Basis op Orde in Breda Website VRMWB: Verantwoordelijk bestuurder: Bestuurlijk vervanger: Belang Breda in verbonden partij in %: Soort verbonden partij: |
Veilig Breda VRMWB Paul Depla Carla Kranenborg-van Eerd 16,44% Gemeenschappelijke regeling |
Bijdrage van de verbonden partij aan het programma
De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant (Veiligheidsregio MWB) is een netwerkorganisatie. Daarin werken 24 gemeenten, de brandweer, de politie, de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) en het Openbaar Ministerie samen aan veiligheid. Vaste samenwerkingspartners zijn waterschappen, de GGD, de Omgevingsdienst en Defensie. Daarnaast werken zij samen met een omvangrijk netwerk van partijen.
De Veiligheidsregio is ook een krachtige en gerespecteerde hulpdienst. Met haar brandweerteams, crisisteams en centralisten staat zij 24/7 klaar om hulp te bieden. De crisisorganisatie van de GHOR staat klaar op het moment dat vanwege een ramp of crisis de balans tussen zorgvraag en -aanbod bedreigd of verstoord wordt. De Veiligheidsregio MWB werkt hecht samen met hulpverleners, bestuurders, ondernemers en inwoners aan een veilige en veerkrachtige samenleving. Ze houdt risico’s voorspelbaar en hanteerbaar door de samenleving erop voor te bereiden, de juiste middelen in te zetten en bij te dragen aan herstel.
De Veiligheidsregio MWB voegt waarde toe aan de omgeving. Zij werkt samen aan veiligheid en veerkracht. Daarnaast stimuleert zij de redzaamheid in de samenleving, draagt ze bij aan een veilige leefomgeving en levert ze hulpvaardige en slagvaardige inzet. De Veiligheidsregio MWB voert veiligheidstaken uit tegen zo laag mogelijke maatschappelijke kosten. Zij werkt samen, is duurzaam, werkt informatiegestuurd en organiseert zichzelf wendbaar. De Veiligheidsregio MWB staat 24/7 klaar voor al haar inwoners en bedrijven.
De belangrijkste beleidsontwikkelingen bij de verbonden partij
De veiligheidsregio heeft te maken met veranderingen in de samenleving. Denk aan: klimaatverandering, de energietransitie, de Omgevingswet en de oorlog in Oekraïne. Verder is de Wet veiligheidsregio's geëvalueerd en is er geleerd van de coronacrisis. Dit alles heeft invloed op de koers en de werkwijze van de veiligheidsregio. Met alle veranderingen die op de VRMWB afkomen, heeft het algemeen bestuur de organisatie gevraagd om via een takendiscussie kritisch naar de organisatie te kijken en voorstellen te doen voor besparingen. Alle producten zijn tegen het licht gehouden om te kijken of de VRMWB de goede dingen doet. Daarbij is bezuinigen geen doel op zich, maar wordt ook gekeken naar de maatschappelijke gevolgen en de gevolgen voor de (fysieke) veiligheid. De vraag die centraal staat, is: 'Wat voor organisatie is er nodig om onze regio veiliger te maken?' Bij de beantwoording van die vraag is gekeken naar een passend profiel, naar wat daarvoor nodig is én hoe dit zo efficiënt mogelijk te organiseren is. Deze takendiscussie leidt tot keuzes voor de toekomst. In 2024 en 2025 worden deze keuzes doorvertaald naar begrotingen en naar het meerjarenbeleidsplan voor de VRMWB.
De belangrijkste risico’s bij de verbonden partij
- Net als voorgaande jaren blijft het voor de brandweer een uitdaging om voldoende brandweervrijwilligers te vinden en te binden. Ook veranderingen in wet- en regelgeving werken hierop door.
- De stijging van prijzen (en dan vooral die voor energie, beheer en onderhoud) zien we ook terug in de rapportages en begroting(swijzigingen) van de veiligheidsregio, een GR met logischerwijs veel personeel, voertuigen, materieel en vastgoed.
- Incidenten door weersextremen en de uitval van nutsvoorzieningen zullen de komende jaren ook effect hebben op de hulpvraag richting de brandweer en de organisatie van de veiligheidsregio.
- Door de stelselherziening omgevingsrecht veranderen de taken van de veiligheidsregio’s op het gebied van risicobeheersing. Er komen nieuwe taken bij, terwijl de taken op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) aandacht blijven vragen door de complexiteit van veiligheidsvraagstukken. De taak ‘risicogerichte advisering aan de voorkant’ groeit sterk, bijvoorbeeld door de deelname aan omgevingstafels en bij gebiedsontwikkelingstrajecten, nog vóór er een vergunning is aangevraagd.
- Nieuwe risico’s hebben gevolgen voor de manier waarop de VRMWB moet functioneren. Denk aan de risico’s van cybercrime op de vitale infrastructuur of de risico’s op natuurbranden en overstromingen door klimaatverandering.
- Chemie-Pack: de gemeente Moerdijk, de VRMWB en onderdelen van de Staat der Nederlanden worden door de verzekeringsmaatschappijen van omliggende bedrijven van Chemie-Pack in Moerdijk verantwoordelijk gehouden voor de schade die zij zouden hebben geleden door de brandbestrijding in 2011.
Beleidsmatige richtlijnen 2026
In de kaderbrief 2026 geeft de veiligheidsregio aan welke activiteiten in 2026 centraal staan. In de (beleidsarme) begroting geeft zij aan op welke manier zij deze actiepunten invult. Daar staat bij welke activiteiten generiek zijn en welke activiteiten specifiek worden uitgevoerd voor de gemeente Breda, bijvoorbeeld in het kader van preventie of in het kader van gemeentelijk toezicht en handhaving. Deze specificering draagt bij aan een efficiëntere samenwerking tussen de gemeenten en de veiligheidsregio.
De VRMWB wordt gevraagd om een begroting 2026 op te stellen, waarbij inzichtelijk is wat de beleidsmatige gevolgen zijn van de diverse onderdelen, met minimaal aandacht voor de volgende onderwerpen:
- De veiligheidsregio zorgt voor crisisbeheersing, risicobeheersing, brandweerzorg, bevolkingszorg en geneeskundige hulpverlening bij rampen en crises. Het doel is om samen de fysieke veiligheid en maatschappelijke continuïteit in de regio te borgen. Zo draagt de VRMWB bij aan een veilige omgeving. In het beleidsplan 2024-2028 is beschreven hoe de veiligheidsregio de komende jaren omgaat met de risico's die zij heeft geïdentificeerd en geprioriteerd.
In de kaderbrief 2026 en de begroting 2026 besteedt de VRMWB beleidsmatig aandacht aan de doorvertaling van de landelijke discussies over de toekomst van de brandweer.
- Inzicht in de financiële consequenties van de invoering van de Omgevingswet.
Specifieke financiële richtlijnen voor de begroting 2026
De GR VRMWB stelt een begroting 2026 op, waarbij inzichtelijk is wat de financiële gevolgen zijn van de diverse onderdelen, met minimaal aandacht voor:
- De veiligheidsregio heeft voor 2026 een dekkende begroting opgesteld. Daarmee blijft de beschikbaarheid en inzetbaarheid van de brandweer, de meldkamer, de GHOR en de multi crisisorganisatie geborgd voor alle gemeenten van de regio.
- De veiligheidsregio informeert de gemeente Breda actief over een eventuele groei of daling van haar bijdrage voor 2026.
- Een positief jaarrekeningresultaat wordt uitgekeerd aan de deelnemers. De GR kan hier alleen van afwijken door een duidelijk en gemotiveerd voorstel voor resultaatbestemming voor te leggen aan het algemeen bestuur. Over een dergelijk voorstel besluit het algemeen bestuur.