Investeren in de stad, haar wijken, dorpen en vooral in haar inwoners is wat we in 2021 willen waarmaken. Want wat een geweldige stad hebben we toch! Het is hier buitengewoon fijn wonen, werken, leren en leven, zowel voor jong als voor oud. Dit kan niet vaak genoeg gezegd (of hier geschreven) worden. Bescheiden zijn is niet nodig. Maar genoegzaamheid geeft ons zeker geen pas. Daarom hebben we grote ambities voor Breda om nog meer kwaliteit aan de stad toe te voegen! We tellen daarvoor een paar zaken bij elkaar op: • Breda is de 9e gemeente van Nederland met ruim 186.000 inwoners; • Breda ligt gunstig als centrale knoop in het stedelijke netwerk van de Benelux en Noordwest-Europa; • Breda kent een zeer aantrekkelijk en groen woon- en leefklimaat; • Binnen Breda hebben we meer dan 100 hectare te ontwikkelen grond, een bijzondere kans om de stad te verbeteren! We hebben daarmee als stad en dorpen potentieel goud in handen en daarmee gaan we ook in 2021 aan de slag. We richten ons op het realiseren van meer werk, meer woningen en passende zorg voor elkaar. Daarin zijn we zeer ambitieus. Solide financiën en voorspelbare lastendruk zijn daarbij voor ons het uitgangspunt.
Bovenstaande tekst zal misschien herkenbaar voorkomen. Deze tekst is afkomstig uit het bestuursakkoord Lef en Liefde. Omdat dit onverminderd waar is benadrukken wij dit nog maar eens. Verschillende keuzes hebben de stad geen windeieren gelegd. Zo hebben we op veel onderwerpen co-financiering ontvangen van de provincie, het Rijk en Europa en wij zetten onverminderd in op ontwikkeling en investering in onze wijken en dorpen. Als we iets doen, doen we het graag goed, waarbij we op elke schaal iets groots doen. Neem de ontwikkelingen in Bavel waar we de komende jaren stappen willen zetten of in Princenhage waar we in een gebiedsonderzoek de volgende stap willen gaan bepalen. We investeren verder in onderwijshuisvesting voor het techniekonderwijs. Samen met de stad blijven wij nadenken over de toekomst. Zeker ook in deze bijzondere en rare tijd.
Want een bijzondere tijd is het, de stad Breda heeft ambitie en is volop in ontwikkeling. Ook juist nu, want er komt ondertussen veel op ons af. De effecten van de coronacrisis lopen door en ook in het jaar 2021 zal dit het geval zijn. Het zijn onzekere en ook moeilijke tijden voor veel mensen. Naast grote uitdagingen binnen de zorg staan ook de ondernemers in onze stad onder druk en loopt de werkloosheid op. Sectoren als de horeca, de evenementenbranche als ook onze cultuurinstellingen en creatieve makers hebben het zwaar. Extra ideeën zijn nodig om de stad er met elkaar doorheen te loodsen en nieuwe oplossingen te realiseren. Daar dragen alle Bredanaars aan bij, we zien dat veel goede initiatieven zijn ontstaan en dat geeft energie.
Wij als gemeente zijn er voor onze inwoners, gaan gestaag door met de ontwikkeling van de stad en blijven solidair aan de Bredanaars die het door de effecten van de coronacrisis extra moeilijk hebben. We maken ruimte vrij in zowel onze exploitatiebegroting als de investeringsagenda om wendbaar en weerbaar te kunnen zijn in deze periode van de coronacrisis. Juist nu willen we kunnen aansluiten bij nieuwe initiatieven en kansen die ontstaan en die bijdragen aan het verminderen van de negatieve effecten van het virus. We stellen ons open minded op, handelen snel en passend en zijn in verbinding met de partijen in de stad om samen te werken aan oplossingen. Komende periode kijken we nadrukkelijk naar de arbeidsmarkt, aansluiting van het onderwijs en ondernemerschap. Tijdig omscholen van mensen werkzaam in sectoren die hard lijden onder de coronacrisis is daarbij belangrijk om snel weer een nieuwe baan te kunnen vinden. Tegelijkertijd kijken we in de openbare ruimte of we versneld zaken kunnen oppakken. Buiten meer ruimte voor ontmoeten en bewegen is juist in deze tijd zo fijn. Het Willem-Alexanderplein in Teteringen is hiervan een mooi voorbeeld, dit plan willen we in 2021 gaan realiseren. We zetten in op het verder vergroenen en nieuwe vormen van energiegebruik. De ambitie om meer te digitaliseren zetten we vol aan, juist nu in deze corona tijd geeft het veel kansen om ons masterplan digitalisering vorm te gaan geven. We willen ruimte bieden aan Bredanaars. Ruimte om meer te genieten van alle natuur en ook het water in de stad en in de omgeving, ruimte om cultuur te ontdekken in onze stad, zowel in de buitenlucht als online. Ruimte om met anderen in contact te komen en elkaar te ontmoeten. Breda is immers een groene, grenzeloze en gastvrije stad en dat dragen we graag uit.
In 2021 maken we een start met een meerjarige aanpak “Verbeter Breda”, waarbij nieuwe sociale en ruimtelijke ontwikkelingen in de stad, zoals het havenkwartier en het Corbion terrein, nadrukkelijker verbonden worden met bestaande opgaven in minder krachtige wijken. Dit is in lijn de motie van de gemeenteraad om te komen tot een breed en meerjarig programma met kansen en ontwikkelingen die het totale gebied en haar inwoners ten goede gaat komen. In deze begroting reserveren wij zowel in de exploitatiebegroting als in de investeringsagenda ruimte om dit de komende jaren op te pakken. Hierbij kijken wij nadrukkelijk naar co-financieringsmogelijkheden die het Rijk en provincie hebben, zoals bijvoorbeeld door de aansluiting bij het rijksprogramma Leefbaarheid en Veiligheid. Ook het aanpakken van de Noordelijke Rondweg krijgt een duidelijke plek, fysieke barrières wegnemen zorgt voor nieuwe verbindingen tussen wijken. Veel aandacht in de aanpak zal uitgaan naar werk en wijkeconomie en in het bijzonder naar de jeugd in deze kwetsbare wijken, een initiatief als krypton geeft hen juist de mogelijkheid om talenten te ontwikkelen en te zorgen voor meer weerbaarheid van onze jongeren.
Er staan nog een aantal andere belangrijke investeringen op stapel. Grote ontwikkelingen zoals het talentencentrum, het doortrekken van de Nieuwe Mark, de doorstroomvoorziening voor dak- en thuislozen, gebiedsontwikkelingen zoals crossmark en gasthuisvelden maken van Breda een nog fijnere en leefbare stad van waarbij de broodnodige woningen en stedelijke voorzieningen worden toegevoegd. Tegelijkertijd zien we dat onze investeringsplanning van 4 jaar niet altijd passend is voor de opgave of aansluit bij andere investeringsagenda’s. Neem als voorbeeld de Noordelijke rondweg. Hier zal de komende jaren flink voor moeten worden gespaard om deze investering te kunnen doen. Wij reserveren in onze investeringsagenda 10 miljoen euro. Daarnaast gaan we de systematiek wijzigen en vergelijkbaar maken aan de systematiek van het rijk.
Om zo intensief te kunnen investeren zijn echter wel keuzes nodig en die hebben we gemaakt. Het uitgangspunt is immers een structureel sluitende begroting, waarmee we onze financiële positie solide houden. We zijn daarbij realistisch. De gemeente zal op een aantal onderwerpen gaan zorgen dat er meer balans komt tussen de kosten die er voor gemaakt worden en de lasten die er bij onze inwoners voor worden weggelegd. Zo zal het tarief voor het ophalen en verwerken van al het afval meer in lijn komen met het huidige kostenniveau. We veranderen de manier van inzameling bij hoogbouw, er gaat betaald moeten worden voor het ophalen van grofvuil aan huis en het tarief zal worden aangepast. Ook gaan we de vergunningstrajecten voor evenementen in onze stad kostendekkend maken. Tegelijkertijd moet er kritisch worden gekeken hoe we onze interne processen nog beter, slimmer en sneller kunnen maken, de kosten van ons eigen ambtelijke apparaat gaan we terugdringen.
Onze sociale voorzieningen zijn en blijven er voor hen die het nodig hebben en daar gaan we het goede gesprek over aan. In het voorkomen van langdurige werkloosheid en het snel schakelen naar nieuwe kansen op de arbeidsmarkt pakken we flink door, dit is een forse opgave in deze tijden van corona. De sociale werkvoorziening zal komend jaar in de gemeentelijke organisatie worden gevoegd, deze krachtenbundeling zal hier ook aan gaan bijdragen. Een gezond Breda is wat we nastreven, dat maakt dat zo veel mogelijk mensen zich goed en gelukkig voelen in onze stad en daar zetten we vol op in. We verwachten dat er daardoor ook minder een beroep hoeft te worden gedaan op deze voorzieningen. Meer inwoners laten meedoen met activiteiten, op een goede manier thuis kunnen blijven wonen, snel een nieuwe baan vinden als je die kwijt bent geraakt, dat zijn allemaal zaken die bijdragen aan gevoel van eigenwaarde, erbij horen en ook zorgen dat we als gemeente alleen financieel moeten bijspringen in het leven van Bredanaars waar dat echt niet anders kan.
We geven ondertussen een sterk signaal af aan het Rijk, samen met andere gemeenten, dat financiële compensatie echt nodig is. Enerzijds om ons tegemoet te komen in de Wmo en de jeugdzorg, waar gemeenten uitvoering aan moeten geven met nog altijd flink minder budget dan voorheen. Anderzijds vragen we het Rijk ook om ons beter tegemoet te komen op andere onderwerpen waar er structureel te weinig geld is meegekomen, zoals de omgevingswet en de energietransitie. Ook de ontwikkelingen in het gemeentefonds voor de toekomst volgen we op de voet. We nemen als gemeente onze verantwoordelijkheid, maar zoeken in het Rijk wel een betrouwbare partner om deze te kunnen blijven nemen.
We tonen met deze begroting zowel lef als liefde. Lef om door te pakken en keuzes te maken en liefde door zorgvuldig te blijven ontwikkelen samen met alle betrokken Bredanaars en door solidair te zijn met hen die het moeilijk hebben.