwaliteit van zorg. Het is belangrijk dat we proactief maatregelen nemen om de aantrekkelijkheid van de sector te vergroten, de werving en het behoud van personeel te bevorderen en de werkomstandigheden te verbeteren.
Gevolgen van corona
Een ander risico betreft de gevolgen van corona voor jeugdigen en gezinnen. De pandemie heeft wereldwijd een grote impact gehad op de fysieke gezondheid, het mentale welzijn en de sociaal-economische omstandigheden van mensen. Corona leidde onder meer tot:
- verhoogde stress en psychosociale problemen
- een beperkte toegang tot zorg en ondersteuning
- onderwijsachterstand en leerproblemen
- een toename van huiselijk geweld en kindermishandeling
Ambtelijke capaciteit voor het thema Jeugd
Sinds 2015 werkt het Rijk met incidentele impulsen. Daardoor is het voor ons lastig om een stevig fundament te bouwen met de ontwikkeling van kennis, kunde en een netwerk. Door het ontbreken van een perspectief voor de lange termijn gaat er veel tijd en energie zitten in het werven, inwerken en opvangen van tijdelijke krachten. Dat heeft impact op de teams die de toegang verzorgen en het werken in langjarige projecten. Het draagt ook niet direct bij aan de ouders en gezinnen. Het maakt deze sector daarmee minder interessant om in te werken.
Privacyvraagstukken bij integraal werken
We wisselen gegevens uit met onze partners om inwoners de best mogelijke dienstverlening te bieden. Daarbij houden we ons aan de privacyregels. Bij ieder project waarin we gegevens uitwisselen, bekijken we vooraf welke persoonsgegevens we delen met wie en met welk doel. Daarmee sluiten we aan bij de voorgestelde Wet aanpak meervoudige problematiek sociaal domein.
Toename van het aantal meisjes met emotionele problemen
Uit het meeste recente onderzoek van HBSC (najaar 2021) blijkt dat het percentage meisjes met emotionele problemen, in het voortgezet onderwijs en in groep 8, fors is gestegen. Ook onder jongens ging de mentale gezondheid erop achteruit, maar niet zo erg als bij meisjes. Door de toename van het aantal emotionele en gedragsproblemen bij meisjes verwachten we ook een toename van het aantal hulpvragen voor gespecialiseerde jeugdzorg.
Indicatoren
Terug naar navigatie - IndicatorenThema-indicatoren | ||||
Indicator: Deelname cultuur door kinderen (audit nr 1) | ||||
Omschrijving: Percentage kinderen en jongeren van 4 tot en met 17 jaar dat een cultuuractiviteit doet in de vrije tijd | ||||
Bron: Stadsenquête Meeteenheid: % | ||||
Realisatie 2020 | Realisatie 2021 | Realisatie 2022 | Streefwaarde 2023 | Streefwaarde 2024 |
57 | 41 | 50 | Tenminste handhaven van het huidige percentage | |
Toelichting: In 2023 wordt het nieuwe cultuurbeleid voor 2025 en verder ontwikkeld. Na vaststelling van deze cultuurvisie worden ook de huidige beleidsindicatoren voor cultuur tegen het licht gehouden en waar nodig geactualiseerd in de nieuwe herijkingsronde. | ||||
Indicator: Deelname cultuur door kinderen - basisschoolleeftijd (audit nr 2) | ||||
Omschrijving: Percentage kinderen van 4 tot en met 11 jaar dat deelneemt aan cultuuractiviteiten | ||||
Bron: Stadsenquête Meeteenheid: % | ||||
Realisatie 2020 | Realisatie 2021 | Realisatie 2022 | Streefwaarde 2023 | Streefwaarde 2024 |
63 | 44 | 57 | Tenminste handhaven van het huidige percentage | |
Toelichting: In 2023 wordt het nieuwe cultuurbeleid voor 2025 en verder ontwikkeld. Na vaststelling van deze cultuurvisie worden ook de huidige beleidsindicatoren voor cultuur tegen het licht gehouden en waar nodig geactualiseerd in de nieuwe herijkingsronde. | ||||
Indicator: Deelname cultuur door kinderen - middelbare schoolleeftijd (audit nr 3) | ||||
Omschrijving: Percentage kinderen van 12 tot en met 17 jaar dat deelneemt aan cultuuractiviteiten | ||||
Bron: Stadsenquête Meeteenheid: % | ||||
Realisatie 2020 | Realisatie 2021 | Realisatie 2022 | Streefwaarde 2023 | Streefwaarde 2024 |
52 | 35 | 41 | Tenminste handhaven van het huidige percentage | |
Toelichting: In 2023 wordt het nieuwe cultuurbeleid voor 2025 en verder ontwikkeld. Na vaststelling van deze cultuurvisie worden ook de huidige beleidsindicatoren voor cultuur tegen het licht gehouden en waar nodig geactualiseerd in de nieuwe herijkingsronde. | ||||
Indicator: Beweegrichtlijn (audit nr 4) | ||||
Omschrijving: Percentage kinderen en jongeren van 4 tot en met 17 jaar dat voldoet aan de beweegrichtlijn (onderdeel: 7 dagen per week minstens een uur matig intensieve inspanning) | ||||
Bron: Stadsenquête Meeteenheid: % | ||||
Realisatie 2020 | Realisatie 2021 | Realisatie 2022 | Streefwaarde 2023 | Streefwaarde 2024 |
12 | 42 | 45 | ||
Toelichting: Deze indicator wordt éénmaal per 2 jaar gemeten, in de oneven jaren. Voor 2024 is geen streefwaarde bepaald. | ||||
Indicator: Jongeren met jeugdbescherming (audit nr 5) | ||||
Omschrijving: Percentage jongeren tot 18 jaar met jeugdbescherming van het totaal aantal jongeren in deze leeftijd | ||||
Bron: www.waarstaatjegemeente.nl BBV Meeteenheid: % | ||||
Realisatie 2020 | Realisatie 2021 | Realisatie 2022 | Streefwaarde 2023 | Streefwaarde 2024 |
0,9 | 0,9 | 0,8 | ||
Toelichting: Dit is een landelijk verplichte indicator. De gemeente bepaalt hierop geen streefwaarde voor 2024. We volgen de landelijke ontwikkelingen in het kader van het Besluit begroting en verantwoording (BBV). In 2023 stellen we een nieuw beleidskader Jeugd op hetgeen in 2024 van start gaat. Dan wordt aan de portefeuillehouder voorgelegd of er streefwaardes komen. | ||||
Indicator: Jongeren met ambulante jeugdhulp (audit nr 6) | ||||
Omschrijving: Aantal jongeren tot en met 23 jaar met ambulante zorg in natura jeugdhulp (ambulante begeleiding en/of ambulante behandeling) | ||||
Bron: Gemeente Breda, Zorgportaal (berichtenverkeer jeugdhulp) Meeteenheid: Aantal | ||||
Realisatie 2020 | Realisatie 2021 | Realisatie 2022 | Streefwaarde 2023 | Streefwaarde 2024 |
4.142 | 4.503 | 4.751 | ||
Toelichting: Er is op dit moment nog geen streefwaarde voor 2024 vastgesteld. De monitor keten Jeugd Breda is wel zo ver ontwikkeld dat dit zou kunnen in aansluiting bij het (nieuwe) beleidskader Jeugd hetgeen in 2024 van start gaat. Dit zou dan kunnen vanaf 2025. | ||||
Productindicatoren Product Algemene voorzieningen jeugd | ||||
Indicator: Kinderen in uitkeringsgezin (audit nr 7) | ||||
Omschrijving: Percentage kinderen tot 18 jaar in uitkeringsgezinnen | ||||
Bron: www.waarstaatjegemeente.nl BBV Meeteenheid: % | ||||
Realisatie 2020 | Realisatie 2021 | Realisatie 2022 | Streefwaarde 2023 | Streefwaarde 2024 |
6 | 7 | |||
Toelichting: Dit is een landelijk verplichte indicator. De gemeente volgt de ontwikkelingen, maar bepaalt hierop geen streefwaarde. | ||||
Indicator: Jongeren met delict voor rechter (audit nr 8) | ||||
Omschrijving: Percentage 12 tot en met 21-jarigen met delict voor de rechter van totaal aantal jongeren in deze leeftijd | ||||
Bron: www.waarstaatjegemeente.nl BBV Meeteenheid: % | ||||
Realisatie 2020 | Realisatie 2021 | Realisatie 2022 | Streefwaarde 2023 | Streefwaarde 2024 |
1 | 1 | |||
Toelichting: Dit is een landelijk verplichte indicator. De gemeente bepaalt hierop geen streefwaarde voor 2024. We volgen de landelijke ontwikkelingen in het kader van het Besluit begroting en verantwoording (BBV). In 2023 stellen we een nieuw beleidskader Jeugd op hetgeen in 2024 van start gaat. Dan zal aan de portefeuillehouder worden voorgelegd of er streefwaardes komen. | ||||
Indicator: Werkloze jongeren (audit nr 9) | ||||
Omschrijving: Percentage 16 t/m 22-jarigen dat werkloos is (als werkzoekende staat ingeschreven bij het UWV en geen baan heeft volgens de Polisadministratie) ten opzichte van het totaal aantal jongeren in deze leeftijd. | ||||
Bron: www.waarstaatjegemeente.nl BBV Meeteenheid: % | ||||
Realisatie 2020 | Realisatie 2021 | Realisatie 2022 | Streefwaarde 2023 | Streefwaarde 2024 |
2 | 2 | |||
Toelichting: Dit is een landelijk verplichte indicator. De gemeente bepaalt hierop geen streefwaarde voor 2024. We volgen de landelijke ontwikkelingen in het kader van het Besluit begroting en verantwoording (BBV). | ||||
Productindicatoren Product Jeugdhulp maatwerkondersteuning | ||||
Indicator: Jongeren met jeugdhulp (audit nr 11) | ||||
Omschrijving: Percentage jongeren tot 18 jaar met jeugdhulp van het totaal aantal jongeren in deze leeftijd (over het hele jaar) | ||||
Bron: www.waarstaatjegemeente.nl BBV Meeteenheid: % | ||||
Realisatie 2020 | Realisatie 2021 | Realisatie 2022 | Streefwaarde 2023 | Streefwaarde 2024 |
10,9 | 12,6 | 13,3 | ||
Toelichting: Dit is een landelijk verplichte indicator. De gemeente bepaalt hierop geen streefwaarde voor 2024. We volgen de landelijke ontwikkelingen in het kader van het Besluit begroting en verantwoording (BBV). In 2023 stellen we een nieuw beleidskader Jeugd op hetgeen in 2024 van start gaat. Dan wordt aan de portefeuillehouder voorgelegd of er streefwaardes komen. | ||||
Productindicatoren Product Jeugdhulp geëscaleerde zorg | ||||
Indicator: Jongeren met jeugdreclassering (audit nr 12) | ||||
Omschrijving: Percentage jongeren van 12 tot 23 jaar met jeugdreclassering van het totaal aantal jongeren in deze leeftijd | ||||
Bron: www.waarstaatjegemeente.nl BBV Meeteenheid: % | ||||
Realisatie 2020 | Realisatie 2021 | Realisatie 2022 | Streefwaarde 2023 | Streefwaarde 2024 |
0,5 | 0,5 | 0,3 | ||
Toelichting: Dit is een landelijk verplichte indicator. De gemeente bepaalt hierop geen streefwaarde voor 2024. We volgen de landelijke ontwikkelingen in het kader van het Besluit begroting en verantwoording (BBV). | ||||
Productindicatoren Product Primair en voortgezet onderwijs | ||||
Indicator: Absoluut schoolverzuim (audit nr 13) | ||||
Omschrijving: Aantal leerplichtigen dat niet staat ingeschreven op een school (per 1000 leerplichtigen) | ||||
Bron: www.waarstaatjegemeente.nl BBV Meeteenheid: Aantal per 1.000 | ||||
Realisatie 2020 | Realisatie 2021 | Realisatie 2022 | Streefwaarde 2023 | Streefwaarde 2024 |
3,1 | 3 | 6,7 | 2,7 | 3 |
Toelichting: Dit is een landelijk verplichte indicator. Beschikbare cijfers gaan over schooljaar 2021/2022. Afgelopen jaar was een toename te zien door Oekraïense leerlingen en langere wachtlijsten voor het bieden van specifieke begeleiding. Voor 2024 wordt daarin een stabilisatie verwacht. Om die reden houden we de streefwaarde van deze indicator gelijk aan 2023. | ||||
Indicator: Relatief schoolverzuim (audit nr 14) | ||||
Omschrijving: Aantal leerplichtigen dat wel staat ingeschreven op een school, maar ongeoorloofd afwezig is (per 1000 leerplichtigen) | ||||
Bron: www.waarstaatjegemeente.nl BBV Meeteenheid: Aantal per 1.000 | ||||
Realisatie 2020 | Realisatie 2021 | Realisatie 2022 | Streefwaarde 2023 | Streefwaarde 2024 |
16 | 18 | 21 | 19 | |
Toelichting: Dit is een landelijk verplichte indicator. Beschikbare cijfers zijn over schooljaar 2021/2022. We verwachten een lichte stijging door toename van zwaardere problematiek bij jongeren als gevolg van impact corona. Dit is een beeld wat regionaal terug te zien is. | ||||
Thema Betrokken zijn
Wat willen we bereiken?
Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?- We willen dat iedereen in Breda een waardevol leven kan leiden en zichzelf kan zijn. Daarom gaan we actief aan de slag met diversiteit en bevorderen we de toegankelijkheid van onze gemeente. Mensen met psychische problematiek, een lichte verstandelijke beperking en/of verslaving die zelfstandig wonen, helpen we. Daarbij kijken we ook naar de omgeving waarin iemand woont. We stimuleren gemeenschapszin.
- We streven ook naar een stad waarin alle inwoners voldoende bestaanszekerheid voelen, gelijke kansen krijgen en kunnen kiezen voor een zo gezond mogelijke levensstijl. Soms lukt dat (tijdelijk) niet zelf en bieden we hulp om tot een oplossing te komen. Daarbij is ons uitgangspunt: zo licht mogelijk en zwaarder waar nodig.
- Waar de oplossing ook ligt, we willen we dat Bredanaars ons snel vinden en dat zij zich welkom en gehoord voelen met al hun vragen. We gaan samen met hen op pad, welke ingang ze ook gebruiken in het sociaal of medisch domein. Speciale aandacht is nodig voor jongeren vanaf 18 jaar. We verbeteren onze ondersteuning door zo veel mogelijk als één regisseur te werken.
- Een sterke sociale basis is en blijft een onmisbare pijler in ons totale aanbod. Laagdrempelige en voor iedereen toegankelijke voorzieningen, activiteiten en steunstructuren in de directe nabijheid van inwoners zijn cruciaal om te voorkomen dat hulpvragen ernstiger en zwaarder worden en mensen vereenzamen.
- Sommige oplossingen liggen bij 2 specifieke groepen Bredanaars waar we extra aandacht aan geven: vrijwilligers en mantelzorgers. Vrijwilligers zijn de ruggengraat van verenigingen, stichtingen, initiatieven en evenementen. Zij zijn vaak zeer betrokken en bevlogen, en houden de samenleving draaiend. We blijven vrijwilligerswerk daarom faciliteren. Ook mantelzorgers zijn onmisbaar: voor hun naaste en om de groeiende zorgvraag het hoofd te bieden. We willen dat zij duurzaam in staat zijn om zorg en ondersteuning te bieden aan hun naaste. We blijven hen waarderen, ondersteunen en ontlasten.
- Voor iedereen die hulp nodig heeft en dit niet zelf kan regelen, bieden we maatwerkvoorzieningen. De druk op deze voorzieningen loopt echter nog steeds op. We willen de houdbaarheid van deze voorzieningen garanderen, zodat deze beschikbaar blijven. Hiervoor blijven we, vooruitlopend op de afschaffing van het abonnementstarief, actief sturen op minder toestroom richting huishoudelijke ondersteuning. Daarnaast borgen we dat de deeltaxi gebruikt wordt waarvoor die bedoeld is.
- Ook oudere inwoners kunnen op onze aandacht rekenen. We gaan door met het seniorvriendelijk maken van de stad en stimuleren senioren om hun bijdrage te blijven leveren aan Breda. We zorgen ervoor dat hun initiatieven ondersteund en zichtbaar blijven. Belangrijk onderdeel hiervan is meer bewustwording over de effecten van de vergrijzing. Hiermee willen we bereiken dat nog meer actieve senioren zich blijven inzetten voor de maatschappij, zodat ze zich bewust voorbereiden op het ouder worden en alles wat daarbij komt kijken. Daarnaast werken we aan inzicht in de maatschappelijke gevolgen van de vergrijzing.
Wat gaan we daarvoor doen?
Terug naar navigatie - Wat gaan we daarvoor doen?Diversiteit en inclusie
- We bevorderen sociale acceptatie, weerbaarheid en veiligheid. Dat bereiken we door ontmoeting, voorlichting in het onderwijs, acceptatie in zorg en welzijn, veiligheid in de wijk, zichtbaarheid in de stad en tijdens evenementen. We hechten daarbij veel waarde aan de inbreng van ervaringsdeskundigen. Als het gaat om de toegankelijkheid van de stad en haar voorzieningen, werken we samen met Breda Gelijk en het platform Breda voor iedereen, gastvrij en toegankelijk. Samen met hen stellen we een uitvoeringsagenda op voor het thema toegankelijkheid.
- We zien dat we meer kunnen bereiken op het gebied van Diversiteit en inclusie als we initiatieven beter samenbrengen en aanjagen. Zowel intern als extern. Daarom investeren we 0,1 miljoen euro om een vast aanspreekpunt en aanjager te werven en daarmee de ambities uit ons bestuursakkoord op dit gebied nog meer kracht bij te zetten.
- Samen met regenboogpartners Bo Diversity en COC stellen we een uitvoeringsagenda LHBTIQ+ op. Vanuit hier werken we toe naar een D&I beleid. Hierbij betrekken we het bedrijfsleven, verenigingen, instellingen, maatschappelijke en religieuze organisaties. Dit alles om te zorgen dat dit onderwerp breed gedragen wordt en Breda nog meer een thuis voor iedereen zal zijn.
- Samen met 8 andere Europese steden starten we een lerend netwerk dat is gericht op het versterken van samenlevingsvaardigheden bij inwoners en ambtenaren. Onze focus ligt daarbij op het tegengaan van polarisatie en het herstel van het vertrouwen in de overheid.
Samenwerking in het zorglandschap
- We blijven samenwerken met de huisartsen en bouwen deze goede samenwerking verder uit. Dat doen we met gezamenlijke onderwerpen, zoals de jeugdprofessional, de maatschappelijk werker (welzijn op recept) en huisvesting.
- We bouwen onze samenwerking met verpleegkundigen en casemanagers dementie verder uit. Daarbij zoeken we samen naar oplossingen.
- We koesteren onze goede samenwerking met zorgverzekeraar en zorgkantoor CZ. We weten elkaar te vinden op de grens van de Wmo, de Wlz en de Zvw. Daarnaast voeren we samen het Integraal Zorgakkoord (IZA) uit, waarvoor we met de regiogemeenten gezamenlijke plannen maken op het gebied van preventie, zorg en gezondheid.
Mantelzorg
- Om mantelzorgers nog beter te ondersteunen, werken we binnen het Netwerk Respijt een aantal thema's verder uit. We maken werk van preventie en bewustwording van (de mogelijkheden van) respijtzorg. Daarvoor gaan we verder met Diagnose Mantelzorg en het Mantelzorgplein Amphia en besteden we specifieke aandacht aan mantelzorg in de klantreis Wmo.
- We willen toegankelijke en passende respijtzorg bieden en verbeteren de informatievoorziening en de kennis hierover. Verder gaan we de logeerzorg verder ontwikkelen. We besteden specifiek aandacht aan jonge mensen met dementie, mensen met psychische problematiek en veteranen.
Vrijwilligers
- Om vrijwilligers nog beter te ondersteunen, verstevigen we in 2024 de bestaande verbindingen met onder andere zorg en welzijn, wijkzaken, het onderwijs, Breda Senior, cultuur en evenementen. Waar mogelijk breiden we dit netwerk verder uit. We onderzoeken bij welke thema’s vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties aanvullende ondersteuning nodig hebben. Daarnaast gaan we door met het stimuleren en enthousiasmeren van mensen voor hun pensioengerechtigde leeftijd. We waarderen vrijwilligers(werk) en vergroten de zichtbaarheid daarvan via communicatie-uitingen, door aan te sluiten bij (bestaande) netwerken, door vrijwilligersevenementen te organiseren en laagdrempelig bereikbaar te zijn voor vrijwilligers(organisaties). Het huidige plan van aanpak ‘Vrijwilligen in Breda’ loopt nog tot en met 2024. In 2024 gaan we daarom ook aan de slag met een nieuw beleidskader.
- We gaan met verenigingen het gesprek aan om te kijken hoe we de behoeften van mensen die onder de participatiewet vallen en de wens van de verenigingen voor meer vrijwillige ondersteuning beter aan elkaar kunnen koppelen.
Voorliggende voorzieningen
- In 2023 is het nieuwe beleidskader voor het voorliggend veld ‘Breda Samen Doorpakken’ vastgesteld. In 2024 financieren we vanuit dit kader de activiteiten van de waardenetwerken. Dit zijn activiteiten die bijdragen aan een kansrijke jeugd, bestaanszekerheid, zelf- en samenredzaamheid, gezond en actief leven, thuiskomen in Breda en een veilig thuis. Samen met de betrokken partners verstevigen we het partnerschap op inhoud en op proces.
- De maatschappelijke partners hebben te maken met fors gestegen kosten. Omdat we een sterke sociale basis als een onmisbare schakel ervaren in het totale aanbod in onze stad, stellen we jaarlijks € 1,75 miljoen extra beschikbaar om die basis onveranderd in stand te houden. Daarnaast hebben we een substantieel deel van de rijkssubsidiemiddelen van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) beschikbaar gesteld voor activiteiten van partners. We blijven daarbij samen met de partners kritisch kijken naar de meerwaarde van de activiteiten in het voorliggend veld en onderzoeken of er nog meer synergie te vinden is in de activiteiten onderling, en in de aansluiting tussen de activiteiten en dienstverlening van de gemeente. De taakstelling uit het bestuursakkoord blijft daarom van kracht. De extra middelen zijn in september met een correctie toegevoegd aan de reeds vastgestelde subsidieplafonds.
Maatwerkvoorzieningen
- In 2024 werken we aan het vervolg van de klantreis ingang en toegang Wmo, die in 2021 ingevoerd is. We richten het interne proces in voor de toekenning van maatwerkvoorzieningen en het volgen van het resultaat van de ondersteuning. Bij de evaluatie en de heronderzoeken staat de vraag van de inwoner centraal en beoordelen we of het nodig is om de (maatwerk)ondersteuning bij te stellen.
- Op plekken waar veel individuele ambulante begeleiding wordt geboden, onderzoeken we of we in plaats daarvan een collectieve voorziening kunnen aanbieden: Wmo-begeleiding op locatie, beschikbaar voor iedereen in de directe omgeving. Na een succesvol experiment in het Koetshuis, onderzoeken we in 2024 of we hiervoor een tweede pilot kunnen opstarten aan de Middellaan. Verder treffen we in 2024 voorbereidingen om ambulante begeleiding en dagbesteding in te kopen per 2026. Voor de Wmo-maatwerkvoorziening dagbesteding onderzoeken we waar er eventueel overlap is met doelstellingen op het gebied van activering en toeleiding naar werk. Daarnaast zoeken we de synergie met de activiteiten, inlopen en ontmoetingscentra die er in de dorpen en wijken al zijn.
- We hebben in 2023 onderzocht hoe we de houdbaarheid van de huishoudelijke ondersteuning kunnen vergroten. Daaruit bleek dat het zinvol is om bij het indiceren beter te kijken naar de eigen mogelijkheden van cliënten en hier ook in onze communicatie op in te zetten. Dat hebben we vanaf medio 2023 dan ook gedaan. In 2024 gaan we hiermee door en sturen we bij op basis van de resultaten en praktijkervaringen. Het abonnementstarief wordt naar verwachting op z’n vroegst in 2026 afgeschaft. Tot die tijd moeten we dus kritisch blijven sturen op de instroom in de huishoudelijke ondersteuning. Dan blijft deze hulp ook echt beschikbaar voor de mensen die het het hardste nodig hebben.
- In 2023 heeft de RWB een aanbesteding uitgeschreven voor een nieuw vervoerscontract voor het deeltaxivervoer in West-Brabant per 1 januari 2024. We zien scherp toe op de naleving van het nieuwe vervoerscontract, met specifieke aandacht voor de klantgerichtheid en klanttevredenheid. Daarnaast blijven we gesprekken voeren met mensen die veel kilometers rijden over het nut, de noodzaak en de rechtmatigheid daarvan. Ook verkennen we of en hoe we meer mensen kunnen helpen om met het openbaar vervoer te reizen in plaats van met de deeltaxi.
Senioren
- Als onderdeel van Breda Senior organiseren we minimaal 4 keer per jaar een sessie met het seniorenpanel, waarbij we senioren betrekken bij het beleid dat we maken. We ondersteunen en versterken de wensen van ouderen. Mooie initiatieven bieden we een podium via het platform. We vergroten de bewustwording over de gevolgen van de vergrijzing via de campagne Lang Leve Breda! en de Tour de Breda Senior. We geven de website Breda Senior verder vorm volgens de behoeften van de senioren en onze partners.
Wat zijn de risico's?
Terug naar navigatie - Wat zijn de risico's?- Het abonnementstarief blijft nog minstens tot 2026 bestaan. Daardoor blijft er een financiële prikkel voor senioren bestaan om huishoudelijke ondersteuning bij ons af te nemen. Ondanks de maatregelen die we al hebben genomen, is de toestroom niet volledig te beheersen. Daardoor is het risico op begrotingsoverschrijdingen reëel. Daarnaast zorgt de vergrijzing ervoor dat het aantal mensen toeneemt dat een beroep doet op huishoudelijke ondersteuning (+7% per jaar door het abonnementstarief en de vergrijzing), hulpmiddelen en woon- of vervoersaanpassingen (+1 à 2% per jaar), aldus het VNG Voorspelmodel.
- Het aantal mensen met een begeleidingsvraag neemt jaarlijks met zo’n 3% toe. De klantreis Wmo heeft een positief effect op de afgegeven maatwerkvoorzieningen begeleiding en dagbesteding, maar er blijft een risico dat we de stijging niet volledig kunnen wegnemen met de klantreis.
- Maatschappelijk werk krijgt steeds meer taken. Vanuit verschillende perspectieven en wetten wordt er een beroep gedaan op de laagdrempelige en nabije ondersteuning die maatschappelijk werkers bieden (denk aan de huisarts, de GGZ, de Wlz, de veiligheidsketen en maatwerkvoorzieningen Jeugd en Wmo). Daarnaast zien we nieuwe doelgroepen die ook steeds vaker indicatievrije ondersteuning nodig hebben (zoals Oekraïners, vluchtelingen en statushouders). We zien dat onze partners de groeiende vraag moeilijk kunnen bijbenen, qua capaciteit én qua middelen.
Indicatoren
Terug naar navigatie - IndicatorenThema-indicatoren | ||||
Indicator: Meedoen (audit nr 15) | ||||
Omschrijving: Percentage inwoners dat actief meedoet in de samenleving. Dat kan op verschillende manieren: intensief mantelzorg, intensief vrijwilligerswerk, minimaal 12 uur per week aan het werk in loondienst of als zelfstandig ondernemer, deelname aan re-integratietraject, school/opleiding volgen. | ||||
Bron: Inwonersenquête (buurtenquête) Meeteenheid: % | ||||
Realisatie 2020 | Realisatie 2021 | Realisatie 2022 | Streefwaarde 2023 | Streefwaarde 2024 |
73 | 75 | |||
Toelichting: De buurtenquête vindt in de oneven jaren plaats. Om die reden is voor 2024 geen streefwaarde bepaald. | ||||
Indicator: Actief in de buurt (audit nr 2201) | ||||
Omschrijving: Percentage bewoners dat zich actief heeft ingezet in de buurt | ||||
Bron: Inwonersenquête (buurtenquête) Meeteenheid: % | ||||
Realisatie 2020 | Realisatie 2021 | Realisatie 2022 | Streefwaarde 2023 | Streefwaarde 2024 |
26 | 28 | |||
Toelichting: Deze indicator wordt éénmaal per 2 jaar gemeten, in de oneven jaren. Daarom is voor 2024 geen streefwaarde bepaald en is ook geen realisatiewaarde beschikbaar. | ||||
Indicator: Ondersteuning buurtinitiatieven (audit nr 2202) | ||||
Omschrijving: Percentage bewoners dat het (helemaal) oneens is met de stelling: De gemeente ondersteunt buurtinitiatieven op het gebied van leefbaarheid en veiligheid voldoende. | ||||
Bron: Inwonersenquête (buurtenquête) Meeteenheid: % | ||||
Realisatie 2020 | Realisatie 2021 | Realisatie 2022 | Streefwaarde 2023 | Streefwaarde 2024 |
10 | 9 | |||
Toelichting: Deze indicator wordt éénmaal per 2 jaar gemeten, in de oneven jaren. Daarom is er voor 2024 geen streefwaarde bepaald en is ook geen realisatiewaarde beschikbaar. | ||||
Productindicatoren Product Maatwerk Wmo | ||||
Indicator: Maatwerkarrangementen Wmo (audit nr 16) | ||||
Omschrijving: Aantal cliënten met een maatwerkarrangement Wmo (per 10.000 inwoners) | ||||
Bron: www.waarstaatjegemeente.nl BBV Meeteenheid: Aantal per 10.000 | ||||
Realisatie 2020 | Realisatie 2021 | Realisatie 2022 | Streefwaarde 2023 | Streefwaarde 2024 |
840 | 850 | 840 | 840 | 840 |
Toelichting: Op basis van het Wmo voorspelmodel mogen we voor 2024 een (autonome) stijging verwachten t.o.v. de realisatie in 2022 met 5%. Door beleidsmaatregelen verwachten we deze autonome groei te kunnen dempen, zodat het aantal maatwerkvoorzieningen ongeveer gelijk blijft in de komende jaren. | ||||
Thema Thuis
Wat willen we bereiken?
Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?- Soms lukt het inwoners niet om zelf of met hulp van mensen in hun omgeving een zelfstandig leven te leiden. Vaak leidt een opeenstapeling van problemen tot het verlies van iemands huis, een veilige omgeving en/of stabiele hulp. Ook voor hen willen we klaar blijven staan. Bijvoorbeeld door elders veiligheid te bieden als dat thuis niet kan, door een tijdelijke woon- of slaapplek te bieden of door intensievere begeleiding te bieden, zoals beschermd wonen. We streven naar een compleet palet aan voorzieningen, zodat iedereen in Breda een veilige plek heeft om te kunnen slapen en eten.
- Inwoners die dak- of thuisloos (dreigen te) worden, helpen we zo snel mogelijk terug naar een stabiele en zelfstandige woonoplossing. Uitgangspunt is dat inwoners die zelfstandig kunnen wonen met een vorm van begeleiding ook kunnen beschikken over een eigen woonruimte. Inwoners met een zorg- en/of ondersteuningsbehoefte kunnen langer zelfstandig wonen doordat ze in elkaars nabijheid verblijven en elkaar ontmoeten en ondersteunen. Als het nodig is, kunnen kwetsbare inwoners terugvallen op maatwerkoplossingen.
- Soms is iemands veiligheid in de eigen huiselijke kring in gevaar. Het beleidskader ‘Geweld in afhankelijkheidsrelaties en meldpunt crisiszorg 2022-2025’ vormt de basis voor de regionale aanpak van geweld in afhankelijkheidsrelaties. We willen huiselijk geweld eerder en beter in beeld krijgen, stoppen en duurzaam oplossen. Samen met de andere gemeenten in West-Brabant bereiden we ons voor op het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming. Daarin worden lokale teams versterkt en worden de functies van Veilig Thuis, de Raad voor de Kinderbescherming en de gecertificeerde instellingen (GI's) gebundeld in regionale veiligheidsteams.
- Sommige inwoners vertonen gedrag dat als overlastgevend of onveilig wordt ervaren. Dit onbegrepen gedrag is voor de persoon zelf én voor diens omgeving heel vervelend. We willen overlast in de wijken en buurten beperken en bij overlast snel en effectief kunnen handelen.
Wat gaan we daarvoor doen?
Terug naar navigatie - Wat gaan we daarvoor doen?- In 2023 is het nieuwe regionale beleidskader 'Maatschappelijke opvang, OGGZ en verslavingspreventie' vastgesteld. In 2024 gaan we hiermee aan de slag en werken we toe naar het verkorten van het verblijf in de opvang tot maximaal 3 maanden. Daklozen die zich melden voor deze opvang, hebben binnen een maand na hun instroom een plan om mee te doen naar vermogen. We ontwikkelen een plan van aanpak voor terugkerende cliënten. Verder stellen we een lokaal preventieplan op en breiden we ons palet aan opvang- en tussenvoorzieningen uit, onder andere specifiek voor jongeren. Ten slotte stimuleren we de inzet van ervaringsdeskundigen.
- We willen de uitstroom uit (tijdelijke) voorzieningen van maatschappelijke opvang, beschermd wonen, vrouwenopvang en Jeugdwet makkelijker maken door:
-
- tijdelijke woningen ook als uitstroommogelijkheid te gebruiken
- leegstaande panden zo veel mogelijk geschikt te maken voor (tijdelijke) huisvesting
- een urgentieverordening op te stellen
- het regionale huisvestingsplatform Thuis in de Wijk verder te ontwikkelen en te borgen
- regionale contingentafspraken te maken voor de huisvesting van deze doelgroepen. We zetten de waakvlam voor de woongemeenschap aan de Gageldonksestraat voort.
- We faciliteren nieuwe en bestaande (gemengde) woonvormen die wonen, welzijn en zorg combineren. We zetten daarbij in op gemeenschapsvorming om inwoners met elkaar te verbinden. Dit doen we via communitybuilders of een andere vorm van sociaal beheer. We formuleren een duidelijke visie op wonen en zorg tot 2040 en onderzoeken welke woonvormen we nog missen in Breda (zoals thuisplusflats).
- Voor inwoners die vanwege hun problematiek en gedrag niet in een wijk kunnen wonen, leveren we een bijdrage aan de realisatie van de woonvorm Anders Wonen. We zetten in 2024 grote stappen richting de realisatie daarvan. Ook treffen we voorbereidingen voor een woonvoorziening met behandeling en begeleiding voor mensen met meervoudige hoogcomplexe problematiek. Dat doen we met relevante partners in de regio.
- In 2024 bereiden we de inkoop voor van beschermd wonen en ambulante begeleiding die ingaat in 2026.
- We bouwen voort op onze eerdere ervaringen met een aanpak van mensen met onbegrepen gedrag. Daarbij richten we ons vooral op mensen die overlast veroorzaken (in welke vorm dan ook). We kunnen de omgeving bijvoorbeeld leren omgaan met deze overlast en/of hun handelingsperspectief geven. Ook kunnen we nog betere hulp en ondersteuning bieden aan de betrokken mensen met onbegrepen gedrag. We zorgen regionaal voor een beter functionerend Meldpunt Crisiszorg. We nemen deel aan een vierjarig subsidietraject Regionale Kenniswerkplaatsen Onbegrepen Gedrag, waarin ervaringsdeskundigen, gemeenten, zorgpartners en het onderwijs samen leren en ontwikkelen richting goede hulp aan mensen met onbegrepen gedrag. De doorontwikkeling van deze aanpak is een van de focuspunten van de gemeentelijke agenda Zorg en Veiligheid.
- We blijven ons inzetten voor de bestuurlijke en regionale netwerken op het gebied van geweld in afhankelijkheidsrelaties (voor ouderenmishandeling, seksueel geweld, geweld eerder en beter in beeld, geweld stoppen en duurzaam oplossen). We blijven ervaringsdeskundigen (waaronder ex-plegers) inzetten via Cirkel is Rond. Ook blijven we het Centrum Seksueel Geweld ondersteunen (samen met Tilburg) en eerstelijns ondersteuning versterken op het gebied van seksueel geweld. We richten ons op goed opdrachtgeverschap voor de gesubsidieerde instellingen (zoals Veilig Thuis en Safegroup). Bij Veilig Thuis sturen we onder andere op een tijdige en goede afhandeling van de meldingen en bij Safegroup op een goede begeleiding en een prettig leefklimaat in de opvang. We onderhouden en monitoren de samenwerkingsafspraken tussen Veilig Thuis en de lokale teams. De renovatie van 15 appartementen bij de vrouwenopvang wordt afgerond. Voor de verdere verbouwing van de vrouwenopvang maken we de komende jaren € 5,6 miljoen extra vrij, naast de middelen die hiervoor al reeds gereserveerd waren, om de Safegroup financiële garantie te geven om te kunnen starten. We gaan in gesprek met de regiogemeenten binnen de GR Geweld in Afhankelijkheidsrelaties over hoe we de kosten van deze broodnodige verbouwing ook samen verdelen en opvangen.
- In 2024 werken we aan de uitvoering van het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming. Dit programma bestaat uit 2 grote deelprojecten:
-
- De realisatie van een regionaal veiligheidsteam waar naast de functies van Veilig Thuis, de Raad voor de Kinderbescherming en Jeugdbescherming ook expertise gebundeld wordt op het gebied van verslaving, ggz en licht verstandelijke beperkingen (LVB). Deze regionaal beschikbare inzet moet flexibel aan kunnen sluiten bij de lokale werkers.
- De voorbereiding van lokale teams op het betrokken zijn en blijven bij gezinnen en huishoudens waar onveiligheid op de loer ligt.
Wat zijn de risico's?
Terug naar navigatie - Wat zijn de risico's?- De krapte op de woningmarkt is ook in 2024 nog niet verdwenen. Daardoor blijft de uitstroom stagneren van mensen vanuit beschermd wonen en de daklozenopvang. Het levert ook problemen op voor nieuwe doelgroepen, zoals jongeren die geen woning kunnen vinden, waardoor het risico op dakloosheid groeit.
- Het ministerie van VWS wil de instroom van mensen met psychische problematiek in de Wlz afremmen, omdat de kosten te veel oplopen. Vooralsnog liggen er maatregelen om de instroom te beperken en is nog niet gekozen voor een financiële uitname uit de uitkering Beschermd Wonen. Als de maatregelen onvoldoende effect hebben, overweegt de minister dit alsnog. Linksom of rechtsom hebben de maatregelen en de eventuele financiële uitname gevolgen voor de begroting van beschermd wonen.
Indicatoren
Terug naar navigatie - IndicatorenThema-indicatoren | ||||
Indicator: Gehuisveste daklozen (audit nr 17) | ||||
Omschrijving: Percentage daklozen van de uitgestroomde daklozen dat passend gehuisvest is | ||||
Bron: Gemeente Breda, WIZ Meeteenheid: % | ||||
Realisatie 2020 | Realisatie 2021 | Realisatie 2022 | Streefwaarde 2023 | Streefwaarde 2024 |
44 | 34 | 50 | 50 | |
Toelichting: Met het voortzetten van projecten uit het versterkingsplan dak- en thuislozen en de inzet van meer tussenvoorzieningen verwachten we de uitstroom te bevorderen en het percentage passend gehuisveste daklozen te vergroten. | ||||
Indicator: Beschermd wonen (audit nr 18) | ||||
Omschrijving: Aantal cliënten in Beschermd Wonen; gemiddelde van het aantal op de 1e van de maand | ||||
Bron: Gemeente Breda, Suites voor het Sociaal Domein Meeteenheid: Aantal | ||||
Realisatie 2020 | Realisatie 2021 | Realisatie 2022 | Streefwaarde 2023 | Streefwaarde 2024 |
805 | 618 | 510 | 450 | 470 |
Toelichting: Afgelopen jaren hebben we ingezet op ambulantisering van de ondersteuning. Dit blijven we doen. We verwachten de uitstroommogelijkheden te vergroten met de oplevering van tijdelijke woningen/woonruimten. | ||||
Thema Leren, ontwikkelen en werken
Wat willen we bereiken?
Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?- We willen dat iedereen naar vermogen meedoet en een waardevolle bijdrage kan leveren aan onze samenleving. Iedereen telt, dus we ondersteunen iedereen waar nodig om mee te kunnen (blijven) doen.
- Binnen het thema Leren, ontwikkelen en werken vallen essentiële leefgebieden als werk en inkomen en thema’s als schulden en armoede. Daarbij willen we dat onze uitvoering door iedereen gezien wordt als eerlijk en betrouwbaar. Daar blijven we hard aan werken.
- We willen dat alle huishoudens in Breda maandelijks voldoende inkomsten hebben om rond te kunnen komen. Inwoners zijn daarvoor zelf verantwoordelijk. Daarom komt betaald werk vóór een bijstandsuitkering, waarbij werken daadwerkelijk moet lonen. We leiden mensen die bij ons aankloppen, en die kunnen werken, voor zover mogelijk toe naar betaald werk. We gaan hierbij het gesprek aan om de drempels die mensen ervaren weg te nemen.
- Soms lukt het huishoudens - ondanks een betaalde baan - niet om rond te komen. De bestaanszekerheid komt dan in het geding. Deze proberen we zo snel mogelijk te herstellen om te voorkomen dat iemand in de schulden komt. Mensen die al schulden hebben, helpen we om uit de schulden te komen. Dat geldt ook voor ondernemers.
- Breda trekt ook nieuwkomers aan. Een deel daarvan is vluchteling, zit in de asielprocedure of heeft al een status. Hoewel het moeilijk te voorspellen is, verwachten we dat we in 2024 meer mensen vanuit deze doelgroepen moeten huisvesten. We zoeken samen met andere overheden naar een goede invulling van dit vraagstuk. We willen onze taakstellingen halen op het gebied van de opvang van Oekraïners, asielzoekers en statushouders. Deze taakstellingen worden eind 2023 bepaald.
Wat gaan we daarvoor doen?
Terug naar navigatie - Wat gaan we daarvoor doen?Algemeen
- Inwoners die dat nodig hebben, krijgen ook in 2024 een bijstandsuitkering en hulp om werk te vinden.
- De afgelopen jaren hebben we geïnvesteerd in locaties en instrumenten om inwoners met een uitkering te ondersteunen. We investeren, in lijn met de filosofie van Verbeter Breda, in het herstel van een betrouwbare overheid. Dat doen we door onze ambtelijke organisatie te trainen en te coachen. We sluiten hierbij aan op de landelijke doorontwikkeling van de Participatiewet, waarbij de menselijke maat meer centraal moet komen te staan.
- Ook voor mensen die niet willen, sluiten we onze ogen niet. Voor deze doelgroep ontwikkelen we een speciale aanpak met partners uit de stad. Daarmee willen we in een korte periode een gedragsverandering voor elkaar krijgen. We koppelen dit aan onze maatschappelijk opgaven.
- We rollen een pilot uit waarbij uitkeringsgerechtigden voor bepaalde werkzaamheden een echte loonstrook kunnen krijgen.
- We zetten in 2024 ervaringsdeskundigheid in bij onze dagelijkse werkzaamheden. Daarvoor zetten we onder meer een klankbordgroep op.
- Vóór 2024 ligt er één uitvoeringsplan waarmee teamleiders koersvast kunnen sturen op ambities. Via één generiek dashboard hebben we zicht op onze inhoudelijke en financiële voortgang. Die is zichtbaar voor iedereen: van het bestuur tot de uitvoering.
- In 2023 zijn we begonnen met het opstellen van een nieuw beleidsplan armoede en schulden voor de periode tot 2028. Naar verwachting neemt de gemeenteraad hier in de eerste helft van 2024 een besluit over. Daarbij passen we waar nodig en wenselijk ook meteen de relevante regelgeving aan.
Preventie
- In 2024 blijven we ons inzetten om zo vroeg mogelijk in contact te komen met inwoners met geldzorgen. We ontwikkelen een aanpak om werkgevers in Breda een helpende hand te bieden bij geldzorgen van werknemers. Dit is ook een vindplaats voor werkende armen. Medio 2024 start de inzet van schuldenfunctionarissen bij de rechtbank.
- De landelijke pilot Hypotheekachterstanden loopt door in 2024. Ook zetten we extra in op de aanpak van huurmeldingen (inclusief particuliere verhuur). In 2024 hebben we daarnaast aandacht voor monitoring en evaluatie om vroege signalen goed te kunnen beoordelen. We gaan actief aan de slag met nieuwe signaalpartners, zoals het CAK en de SVB.
- Ondernemers zijn een specifieke doelgroep als het gaat om geldzorgen. We gaan door met Financy, het financieel adviescentrum voor ondernemers en organisaties. Ook voor inwoners zorgen we dat we beter inzichtelijk kunnen maken wat veranderingen in inkomen en schulden betekent voor hun besteedbaar inkomen. Op deze manier proberen we zorgen over wisselend inkomen, bijvoorbeeld door het vervallen van toeslagen, te verminderen.
- We blijven onze inwoners helpen om hun energielasten beheersbaar te houden en verstrekken waar nodig (lokale) toeslagen. Inwoners met hulpvragen kunnen zich melden bij Hulp bij Energiekosten en krijgen hulp bij het vinden van duurzame oplossingen. We zoeken onze inwoners actief op in de wijken om ervoor te zorgen dat ze voor al hun vragen over energie(armoede) bij ons terecht kunnen.
- In 2023 hebben we een projectplan opgesteld om werkende armen beter te bereiken. In 2024 implementeren we de aanpak uit dit plan.
- In 2024 onderzoeken we de inzet van social media op het gebied van preventie en schulden.
Toeleiden naar een zelfstandig inkomen
- De afgelopen jaren hebben we geïnvesteerd in een infrastructuur van werken en leren. Voor alle doelgroepen zijn er sectorale mogelijkheden om te gaan werken, met of zonder onderwijs. In 2024 willen we via het WerkgeversServicePunt (WSP) Breda 700 plaatsingen realiseren met de volgende verdeling:
- fulltime werk (40%): 280
- parttime werk (25%): 175
- preventief werk (35%): 245
- De uitstroom wordt vooral gerealiseerd door de activatie van onbenut talent. Hierdoor verwachten we dat het klantenbestand afneemt met zo'n 150 uitkeringen doordat er meer uitstroom dan instroom ontstaat.
- We geven mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt mogelijkheden om te werken. Zij komen bij ons binnen via WRKLAB076. Samen met de cliënt kijken we via een leerwerktraject welke vaardigheden hij of zij heeft en wat de beste uitstroomoptie is. Dat kan een detachering zijn met een loonkostensubsidie bij een reguliere werkgever of een beschutte werkplek. We werken samen met scholen voor speciaal onderwijs om mensen opleidingen aan te bieden om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Ook werken we samen met zorgaanbieders om een programma voor (arbeidsmatige) dagbesteding vorm te geven.
- Breday is de centrale vindplaats voor jongeren tussen de 18 en 27 jaar met een hulpvraag. We zetten de dienstverlening voort, waarbij we de aanpak intensiveren met de ketens Jeugd en Wmo. Het zogeheten screeningsteam, dat zich ontfermt over de overgang van 17 naar 18 jaar, zetten we voort. We willen in 2024 het volgende bereiken:
- het uitkeringsbestand van jongeren neemt af van 250 naar 200 jongeren
- alle jongeren met een Wmo-indicatie en een bijstandsuitkering krijgen één aanspreekpunt
- elke jongere (met een uitkering) beschikt over een Persoonlijk Ontwikkelplan (POP). Daarin zijn de stappen uitgewerkt naar een zo zelfredzaam mogelijk bestaan.
- We verstevigen de regionale arbeidsmarkt. We werken een regionaal uitvoeringsplan uit met daarin meetbare en volgbare meerjarige ambities. Hierdoor kunnen we voortvarend aan de slag met bestaande en toekomstige opgaven vanuit het ministerie. De toegekende middelen zijn bedoeld voor:
- het terugdringen van de regionale jeugdwerkloosheid
- de ondersteuning van werkzoekenden (in de breedste zin)
- het aanjagen van een inclusieve arbeidsmarkt voor inwoners met een (on)zichtbare arbeidsbeperking
- de realisatie van één begrijpelijk (online) loket waar werkgevers en werkzoekenden terecht kunnen
Deelnemen met een inkomen
- We blijven inwoners met een bijstandsuitkering ondersteunen naar een zo zelfredzaam mogelijk bestaan. Hun hulpvraag zetten we daarbij centraal. Bij cliënten met meervoudige problematiek stemmen we de inzet en volgorde van de ondersteuning af met onze collega's en externe professionals.
- Bij de toekomstige tegenprestatie zoeken we steeds naar een win-winsituatie. Hiermee bedoelen we een bijdrage aan het maatschappelijk nut waarbij de cliënt tegelijkertijd zijn of haar vaardigheden kan ontwikkelen. Dit werken we uit met de maatschappelijke organisaties binnen de waardenetwerken.
Schuldhulpverlening
- Vanaf 1 januari 2024 halveren we de looptijd van het wettelijk schuldhulptraject (WSNP) tot 18 maanden. In 2024 bekijken we hoe we ook zo snel mogelijk de looptijd van de minnelijke schuldhulptrajecten (MSNP) kunnen halveren.
- De schuldhulpverlening voor ondernemers wordt vanaf medio 2024 onderdeel van de reguliere gemeentelijke schuldhulpverlening. Wij verwachten dat in 2024 30 tot 40 ondernemers zich bij ons zullen melden.
- We verlenen nazorg binnen het reguliere proces van schuldhulpverlening. We verwachten dat er in 2024 160 nazorgtrajecten lopen na een afgeronde schuldregeling. Daarnaast is de verwachting dat we 600 nazorgtrajecten hebben lopen voor klanten die niet doorgestroomd zijn naar een schuldregeling. We verlenen ook nazorg voor klanten na een vroegsignaal, budgetbeheer, financiële hulpvragen, een betalingsregeling en 100% aflossing.
- In 2024 wordt het product Duurzame Financiële Dienstverlening (DFD) ingekocht bij Allegro. Het doel van DFD is om de inkomsten en uitgaven van een inwoner in evenwicht te brengen als de schulden (nog) niet duurzaam opgelost kunnen worden. We implementeren dit in onze werkwijze. Iedere regisseur krijgt een cursus voor de inzet van DFD.
- Door een verschuiving van budgetten in de subsidieplafonds van de waardenetwerken, is opnieuw beoordeeld of de activiteiten Psychosociale Hulp bij Schulden (PHS) en Sociaal Raadsliedenwerk (SRW) voldoende meerwaarde bieden in de dienstverlening aan mensen met een financiële (hulp)vraag. Omdat deze vraag niet in deze korte periode beantwoord kon worden, hebben we gekozen om deze activiteiten in 2024 incidenteel te continueren vanuit budget Verbeter Breda (omdat deze activiteiten veelal worden uitgevoerd in de aandachtswijken en daar ook een belangrijke hulpbron bieden voor inwoners) en vanuit middelen armoede, schulden en arbeidsparticipatie. Het gaat om een bedrag van € 0,75 miljoen. In 2024 wordt verder gezocht naar synergie en aansluiting van de activiteiten met de dienstverlening van de gemeente op dit vlak. In 2025 zijn voldoende structurele middelen vrijgemaakt om de activiteiten ook daarna te continueren, indien de meerwaarde blijkt en de synergie gevonden is.
Sport en Cultuur voor alle Bredanaars
- In 2023 zijn we gestart met de doorontwikkeling van de Bredapas. Ons doel voor 2024 is de introductie van een stadsbrede pas die voor iedereen beschikbaar én aantrekkelijk is.
- In 2024 willen we via een pilot ervaring opdoen met een Volwassenenfonds Sport en Cultuur.
- In 2024 zetten we het Jeugdfonds Sport en Cultuur voort om meer kinderen in armoede deel te kunnen laten nemen aan sport en cultuur. We werken samen met het Jeugdfonds aan een intensievere samenwerking, het vergroten van de bekendheid van het jeugdfonds en het streven dat geen enkel kind buitenspel staat met sport en cultuur.
Nieuwe Bredanaars
- We creëren waar nodig tijdelijke onderkomens. In ons woonbeleid hebben we aandacht voor de druk op de woningmarkt. We moeten hiervoor noodoplossingen inzetten, zoals een tussenvoorziening voor statushouders en andere spoedzoekers.
- De vluchtelingen en Oekraïense ontheemden die in 2022 en 2023 onderdak hebben gevonden in onze gemeente, worden naar verwachting ook in 2024 opgevangen. We zorgen voor goed functionerende opvanglocaties, waar mensen veilig onderdak krijgen. Daarnaast willen we de Oekraïense ontheemden meer bij de Bredase maatschappij betrekken. Dit vraagt inzet op diverse vlakken, zoals inkomensondersteuning, inburgering, onderwijs en begeleiding naar werk. Hiervoor ontvangen wij, naar verwachting, een bekostiging vanuit het Rijk.
- In 2024 vangt het COA maximaal 264 mensen op voor een periode van 10 jaar in een AZC aan de Heerbaan. We willen tijdens de asielprocedure van de nieuwe bewoners aan de slag met inburgering en integratie. Door al gelijk te werken aan het leren van de taal en mee te doen in de samenleving helpen we onze nieuwe Bredanaars vooruit.
- De asielzoekers die door het COA in onze gemeente worden opgevangen, krijgen ondersteuning en onderwijs.
- De inburgering van statushouders valt voor steeds meer statushouders onder de Wet inburgering 2021. We zetten onze huidige aanpak voort. Daarnaast gaan we alle statushouders en asielzoekers die in Breda gehuisvest worden, begeleiden naar werk. We hebben hiervoor een plan opgesteld, dat we in 2024 verder uitvoeren.
Wat zijn de risico's?
Terug naar navigatie - Wat zijn de risico's?De ombuiging vanuit het Bestuursakkoord 2022-2026 op het gebied van werk en inkomen is mogelijk niet (volledig) haalbaar. Het gaat om € 3 miljoen in 2023, aflopend naar € 0,5 miljoen in 2026. (Voor 2024 gaat het om € 2 miljoen.) We onderzoeken maatregelen die kunnen bijdragen aan deze ombuiging.
Indicatoren
Terug naar navigatie - IndicatorenThema-indicatoren | ||||
Indicator: Voortijdig schoolverlaters (audit nr 19) | ||||
Omschrijving: Percentage leerlingen tussen 12-23 jaar dat zonder startkwalificatie het onderwijs verlaat | ||||
Bron: www.waarstaatjegemeente.nl BBV Meeteenheid: % | ||||
Realisatie 2020 | Realisatie 2021 | Realisatie 2022 | Streefwaarde 2023 | Streefwaarde 2024 |
2 | 2,1 | 1,8 | 1,8 | |
Toelichting: Dit is een landelijk verplichte indicator. De beschikbare data geven inzicht in schooljaar 2021/2022. De impact van corona op het vroegtijdig schoolverlaten is hierin nog niet toereikend zichtbaar. Voorlopig beeld is dat de eerdere afname niet verder doorzet en sprake zal zijn van stabilisatie van de cijfers. Dit is in lijn met de regionale cijfers. | ||||
Indicator: Bijstandsuitkering (audit nr 20) | ||||
Omschrijving: Aantal personen met een bijstandsuitkering per 10.000 inwoners van 18 jaar en ouder | ||||
Bron: www.waarstaatjegemeente.nl BBV Meeteenheid: Aantal per 10.000 | ||||
Realisatie 2020 | Realisatie 2021 | Realisatie 2022 | Streefwaarde 2023 | Streefwaarde 2024 |
499 | 449,3 | 438,2 | ||
Toelichting: Dit is een landelijk verplichte indicator. De gemeente volgt de ontwikkelingen maar bepaalt hierop geen streefwaarde. | ||||
Indicator: Laaggeletterdheid (audit nr 21) | ||||
Omschrijving: Percentage laaggeletterden van het aantal totaal inwoners van 16 t/m 65 jaar | ||||
Bron: Onderzoeksrapport Regionale spreiding van geletterdheid in Nederland Meeteenheid: % | ||||
Realisatie 2020 | Realisatie 2021 | Realisatie 2022 | Streefwaarde 2023 | Streefwaarde 2024 |
Toelichting: Huidige indicator is gebaseerd op Europees onderzoek dat vooralsnog geen recentere gegevens beschikbaar heeft over het percentage laaggeletterden dat er per gemeente is. We delen specifiekere gegevens en inzichten in beleidsstukken of notities waarmee we de gemeenteraad op de hoogte houden van de ontwikkelingen. | ||||
Productindicatoren Product Participatie | ||||
Indicator: Uitstroom naar werk/zelfstandig ondernemerschap (audit nr 22) | ||||
Omschrijving: Aantal mensen dat uitstroomt naar werk of zelfstandig ondernemerschap (exclusief TOZO, BBV verkort) | ||||
Bron: Gemeente Breda, Suites voor het Sociaal Domein Meeteenheid: Aantal | ||||
Realisatie 2020 | Realisatie 2021 | Realisatie 2022 | Streefwaarde 2023 | Streefwaarde 2024 |
364 | 516 | 445 | 400 | 400 |
Toelichting: Door de daling van het aantal inwoners met een bijstandsuitkering in de afgelopen kalenderjaren, is dit een realistische streefwaarde. Vanwege de langere inactiviteit van kandidaten (werkloos), duurt het vaak langer om volledig zelfredzaam te worden. Voor sommige inwoners is parttime werk de eerste stap voorwaarts alvorens de stap naar volledige zelfredzaamheid wordt gemaakt. De zogeheten parttime-bemiddelingen zijn echter geen onderdeel van deze indicator, maar leveren wel een besparing op de buig-gelden. | ||||
Indicator: Baanafspraken regio West-Brabant (audit nr 23) | ||||
Omschrijving: Aantal baanafspraken in de regio West-Brabant ten opzichte van nulmeting eind 2012 | ||||
Bron: Meeteenheid: Aantal | ||||
Realisatie 2020 | Realisatie 2021 | Realisatie 2022 | Streefwaarde 2023 | Streefwaarde 2024 |
1.571 | 1.822 | 2.163 | 4.000 | 4.382 |
Toelichting: Jaarlijks cumulerende indicatie gesteld door SZW en gerapporteerd door UWV. | ||||
Indicator: Beschut werk (audit nr 24) | ||||
Omschrijving: Aantal plaatsen beschut werk (in fte van 31 uur) | ||||
Bron: Gemeente Breda Meeteenheid: Aantal fte van 31 uur | ||||
Realisatie 2020 | Realisatie 2021 | Realisatie 2022 | Streefwaarde 2023 | Streefwaarde 2024 |
77 | 88 | 76 | 109 | |
Toelichting: De streefwaarden voor beschut werk voor 2024 worden pas eind 2023 landelijk bekend gemaakt per gemeente. Nu nog niet bekend. | ||||
Productindicatoren Product Sociale werkvoorziening | ||||
Indicator: Sociale werkvoorziening (personen) (audit nr 26) | ||||
Omschrijving: Aantal personen dat begeleid wordt door de sociale werkvoorziening (WSW) | ||||
Bron: Gemeente Breda Meeteenheid: Aantal | ||||
Realisatie 2020 | Realisatie 2021 | Realisatie 2022 | Streefwaarde 2023 | Streefwaarde 2024 |
1.015 | 997 | 625 | 605 | |
Productindicatoren Product Reïntegratie | ||||
Indicator: Lopende re-integratievoorzieningen (audit nr 2209) | ||||
Omschrijving: Aantal inwoners van 15-64 jaar met een lopende re-integratievoorziening (per 10.000 inwoners). Het zijn voorzieningen die door een gemeente worden ingezet, nadat is vastgesteld dat iemand een belemmering heeft die directe arbeidsinschakeling bemoeilijkt (er is een afstand tot de arbeidsmarkt). | ||||
Bron: www.waarstaatjegemeente.nl BBV Meeteenheid: Aantal per 10.000 | ||||
Realisatie 2020 | Realisatie 2021 | Realisatie 2022 | Streefwaarde 2023 | Streefwaarde 2024 |
149,8 | 159,8 | 160,3 | ||
Toelichting: Dit is een landelijk verplichte indicator. De gemeente volgt de ontwikkelingen maar bepaalt hierop geen streefwaarde. | ||||
Productindicatoren Product Schuldhulpverlening | ||||
Indicator: Vroegsignalering schuldenproblematiek (audit nr 2301) | ||||
Omschrijving: Aantal signalen van te laat of niet betaalde rekeningen van vaste lasten | ||||
Bron: Gemeente Breda, Inforing Meeteenheid: Aantal | ||||
Realisatie 2020 | Realisatie 2021 | Realisatie 2022 | Streefwaarde 2023 | Streefwaarde 2024 |
7.846 | 5.500 - 6.000 | 9.600 | ||
Indicator: Hulpvragen geldzorgen en schulden (audit nr 27) | ||||
Omschrijving: Aantal hulpvragen voor een vorm van dienstverlening bij de afdeling schuldhulpverlening (die worden afgehandeld middels informatie en advies, budgetbeheer, doorverwijzing of een schuldregelingstraject) | ||||
Bron: Gemeente Breda, Kredietbank West-Brabant, Allegro Meeteenheid: Aantal | ||||
Realisatie 2020 | Realisatie 2021 | Realisatie 2022 | Streefwaarde 2023 | Streefwaarde 2024 |
790 | 963 | 890 | 1.150 | 1.200 |
Toelichting: De faillissementswet wijzigt per 1 januari 2024. Dit heeft gevolgen voor het minnelijk traject. De duur van het traject wijzigt van 36 maanden naar 18 maanden. Het Rijk en de brancheverenigingen hebben bepaald dat gemeenten per 1 juli moeten anticiperen op de wetswijziging. Dit heeft geleid tot een lagere instroom in het eerste halfjaar van 2023. De verwachting is dat door de wetswijziging meer inwoners een beroep doen op het minnelijk traject. We verwachten tevens meer ondernemers met schulden. De belangrijkste oorzaak hiervan is dat de overheid verstrekte geldleningen in het kader van de TOZO en de uitgestelde betalingen met ingang van 2023 gaat terugvorderen. De nieuwe wet inburgering verplicht gemeenten om nieuwkomers te ontzorgen. Binnen Breda is ervoor gekozen om voor deze doelgroep budgetcoaching in te zetten. Uit onderzoek is gebleken dat nieuwkomers het systeem in Nederland niet begrijpen en daardoor eerder in de schulden komen. | ||||
Indicator: Schuldregelingen (audit nr 28) | ||||
Omschrijving: Aantal gestarte schuldregelingstrajecten (die kunnen leiden tot schuldbemiddeling, saneringskrediet, WSNP of geen vervolg) | ||||
Bron: Gemeente Breda, Kredietbank West-Brabant, Allegro Meeteenheid: Aantal | ||||
Realisatie 2020 | Realisatie 2021 | Realisatie 2022 | Streefwaarde 2023 | Streefwaarde 2024 |
255 | 211 | 187 | 300 | 500 |
Toelichting: De faillissementswet wijzigt per 1 januari 2024. Dit heeft gevolgen voor het minnelijk traject. De duur van het traject wijzigt van 36 maanden naar 18 maanden. Het Rijk en de brancheverenigingen hebben bepaald dat gemeenten per 1 juli 2023 moeten anticiperen op de wetswijziging. Dit heeft geleid tot een lagere instroom in het eerste halfjaar van 2023. De verwachting is dat door de wetswijziging meer inwoners een beroep doen op het minnelijk traject. Hierdoor zijn ze eerder bereid om met een minnelijke regeling te beginnen. Ze hebben eerder schuldenrust en hoeven minder af te dragen. | ||||
Indicator: Budgetbeheer (audit nr 29) | ||||
Omschrijving: Aantal opgestarte budgetbeheertrajecten | ||||
Bron: Gemeente Breda, Kredietbank West-Brabant Meeteenheid: Aantal trajecten | ||||
Realisatie 2020 | Realisatie 2021 | Realisatie 2022 | Streefwaarde 2023 | Streefwaarde 2024 |
407 | 391 | 397 | 165 | 450 |
Toelichting: Gebaseerd op basis van schatting schuldregelingen en plicht tot ontzorgen statushouders. | ||||
Thema Leven
Wat willen we bereiken?
Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?- In 2023 tekenen we onze gezondheidsvisie op. We willen dat iedereen in Breda weet waarom gezondheid belangrijk is en dat iedereen de juiste handvatten heeft om zelf actief met een gezonde leefstijl bezig te zijn. Gezondheid is meer dan niet ziek zijn. Het is een belangrijke voorwaarde om gelukkiger en langer te leven, zowel fysiek als mentaal, en een bijdrage aan de samenleving te kunnen leveren. We willen samen met elkaar een gezonde omgeving creëren. Een omgeving die uitdaagt tot een gezonde leefstijl en die gezond eten, bewegen en ontspannen stimuleert. We besteden daarbij extra aandacht aan gelijke gezondheidskansen voor iedereen. Zo dragen we bij aan een langer leven in goede gezondheid voor al onze inwoners.
- We vinden het belangrijk dat iedereen in Breda de mogelijkheid heeft om te genieten van een leven lang sporten en bewegen in een gezonde, veilige en inclusieve sportomgeving. Daarom bieden we inwoners een aantrekkelijke en veilige leefomgeving die sporten en bewegen stimuleert. We zetten sport en bewegen in als middel voor een vitale samenleving.
Wat gaan we daarvoor doen?
Terug naar navigatie - Wat gaan we daarvoor doen?Gezondheid
- In 2024 voeren we onze gezondheidsvisie uit. We richten ons daarbij op leefstijl, de fysieke en sociale omgeving, gezond eten, voldoende bewegen en voldoende ontspannen.
- In 2023 zijn het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en het Integraal Zorgakkoord (IZA) afgesloten. Beide sluiten aan op onze gezondheidsvisie. Voor deze akkoorden hebben we samen met de GGD en andere zorgpartners lokale en regionale uitvoeringsplannen opgesteld. Deze voeren we in 2024 uit. De middelen daarvoor zijn beschikbaar gesteld via een specifieke uitkering. In deze plannen brengen we de huidige aanpakken samen op het gebied van leefstijl, valpreventie, brede combinatiefuncties, overgewicht en JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht).
Uitvoeringsprogramma Sport en Bewegen
- In het uitvoeringsprogramma Sport en Bewegen 2023-2026 staan de speerpunten voor 2024. We werken samen aan de doelen uit het uitvoeringsplan binnen het waardenetwerk Gezond en Actief Leven en met het onderwijs, zorgpartijen en sportverenigingen.
Stimuleren van sporten en bewegen
- We onderzoeken hoe de werkzaamheden van onze verenigingsadviseurs nog beter aan kunnen sluiten op de wensen en behoeften van onze sport- en beweegaanbieders. Samen kijken we naar de (innovatieve) mogelijkheden om hun aanbod passend te maken. Ook bekijken we of we een duurzaam beleid kunnen opstellen voor het binden, behouden en begeleiden van (potentiële) vrijwilligers. Verder gaan we het gesprek aan over een veilige sportomgeving.
- In 2024 hebben we aandacht voor de implementatie van Breed Motorische Ontwikkeling binnen het onderwijs, de openbare ruimte en sportverenigingen. We willen de groep jongeren die niet regulier sporten via nieuwe programma’s bereiken.
- We gaan door met de Rijke Schooldag.
- We gaan extra inzetten op de samenwerking met het Jeugdfonds Sport en de promotie daarvan.
- We starten een pilot met een Volwassenenfonds Sport en Cultuur. We stimuleren sportaanbieders en buurtsportcoaches om hiermee aan de slag te gaan en aan te sluiten bij de behoeften van onze inwoners.
- We stimuleren de ontwikkeling van projecten en aanbod in urban en e-sports.
Sportaccommodaties
- We stellen een integraal huisvestingsplan op voor onze sportaccommodaties.
- We gaan door met de succesvolle 1/3-regeling buitensport en zorgen dat zo veel mogelijk sportverenigingen hier gebruik van kunnen maken.
- We verkennen de mogelijkheden voor verduurzaming en onderzoeken hoe we beter om kunnen gaan met droogte en klimaatadaptatie.
- We stellen referentienormen voor sport- en beweegvoorzieningen op, waardoor deze behoefte bij de start van gebiedsontwikkelingen direct wordt meegenomen.
Sport en bewegen in de openbare ruimte
- Bij gebiedsontwikkelingen nemen we de inrichting van een beweegvriendelijke openbare ruimte meteen mee.
- We investeren in het laagdrempelig, toegankelijk en veilig inrichten van de openbare ruimte en plaatsen nieuwe sportieve voorzieningen.
- We gaan sturen op een betere benutting van de bestaande sportieve buitenruimte via communicatie (promotie) en samenwerking.
- We zetten ook in op technologie en digitalisering om het gebruik van de openbare beweegruimte te stimuleren.
Topsport en talentontwikkeling
- We initiëren een samenwerking op het gebied van talentontwikkeling door bijeenkomsten te organiseren en nieuwe initiatieven te stimuleren die talentontwikkeling omarmen. Dit komt samen in een netwerkorganisatie.
- We ondersteunen de regionale trainingscentra (handbal, schaatsen en atletiek) die in Breda zijn gevestigd en streven ernaar om het aantal opleidingsprogramma’s uit te breiden.
- We onderzoeken de mogelijkheid om een fonds op te richten om sporttalenten te ondersteunen.
Sportevenementen
- We ontwikkelen een plan voor de acquisitie, organisatie en duurzame financiering van (inter)nationale sportevenementen, zoals de Special Olympics Nationale Spelen, die we samen met de gemeente Tilburg gaan organiseren.
- We stimuleren kennisdeling en samenwerking tussen organisatoren van sportevenementen.
- We stimuleren de deelname van kinderen en jongeren aan sportevenementen en toernooien om maatschappelijke en economische spin-off te creëren.
Wat zijn de risico's?
Terug naar navigatie - Wat zijn de risico's?Voor dit thema zijn geen specifieke risico's.
Indicatoren
Terug naar navigatie - IndicatorenThema-indicatoren | ||||
Indicator: Tevreden over het leven (audit nr 30) | ||||
Omschrijving: Gemiddeld rapportcijfer tevredenheid met het leven | ||||
Bron: Stadsenquête Meeteenheid: Score tussen 1 en 10 | ||||
Realisatie 2020 | Realisatie 2021 | Realisatie 2022 | Streefwaarde 2023 | Streefwaarde 2024 |
7,7 | 7,7 | 7,8 | 7,8 | 7,8 |
Toelichting: Dit is vooral een volgindicator. Dit gemiddelde is maar voor een (klein) deel beïnvloedbaar door de gemeente. | ||||
Indicator: Structureel sporten (audit nr 31) | ||||
Omschrijving: Percentage inwoners (16+) dat structureel sport (minimaal 1x per week) | ||||
Bron: Stadsenquête Meeteenheid: % | ||||
Realisatie 2020 | Realisatie 2021 | Realisatie 2022 | Streefwaarde 2023 | Streefwaarde 2024 |
75 | 76 | 79 | 77 | |
Toelichting: Het onderzoek vindt in de oneven jaren plaats. Daarom wordt er voor 2024 geen streefwaarde bepaald. | ||||
Indicator: Effect ondersteuning op kwaliteit van leven (audit nr 34) | ||||
Omschrijving: Percentage Wmo-cliënten dat het helemaal eens of eens is met de stelling 'Door de ondersteuning die ik krijg heb ik een betere kwaliteit van leven' | ||||
Bron: CEO WMO Meeteenheid: % | ||||
Realisatie 2020 | Realisatie 2021 | Realisatie 2022 | Streefwaarde 2023 | Streefwaarde 2024 |
75 | 77 | 77 | 75 tot 80 | 75 - 80 |
Toelichting: Zowel in Breda als landelijk bewegen deze cijfers zich tussen de 75 en 80%. Dit is een relatief hoog aandeel. We zijn tevreden als we dit zo kunnen houden. | ||||
Productindicatoren Product Sportbeleid | ||||
Indicator: Niet-wekelijkse sporters (audit nr 36) | ||||
Omschrijving: Percentage inwoners van 19 jaar en ouder dat NIET minstens één keer per week aan sport doet | ||||
Bron: www.waarstaatjegemeente.nl BBV Meeteenheid: % | ||||
Realisatie 2020 | Realisatie 2021 | Realisatie 2022 | Streefwaarde 2023 | Streefwaarde 2024 |
42,3 | ||||
Toelichting: Dit is een landelijk verplichte indicator. De gemeente volgt de ontwikkelingen maar bepaalt hierop geen streefwaarde. De gemeente stuurt op basis van de andere indicator over sporten (nr 31) : structureel sporten. Voor de eenduidigheid kan deze landelijk verplichte indicator (nr 36) het beste vervallen uit de Bredase set indicatoren. Dit voorstel wordt voorbereid in de nieuwe herijkingsronde. | ||||
Productindicatoren Product Volksgezondheid | ||||
Indicator: Gezondheidsbeleving (audit nr 35) | ||||
Omschrijving: Gemiddeld rapportcijfer voor de lichamelijke gezondheid | ||||
Bron: Stadsenquête Meeteenheid: Score tussen 1 en 10 | ||||
Realisatie 2020 | Realisatie 2021 | Realisatie 2022 | Streefwaarde 2023 | Streefwaarde 2024 |
7,7 | 7,5 | 7,5 | 7,3 - 7,7 | 7,5 |
Toelichting: Dit is vooral een volgindicator. Dit gemiddelde rapportcijfer is maar voor een (klein) gedeelte beïnvloedbaar door de gemeente. | ||||
Thema Ontmoeten
Wat willen we bereiken?
Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?Wijkgericht werken
Wijkgericht werken draait om de mensen die in de wijken en dorpen wonen. Onze inzet is gericht op een prettige woonomgeving, die schoon, heel en veilig is, en gelegenheid biedt voor ontmoeting. Daarvoor werken we samen met onze inwoners. Zij kennen hun wijk of dorp het beste en hun betrokkenheid is de belangrijkste voorwaarde voor succes.
Wijkaanpak / Verbeter Breda
De Bredase wijkaanpak wordt in de aandachtswijken van Breda bepaald door onder andere de bouwstenen van Verbeter Breda die in de pacten zijn vastgesteld. Ook andere opgaven, zoals de woningproductie en de energietransitie, zorgen voor concrete projecten en activiteiten in de wijken en dorpen. Samen met groepen bewoners en de wijk- en dorpsraden stemmen we deze opgaven op elkaar af. Sommige ontwikkelingen in de wijken en dorpen vragen extra aandacht. In de aandachtswijken zien we dat deze ontwikkelingen zich opstapelen. Daarom maken we voor specifieke onderwerpen - zoals laaggeletterdheid en een gezonde leefstijl - met (intensiever) maatwerk meer resultaat mogelijk. De wijkbibliotheek 4.0 in de Hoge Vucht is hier een mooi voorbeeld van. Deze opent in 2024 zijn deuren. Eind van 2024 verwachten we ook het haalbaarheidsonderzoek naar de definitieve bibliotheek af te ronden en kan een plan en ontwerp worden vastgesteld.
Wat gaan we daarvoor doen?
Terug naar navigatie - Wat gaan we daarvoor doen?Met Verbeter Breda brengen we de samenhang tussen de diverse opgaven in de wijken en dorpen in beeld. De energietransitie en de woningbouwopgave zorgen voor koppelkansen met andere bouwstenen binnen Verbeter Breda. Ook in de wijken en dorpen waar Verbeter Breda een minder verstrekkende impact heeft, is het waardevol om de samenhang tussen de opgaven inzichtelijk te maken. Dit inzicht is een voorwaarde voor een gezamenlijke aanpak. In 2024 is dit overzicht voor alle wijken en dorpen beschikbaar.
Inwonersparticipatie / initiatiefkracht
De betrokkenheid, initiatiefkracht en kennis van de bewoners is merkbaar in de gesprekken die we al voeren in bijvoorbeeld de wijk- en dorpsplatforms en met de wijk- en dorpsraden. Ook bewoners die op andere manieren betrokken zijn, zijn onze partners. Daarbij zien we de meldingen en klachten over de buitenruimte niet over het hoofd. Hierbij ligt de nadruk op de verbinding tussen (groepen) bewoners, het optimale gebruik van de buitenruimte en het benutten van voorzieningen. De inzet richt zich op de wijk- en dorpscentra, maar ook op speelplekken en dierenweides. Een ander voorbeeld is de herinrichting van pleinen. Verder stimuleren we de betrokkenheid van bewoners via de voorbereiding van markten en kermissen, de jaarwisseling en evenementen op wijk- en dorpsniveau.
Het aantal Bredanaars dat actief is in de eigen woonomgeving, neemt toe. Dit komt mede door het blijvende succes van de wijkdeals en door initiatieven die veel bewoners verbinden en in beweging brengen. Door netwerken van actieve wijkbewoners te ondersteunen, stimuleren we de uitwisseling van ideeën en vergroten we de invloed van bewoners op hun sociale en fysieke omgeving. In alle wijken en dorpen ondersteunen we initiatieven van (groepen) bewoners door wijksubsidies toe te kennen, in overleg met de wijkplatforms. Daarnaast zorgen we dat er ruimte is voor activiteiten in buurthuizen en ondersteunen we wijknetwerken waar bewoners en professionals hun inzet samen kunnen versterken. Ook aanpassingen in de buitenruimte blijven mogelijk: door de aanwezigheid en zichtbaarheid van de wijkbeheerders pikken we snel wijkinitiatieven op en worden deze goed ondersteund. Zo blijven we naar kansen zoeken om de gemeentelijke doelstellingen samen met de bewoners te realiseren.
In 2024 worden de werkzaamheden aan buurtinitiatief Park Kesteren afgerond: we planten de bomen en plaatsen de speeltoestellen.
Wat zijn de risico's?
Terug naar navigatie - Wat zijn de risico's?Voor dit thema zijn geen specifieke risico's.
Indicatoren
Terug naar navigatie - IndicatorenThema Ontmoeten | ||||
Thema-indicatoren | ||||
Indicator: Sociale cohesie (audit nr 37) | ||||
Omschrijving: Score sociale cohesie | ||||
Bron: Inwonersenquête (buurtenquête) Meeteenheid: Score tussen 1 en 10 | ||||
Realisatie 2020 | Realisatie 2021 | Realisatie 2022 | Streefwaarde 2023 | Streefwaarde 2024 |
6,1 | 6,2 | |||
Toelichting: Deze indicator wordt éénmaal per jaar gemeten, in de oneven jaren. Daarom is voor 2024 geen streefwaarde bepaald en ontbreekt ook de realisatiewaarde. | ||||
Productindicatoren Product Wijkaanpak | ||||
Indicator: Leefbaarheidsinitiatieven vanuit bewoners (audit nr 38) | ||||
Omschrijving: Aantal ingediende leefbaarheidsinitiatieven van bewoners (fysiek, sociaal, overlast en/of veiligheid) | ||||
Bron: Gemeente Breda, Wijkzaken Meeteenheid: Aantal | ||||
Realisatie 2020 | Realisatie 2021 | Realisatie 2022 | Streefwaarde 2023 | Streefwaarde 2024 |
143 | 121 | 137 | 220 | 220 |
Toelichting: Het aantal wijksubsidies blijft achter bij de verwachting. Hier speelt mee dat sommige aanvragers hun verschillende aanvragen combineren in één grotere aanvraag. We blijven echter ambitieus en houden vast aan het aantal van 220. | ||||
Indicator: Wijkdeals (audit nr 39) | ||||
Omschrijving: Aantal initiatieven van bewoners(groepen) die zich richten op onderhoudswerkzaamheden in de openbare ruimte (opgeteld aantal vanaf 2012). De gemeente biedt hierbij hulp in de vorm van een vergoeding, materiaal of in de organisatie. | ||||
Bron: Gemeente Breda, Wijkzaken Meeteenheid: Aantal | ||||
Realisatie 2020 | Realisatie 2021 | Realisatie 2022 | Streefwaarde 2023 | Streefwaarde 2024 |
407 | 471 | 532 | 450 | 470 |
Toelichting: Streefwaarde 2023 is 450: 25 nieuwe wijkdeals en circa 5 wijkdeals die beëindigd worden leidt tot een streefwaarde van 470. | ||||
Wat mag het programma kosten?
Terug naar navigatie - Wat mag het programma kosten?Exploitatie | Jaarrekening 2022 | Begroting 2023 na wijziging | Begroting 2024 | Begroting 2025 | Begroting 2026 | Begroting 2027 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Lasten | |||||||
Opgroeien | 115.330 | 109.334 | 127.964 | 118.850 | 114.626 | 114.001 | |
Betrokken zijn | 59.600 | 60.488 | 66.059 | 65.779 | 62.458 | 61.790 | |
Thuis | 50.035 | 59.740 | 54.177 | 56.367 | 55.706 | 55.606 | |
Leren, ontwikkelen en werken | 133.725 | 138.949 | 125.690 | 125.563 | 124.125 | 123.819 | |
Leven | 8.984 | 11.096 | 11.460 | 10.667 | 10.278 | 8.745 | |
Ontmoeten | 15.552 | 22.617 | 26.488 | 5.268 | 5.282 | 4.407 | |
Reserve investeringen sportverenigingen | 0 | 1.000 | 800 | 0 | 0 | 0 | |
Reserve vrouwenopvang | 0 | 0 | 1.600 | 2.600 | 1.407 | 0 | |
Algemene reserve programma 1 | 450 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Exploitatiereserve programma 1 | 7.344 | 1.373 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Totaal Lasten | 391.021 | 404.598 | 414.237 | 385.095 | 373.882 | 368.368 | |
Baten | |||||||
Opgroeien | 50.349 | 47.363 | 57.319 | 54.803 | 54.803 | 54.803 | |
Betrokken zijn | 1.678 | 2.861 | 3.196 | 4.021 | 3.902 | 3.239 | |
Thuis | 4.871 | 4.856 | 6.339 | 6.250 | 6.250 | 6.250 | |
Leren, ontwikkelen en werken | 85.351 | 85.313 | 86.205 | 86.205 | 86.205 | 86.205 | |
Leven | 640 | 2.317 | 2.287 | 2.254 | 1.821 | 242 | |
Ontmoeten | 14.200 | 18.088 | 19.298 | 0 | 0 | 0 | |
Reserve investeringen sportverenigingen | 18 | 1.000 | 800 | 0 | 0 | 0 | |
Reserve vrouwenopvang | 1.029 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Algemene reserve programma 1 | 4.149 | 950 | 2.000 | 3.400 | 2.207 | 0 | |
Exploitatiereserve programma 1 | 4.245 | 21.903 | 3.718 | 0 | 0 | 0 | |
Totaal Baten | 166.529 | 184.649 | 181.162 | 156.932 | 155.187 | 150.739 | |
Gerealiseerd saldo van baten en lasten | 224.491 | 219.949 | 233.075 | 228.163 | 218.695 | 217.629 |
Financiële toelichting op dit programma
Terug naar navigatie - Financiële toelichting op dit programmaHieronder lichten we de belangrijkste verschillen toe met de begroting van afgelopen jaar.
Opgroeien
De totale lasten van het thema Opgroeien stijgen met € 18,6 miljoen. Hiervan heeft € 10 miljoen betrekking op jeugdhulp van de deelnemende regio gemeenten van de WBO. Deze lasten worden 1 op 1 doorbelast aan de regio gemeenten van de WBO. Zie ook de toename van de baten van € 10 miljoen.
Jeugdhulp
Het Rijk stelt extra middelen beschikbaar voor jeugdhulp. Bij de begroting 2022 hebben we een deel daarvan ingezet voor beleidsterreinen die deels te maken hebben met jeugd. Dat doen we in 2024 anders. Dan zetten we deze extra middelen alléén in voor jeugdhulp. Hierdoor stijgt het budget voor het thema Opgroeien met zo'n € 4,5 miljoen.
De tarieven voor familie- en jeugdhulp zijn harder gestegen dan de loon- en prijscompensatie van 2,9% die was gereserveerd in het meerjarenperspectief. Om deze stijging op te vangen, zijn de budgetten verhoogd met € 3 miljoen.
De maatschappelijke partners hebben te maken met fors gestegen kosten. Omdat we een sterke sociale basis als een onmisbare schakel ervaren in het totale aanbod in onze stad, stellen we jaarlijks € 1,75 miljoen extra beschikbaar om die basis onveranderd in stand te houden. Hiervan is € 0,6 miljoen toegevoegd aan het waardenetwerk Opgroeien.
Onderwijsvisie
Bij onderwijs wordt een nieuwe onderwijsvisie ontwikkeld met daaraan verbonden een uitvoeringsprogramma met (nieuwe) activiteiten. Het doel van deze activiteiten is om het maatschappelijk functioneren van jongeren te versterken naast de startkwalificatie. Om de kosten van deze extra activiteiten te dekken wordt er € 0,2 miljoen overgeheveld vanuit onderwijsmiddelen uit het programma Ondernemend Breda.
Leerlingenvervoer
Voor betrouwbaar en goed leerlingenvervoer is er € 0,8 miljoen extra toegevoegd.
Betrokken zijn
De totale lasten van het thema betrokken zijn stijgen met € 5,6 miljoen. Dit heeft o.a. betrekking op:
Het budget voor het waardenetwerk zelfredzaamheid en samenredzaamheid (voorheen thematafel zorg voor elkaar) is verhoogd met € 1,2 miljoen. Naast de reguliere indexering komt dit o.a. door:
- De maatschappelijke partners hebben te maken met fors gestegen kosten. Omdat we een sterke sociale basis als een onmisbare schakel ervaren in het totale aanbod in onze stad, stellen we jaarlijks € 1,75 miljoen extra beschikbaar om die basis onveranderd in stand te houden. Hiervan is € 0,2 miljoen toegevoegd aan het waardenetwerk zelfredzaamheid en samenredzaamheid;
- Toevoeging vanuit de overlegtafel regio Breda Vangt op, sub netwerk ontmoeting psychisch kwetsbaren van € 0,3 miljoen. Deze subsidie was in 2023 begroot onder het thema thuis.
De tarieven voor vervoer, woonvoorzieningen, begeleiding, huishoudelijke ondersteuning (Wmo) en de bijdrage aan de Regio West-Brabant (RWB) voor kleinschalig collectief taxivervoer zijn harder gestegen dan de loon- en prijscompensatie van 2,9% die was gereserveerd in het meerjarenperspectief. Om de tariefstijging op te vangen, zijn de budgetten verhoogd met € 4 miljoen.
Op het gebied van diversiteit en inclusie investeren we € 0,1 miljoen om een vast aanspreekpunt en aanjager te benoemen.
Thuis
De totale lasten van het thema Thuis dalen met € 5,6 miljoen. Dit komt o.a. door resultaten vanuit voorgaande jaren incidenteel zijn toegevoegd aan de begroting van 2023. Het betreft een bedrag van € 4,6 miljoen. Het thema Thuis is onder te verdelen in 3 onderwerpen: Beschermd wonen, Geweld in afhankelijkheidsrelaties (GIA)/Huiselijk geweld en Maatschappelijke opvang. De eerste 2 onderwerpen zijn regionale gemeenschappelijke regelingen. Voor Maatschappelijke opvang voeren wij als gemeente centrumtaken uit. We hebben afgesproken dat eventuele overschotten beschikbaar blijven voor het betreffende onderwerp.
Voor de GR Beschermd wonen hebben we afgesproken om de beschikbare middelen: integratie uitkering BW en eigen bijdrage van cliënten beschikbaar te houden voor de GR begroting. Echter verwachten wij een begrotingsoverschot voor het jaar 2024 op dit onderwerp. Daarop is besloten om op voorhand het begrotingsoverschot terug te laten vloeien naar de regio. Voor Breda is dit t.o.v. 2023 circa € 1 miljoen.
De inkomsten zijn gestegen met € 1,5 miljoen. Dit komt door een verhoging van de bijdrage GR GIA voor 2024 met € 1,2 miljoen (aandeel Breda € 0,5 miljoen). Daarnaast draagt de regio WBW in 2024 € 0,3 miljoen bij.
Leren, ontwikkelen en werken
- In 2023 is voor de eenmalige energiebijdrage 2023 (een eigen regeling van de gemeente Breda) een bedrag beschikbaar van € 6,2 miljoen. Daarnaast is nog een restant van € 3,1 miljoen inzetbaar voor de energietoeslag 2022. Dit totaalbudget van € 9,3 miljoen maakt geen deel meer uit van de begroting 2024.
- Vanuit het 'aanvullend energiepakket Breda' is € 0,75 miljoen toegevoegd aan de begroting 2023 voor financiële ondersteuning aan bewoners. Het betreft hier onder andere de inzet van sociale energiecoaches en het gemeentelijk noodfonds energie. Dit maakt geen onderdeel uit van de begroting 2024.
- In 2023 is € 3,25 miljoen extra beschikbaar voor de arbeidsmarktregio West-Brabant. Het betreft hier vooral middelen vanuit het coronasteun- en herstelpakket om kwetsbare jongeren te ondersteunen naar vervolgonderwijs of werk en gelden voor het project 'Dichterbij dan je denkt'. Deze middelen maken geen onderdeel uit van de begroting 2024.
- Ook is er in 2023 eenmalig circa € 1 miljoen beschikbaar vanuit budgetoverhevelingen en resultaatbestemmingen vanuit 2022. Het betrof hier vooral resterende gelden voor de Wet inburgering en het Maatwerkfonds Aanvullende Maatregelen (MAM) voor de inzet van schudhulpverlening aan ondernemers. Dit maakt geen onderdeel uit van de begroting 2024.
- De hogere baten zijn vooral het gevolg van het toepassen van een hogere indexering op de omzet van de afdeling Werk.
- De afgelopen jaren hadden we een fors positief financieel resultaat op het gebied van werk en inkomen. In het bestuursakkoord 2022-2026 hebben we daarom voor de komende jaren gerekend met een ombuiging van € 3 miljoen in 2023, aflopend naar € 0,5 miljoen in 2026. In 2024 is de ombuiging € 2 miljoen.
- Daarnaast wordt er in de periode 2022-2026 extra geld vrijgemaakt voor armoedebestrijding, in totaal € 5,9 miljoen. In 2023 is dit een bedrag van € 1 miljoen, in 2024 gaat het om € 1,6 miljoen.
Leven
In 2024 is er sprake van een hogere bijdrage aan de GGD, met name door toedoen van indexatie door een (hoge) cao-stijging. Deze stijging mag de GGD doorbelasten aan de gemeenten.
De maatschappelijke partners hebben te maken met fors gestegen kosten. Omdat we een sterke sociale basis als een onmisbare schakel ervaren in het totale aanbod in onze stad, stellen we jaarlijks € 1,75 miljoen extra beschikbaar om die basis onveranderd in stand te houden. Hiervan is € 0,2 miljoen toegevoegd aan het waardenetwerk Gezond en Actief leven.
Ontmoeten
Het positieve resultaat in 2022 inzake de vluchtelingen vanuit Oekraïne (€ 2,3 miljoen) is als budgetoverheveling toegevoegd aan de begroting van 2024.
Voor het realiseren van een tussenvoorziening voor statushouders en spoedzoekers is een investering van € 1,8 miljoen nodig. Dekking hiervoor kan worden gevonden in een reeds ontvangen subsidie van het rijk. Voor de noodzakelijke exploitatiekosten is voor de jaren 2024-2026 in totaal € 2 miljoen beschikbaar gesteld (2024 € 0,4 miljoen, 2025 € 0,8 miljoen, 2026 € 0,8 miljoen).
Investeringen
Terug naar navigatie - InvesteringenBedragen x € 1.000 | |||||
Fasering | Investeringen in dit programma | Planning uitgaven 2024 (bruto) | Planning uitgaven 2025 (bruto) | Planning uitgaven 2026 (bruto) | Planning uitgaven 2027 (bruto) |
Speeltoestellen | 450 | 450 | 450 | ||
Plan | 450 | 450 | 450 | ||
Speeltoestellen | 500 | ||||
Project | 500 | ||||
Speeltoestellen | 100 | 100 | |||
Uitvoering | 100 | 100 | |||
Totaal | 600 | 550 | 450 | 450 | |
Speelvoorzieningen
De investering speelvoorziening is bedoeld om bestaande speelvoorzieningen te vervangen.
Reserves
Terug naar navigatie - ReservesBedragen x € 1.000 | |||
Vitaal en Sociaal Breda | Stand 1-1-2024 | Bedrag Mutaties | Stand 31-12-2024 |
Vrouwenopvang | 1.072 | 1.600 | 2.672 |
Reserve investeringen sportverenigingen | |||
Algemene reserve programma 1 | 7.607 | -2.000 | 5.607 |
Exploitatiereserve programma 1 | 3.718 | -3.718 | 0 |
Totaal | 12.396 | -4.118 | 8.279 |
Reserve Vrouwenopvang
Met deze reserve renoveren we de vrouwenopvangvoorziening aan de Assumburgstraat in Breda. In 2022 is de eerste fase van de renovatie van start gegaan en hebben we een bedrag van € 1 miljoen uit de reserve gehaald. Zodra de volgende fase van de renovatie begint, stellen we het resterende bedrag beschikbaar.
Algemene reserve Programma 1
De algemene reserve wordt onttrokken voor € 2 miljoen. Deze bestaat uit: Voor € 1,6 miljoen voor het renoveren van de vrouwenopvang aan de Assumburgstraat in Breda. Daarnaast wordt voor € 0,4 miljoen onttrokken voor de tussenvoorziening tijdelijke uitbreiding sociale woningvoorraad.
Exploitatiereserve Programma 1
Bij de budgetoverheveling jaarrekening 2022 en de meicirculaire 2023 zijn ook middelen overgeheveld naar 2024. Het betreft hier onder andere restantgelden inzake vluchtelingen Oekraïne (€ 2,3 miljoen), middelen voor flankerend beleid energiearmoede (€ 0,5 miljoen) en voor aanpak geldzorgen, armoede en schulden (€ 0,4 miljoen). Deze middelen zijn in 2024 toegevoegd aan de exploitatiebegroting.
Reserve investeringen sportverenigingen
In het Bestuursakkoord 2022-2026 hebben we besloten om door te gaan met de 1/3-regeling. Hiervoor is in totaal € 1,8 miljoen vrijgemaakt. Voor 2024 gaat het om € 0,8 miljoen. Dit bedrag is afhankelijk van de aanvragen die (sport)verenigen bij ons indienen in 2024.
Voorzieningen
Terug naar navigatie - VoorzieningenBedragen x € 1.000 | ||||||
Vitaal en Sociaal Breda | Stand 1-1-2024 | Bedrag Mutaties | Stand 31-12-2024 | |||
Vrz archivering Juzt | 1.301 | -69 | 1.231 | |||
Totaal | 1.301 | -69 | 1.231 |
Voorziening archivering Juzt
De voorziening is getroffen voor het uitvoeren van de bewaarderstaken voor de komende 20 jaar vanwege de opheffing van stichting Juzt.
Beleidsstukken
Terug naar navigatie - BeleidsstukkenAchterliggende documenten bij dit programma
Aan dit programma gerelateerde verbonden partijen
Terug naar navigatie - Aan dit programma gerelateerde verbonden partijenGR Programma Schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten | |
Vitaal en Sociaal Breda Verantwoordelijk bestuurder: Bestuurlijk vervanger: Belang in verbonden partij in %: Soort verbonden partij: |
Thema Opgroeien Arjen van Drunen Boaz Adank 45,7% Gemeenschappelijke regeling |
Bijdrage van de verbonden partij aan het programma
De gemeenschappelijke regeling Programma Schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten is beter bekend onder de naam Regionaal Bureau Leren West-Brabant (RBL). Centraal staat niet de leerplicht, maar het leren. Daarmee onderstrepen we het belang van een goed opleidingsniveau om aan het werk te kunnen gaan. Er doen 16 gemeenten mee die samenwerken op 3 niveaus:
- Niveau 1: alle deelnemende gemeenten kozen voor één leerplicht en één regionale meld- en coördinatiefunctie voortijdig schoolverlaten (RMC).
- Niveau 2: Moerdijk, Drimmelen, Alphen-Chaam, Geertruidenberg, Baarle-Nassau, Oosterhout en Breda werken intensief samen om alle jongeren van 5 tot 23 jaar te begeleiden naar de juiste opleiding, zorg of werk.
- Niveau 2a: Etten-Leur, Rucphen en Zundert werken praktisch samen bij de begeleiding van jongeren in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en de kwalificatieplicht van jongeren van 16 tot 23 jaar.
Bijzondere ontwikkelingen bij de verbonden partij
Door de loon- en prijsontwikkeling stijgen de uitgaven van het RBL. Het RBL is een platte organisatie met bijna uitsluitend kosten voor personeel en bedrijfsvoering. Deze stijging volgt de landelijke trend (+25%). Wettelijke ontwikkelingen om de omslag te maken van leerplicht naar leerrecht maken extra formatie nodig om de meer proactieve en preventieve aanpak in te voeren. Ditzelfde zien we voor de trajectbegeleiding RMC, de thuiszittersaanpak en de uitbreiding van 23 naar 27 jaar. De ontwikkeling en toekomst van de jongere staat meer centraal, ook in het kader van kansengelijkheid. Iedere jongere geven we een goede uitgangspositie in de samenleving door scholing of werk. Het RBL staat momenteel op een kantelpunt, waarbij de samenwerkende gemeenten hun bijdrage en de benodigde inzet bij RBL om de wettelijke taken uit te kunnen voeren opnieuw moeten vaststellen.
De belangrijkste risico’s bij de verbonden partij
Het belangrijkste risico van deze GR is het vertrek van een van de deelnemende gemeenten. Vanwege de stijgende lasten bekijken alle gemeenten of de voordelen van de samenwerking nog toereikend zijn om deel te blijven nemen. Dit risico lijkt vooralsnog beperkt, omdat deelname aan de GR de kosten beperkt en de GR de afgelopen jaren effectief is gebleken om de wettelijk verplichte regelingen uit te voeren.
Neovita BV |
|
Vitaal en Sociaal Breda Verantwoordelijk bestuurder: Bestuurlijk vervanger: Belang Breda in verbonden partij in % Soort verbonden partij: |
Thema Leren, ontwikkelen en werken Marike de Nobel Carla Kranenborg-van Eerd 100% Vennootschappen en coöperaties |
Bijdrage van de verbonden partij aan het programma
Neovita BV is mede opgericht voor de begeleidings- en re-integratietaken, die niet (goed) in het publieke domein passen. De gemeente Breda neemt de uitvoerende en administratieve taken voor haar rekening.
Bijzondere ontwikkelingen bij de verbonden partij
Neovita BV heeft medewerkers in dienst uit de doelgroep van de Participatiewet. Neovita detacheert hen binnen de gemeentelijke organisatie en bij andere werkgevers. Neovita belast de loonkosten door en ontvangt van gemeente Breda een vaste procentuele bijdrage op de loonsom.
De belangrijkste risico’s bij de verbonden partij
Omdat Neovita een vast percentage op de loonsom ontvangt, is er nauwelijks sprake van risico’s. Voor het risico van hogere loonkosten door een nieuwe cao voor de doelgroep (Aan de Slag) is al eerder een voorziening gevormd. Deze is onderdeel van de doorbelaste loonkosten en komt niet ten laste van het resultaat van Neovita.
GR GGD West-Brabant |
|
Vitaal en Sociaal Breda Website GGD West-Brabant: Verantwoordelijk bestuurder: Bestuurlijk vervanger: Belang Breda in verbonden partij in %: Soort verbonden partij: |
Thema Leven GGD West-Brabant Arjen van Drunen Boaz Adank 24,07% Gemeenschappelijke regeling |
Bijdrage van de verbonden partij aan het programma
De GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) voert in opdracht van de West-Brabantse gemeenten de Wet publieke gezondheid uit. Het beleid richt zich op het bewaken, beschermen en bevorderen van de gezondheid van alle inwoners, vooral van de meest kwetsbaren. Samenwerking staat centraal: de GGD verbindt haar kennis actief aan partijen in het sociaal en veiligheidsdomein en het openbaar bestuur.
Net als voorgaande jaren biedt de GGD een onderbouwing voor en advies over het publieke gezondheidsbeleid (Brabantscan). Daarmee sloten ze goed aan op de lokale aanpak binnen het sociaal domein. De GGD neemt deel aan waardenetwerken in het kader van Breda Doet (voorheen: thematafels). Ook zijn ze betrokken bij de wijkaanpak en hebben ze aandacht voor gezondheidsbevordering onder kwetsbare groepen. Daarbij gaat het vooral om kwetsbare kinderen en hun ouders (via de JGZ), laaggeletterden, dak- en thuislozen, kwetsbare ouderen en verwarde mensen in de wijk (OGGZ). De GGD coördineert het uitstapprogramma prostituees en sinds 2019 werken zij ook aan infectieziektebestrijding en -preventie.
De gemeente stimuleert binnen het programma Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) samen met de GGD een gezonde leefstijl onder kinderen en jeugd. In 2020 hebben de GGD en de gemeente voorbereidingen getroffen voor een Lokaal Preventieakkoord, dat op dit moment verder uitgewerkt wordt. Partners die zijn aangesloten bij dit Lokaal Preventieakkoord, hebben subsidie aangevraagd voor hun activiteiten.
Bijzondere ontwikkelingen bij de verbonden partij
- In 2022 nam de impact van de coronacrisis al fors af en die is in de loop van 2023 nog verder gedaald.
- De oorlog in Oekraïne leidde in 2022 tot een flinke toestroom van vluchtelingen naar Nederland. De gemeenten in West-Brabant boden hiervoor noodopvang aan en dit bracht extra taken voor de GGD met zich mee (ook in de eerste helft van 2023).
- De GGD heeft nog steeds te maken met veel vacatures die vanwege de krapte op de arbeidsmarkt moeilijk konden worden ingevuld.
- De GGD heeft aandacht voor informatiebeveiliging en privacy. Zij zijn steeds afhankelijker van de beschikbaarheid van systemen en de betrouwbaarheid van informatie. Daarom worden partners en medewerkers door de GGD getraind om veilig te werken in een digitale omgeving.
- De inzet van de GGD voor ‘Nu niet zwanger’ is eerder financieel gewijzigd, omdat dit project sinds 2022 cofinanciering vanuit de regio heeft. Daardoor hoeven de kosten niet alleen door de gemeente Breda te worden gedragen.
- In 2023 zijn het GALA (Gezond Actief Leven Akkoord) en het IZA (Integraal Zorgakkoord) belangrijke nieuwe ontwikkelingen. Voor het IZA hebben we in 2023 gewerkt aan een nieuw regiobeeld. In de tweede helft van 2023 werken we aan het regioplan, waarin staat hoe we werken aan de belangrijkste thema’s uit het regiobeeld. Hier ontvingen we ook gelden voor, die we hebben verdeeld in de regio, inclusief plan. In het IZA zitten een aantal verplichte aanpakken die terugkomen in het GALA.
De belangrijkste risico’s bij de verbonden partij
- De (financiële) impact van corona was in 2023 niet meer te vergelijken met de situatie in 2020 en 2021.
- Er blijft een risico op het gebied van informatiebeveiliging en privacy doordat de GGD steeds afhankelijker is geworden van de beschikbaarheid van systemen en de betrouwbaarheid van informatie. Een goede beveiliging is essentieel, zodat de persoonsgegevens van onze inwoners niet openbaar worden.
- De GGD heeft last van de krapte op de arbeidsmarkt. Er is een risico dat de dienstverlening aan onze inwoners daardoor in het geding komt.
GR Regionale Ambulancevoorziening (RAV) Brabant Midden-West-Noord |
|
Vitaal en Sociaal Breda |
Thema Leven |
Bijdrage van de verbonden partij aan het programma
Met de Regionale Ambulancevoorziening (RAV) zijn Bredanaars verzekerd van toereikende ambulancezorg. Dit betekent hulpverlening op de plaats van een ongeval, en goed en snel vervoer naar het ziekenhuis, binnen verplichte aanrijtijden. Hierover zijn prestatieafspraken gemaakt met zorgverzekeraars en de RAV. De gemeente geeft geen financiële bijdrage aan de GR RAV.
Bijzondere ontwikkelingen bij de verbonden partij
- In 2023 is de invloed van corona nog verder naar de achtergrond geraakt.
- Het zorglandschap in Nederland blijft in beweging, waarbij de uitdaging voor de toekomst is om de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg voor iedereen te garanderen, terwijl er tegelijkertijd een toenemende vraag naar spoedzorg is. In 2022 verscheen het Integraal Zorgakkoord (IZA) waarin afspraken staan over het realiseren van meer passende, preventieve, duurzame en gedigitaliseerde zorg. In 2023 hebben we in lijn met het IZA stappen gezet om een nieuw regiobeeld vast te stellen en een regioplan te ontwikkelen.
- De inzet van verpleegkundig specialisten is uitgebreid; zij waren al actief in de regio Tilburg en ’s-Hertogenbosch en zijn dat nu ook in onze gemeente. Zij worden nu ook ingezet voor patiëntenzorg. De verpleegkundig specialisten mogen extra handelingen verrichten, zoals het hechten van wonden, antibiotica voorschrijven en een echo maken. Patiënten worden hierdoor vaker thuis behandeld, wat in veel gevallen een rit naar het ziekenhuis voorkomt én minder stress veroorzaakt voor de patiënt.
- Ook het laagcomplexe en middencomplexe vervoer is sinds 2022 in ontwikkeling. De divisie laag- en middencomplexe ambulances is op volledige sterkte gebracht. Alle medewerkers van de zorgambulance zijn omgeschoold. Ook nam het team haar intrek in een nieuwe ambulancepost in Tilburg.
- In 2022 werd de pilot Zorgcoördinatie in de regio Den Bosch afgesloten. In deze pilot werkten het ziekenhuis, de huisartsenpost, de thuiszorg en de ggz nauw samen. Uit de evaluatie bleek dat het onderling delen van informatie cruciaal is, meer nog dan fysiek bij elkaar zitten op één locatie.
- Op de meldkamer in Bergen op Zoom worden sinds 2022 voor het eerst niet-verpleegkundige centralisten ingezet, binnen de kaders van een landelijke pilot.
- De RAV wil in 2024 verschillende aspecten van het Kwaliteitskader Ambulancezorg belichten (dat is opgebouwd uit 26 indicatoren om de geleverde ambulancezorg te meten). Zij nemen verder deel aan het landelijke klantonderzoek van NIVEL en evalueren de geleverde zorg in 2024 ook zelf met de patiënt.
- Totdat er meer bekend is over nieuwe landelijke normeringen, hanteert de RAV een responstijd van 15 minuten bij 95% van de inzetten met A1-urgentie. De krapte op de arbeidsmarkt voor acute zorg is de laatste jaren een enorm probleem. De RAV zet verschillende acties in om personeel te werven en te behouden. In 2024 wil de RAV over voldoende personeel beschikken om de paraatheid volgens het referentiekader in te vullen.
De belangrijkste risico’s bij de verbonden partij
Voor de gemeente is er geen (financieel) risico.