Breda, vitale en ondernemende stad.
Elkaar weten te vinden en elkaar iets gunnen. Dat is de kracht van Breda. De coronacrisis heeft ingrijpende gevolgen voor de economie. Breda wacht niet af, maar anticipeert, en zet stevig in op herstel en vernieuwing. Toegepaste technologie en creativiteit zijn de motor. De stad heeft een goed functionerend ecosysteem voor innovatie en ondernemerschap. Het zorgt dat ondernemers en bedrijven samen ontwikkelen en nieuwe verbindingen leggen. Onlosmakelijk verbonden met digitalisering en duurzaamheid. Het maakt Breda wendbaar en biedt kansen voor groei. Hierop blijven wij onverminderd inzetten.
Breda is ondernemend, gastvrij, groen en grenzeloos.
In 2021 gaan we met volle kracht door op de ingeslagen weg. De economische visie focust op technologie en creativiteit. Om op lange termijn te excelleren. Maar ook om het MKB (midden- en kleinbedrijf) te vernieuwen en de economie te versterken. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Het helpt het MKB en versterkt de economische structuur voor de komende decennia. Het draagt bij aan werkgelegenheid. Voor baanbehoud en nieuwe banen, voor duurzame werkgelegenheid die aansluit bij onze beroepsbevolking.
Corona legt een aantal kwetsbaarheden in onze economie bloot. Onze stip op de horizon verandert niet, maar we zullen op verschillende plekken en bij verschillende sectoren aan andere ondersteuning moeten doen dan eerder werd verwacht. Hier zullen we specifiek op terugkomen in de vervolg stukken met betrekking tot corona.
De grote projecten leveren ook in 2021 een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van Breda naar de toekomst. De fysieke investeringen leveren een bijdrage aan de economie van de stad. Zowel in het programma Gasthuisvelden als CrossMark verschuiven projecten van de ontwerpfase naar de realisatiefase. Met het project “de Nieuwe Mark” wordt een van de grootste investeringen voor de komende periode voorbereid.
Cultuur is overal. Het zorgt voor verbeelding en verwondering. Cultuur inspireert en vormt de identiteit van mensen én van de stad. Het cultuuraanbod versterkt het profiel van Breda als grenzeloze en gastvrije stad. We investeren in kunst en cultuur in de publieke ruimte. We verbinden inwoners en bezoekers. Met makers en aanbieders werken we aan een wendbare en weerbare cultuursector voor de toekomst.
In 2021 is de focus mede gericht op het overleven van de basisinfrastructuur: Nieuwe Veste, Mezz, Chassé Theater en Stedelijk Museum Breda. De corona crisis is ingrijpend voor alle culturele makers en organisaties. Zij zoeken nieuwe mogelijkheden binnen de 1,5 metersamenleving. In 2020 ontwikkelden we steunpakketten met maatregelen. Bij het voorbereiden van deze begroting is de impact hiervan nog onduidelijk. We verwachten voor 2021 overleven en inrichten van de nieuwe 1,5 metersamenleving.
Ook erfgoed draagt voor een belangrijk deel bij aan de ambitie de stad vitaal, ondernemend en aantrekkelijk te houden. Het erfgoed van Breda vormt het kapitaal van de stad en de grondstof voor de toekomst. De (dynamische) Collectie Breda is het erfgoed van Breda waarop we de focus leggen. Vanuit de rijke collectie blijven we (nieuwe) ambities formuleren voor de toekomst en brengen we focus aan op beleving, kennis en educatie, beheer, behoud, bescherming en ontwikkeling van ons erfgoed.
Meer dan ooit leven we online. De crisis gaf een enorme boost aan digitalisering en was de grootste digitale training ooit. We werken thuis met allerlei applicaties. We vinden elkaar op platforms. Sportclubs bieden massaal live streaming lessen aan. Ouderen maken digitaal contact met hun dierbaren. Maar ook cybercriminaliteit neemt toe op veel creatieve manieren, zoals via phishing mail, sms of telefoon, fake news en cyber aanvallen op bijvoorbeeld ziekenhuizen. We hebben aandacht voor alle kanten van digitalisering, de kansen en de bedreigingen. Hoe draagt digitalisering bij aan een betere kwaliteit van leven? Hoe waarborgen we publieke waarden als veiligheid, privacy en menselijkheid? We willen dat mensen zich prettig voelen in Breda. Dat ze vrij zijn in hun keuzes voor digitalisering. Niet digitaliseren om te digitaliseren, maar voor een betere kwaliteit van leven. De ontwikkeling van de techniek in balans met de mens.