Programma 3: Duurzaam wonen in Breda
Thema: Breda is een duurzame en bestendige stad
Product: Milieubeheer
Begroting 2022, overige actsheets duurzaamheid
Bodem en ondergrond
Terug naar navigatie - Bodem en ondergrondDe forse maatschappelijke opgaven vanuit bv energie, klimaat en woningbouw geven een toegenomen gebruik van de bodem en de ondergrond. Juist met het oog op duurzaamheid moet daarin de balans van beschermen en benutten geborgd zijn. De doelen en acties van deze thema’s zijn geformuleerd in de omgevingsvisie en act-sheets.
Aandacht voor gezondheid, welzijn, leefomgevingskwaliteit en milieu staan centraal in de omgang met spoedlocaties, bodem- en grondwaterverontreiniging, nieuwe risicostoffen maar ook zorgplicht en handhaving. Breda sluit hierin aan op het landelijke, provinciale en Europese beleid. De landelijke financieringsafspraken bodem zijn nog in uitwerking. In beginsel is de lijn “geld volgt opgave”, waarbij het Rijk faciliteert vanuit hun systeemverantwoordelijkheid. Voor gemeenten vergt dit voorsorteerwerk op de coördinatie van de verduurzamingsopgaven en regie op het behoud en de bescherming van de bodem en ondergrond. Een goede omgang met duurzaamheid in de bodem heeft betrekking op de bovengrond (bv circulair (her)gebruik, kwaliteit, inrichting) maar vooral ook de ondergrond (toename langjarige ruimtelijk claims; bv energienet, riolering, wko’s, groen, bodemverontreiniging). Sturing hierop is nodig om bv (koppel)kansen te benutten, kapitaal vernietiging te voorkomen en “wie eerst komt, eerst maalt” te vermijden. In financiële zin worden de landelijke bestuurlijke bodemafspraken en de (toekomstige) financiële toekenningen van programma’s bepalend. Die zijn nu nog onbekend. Een regie op de ondergrond zal de gemeente zelf moeten financieren. De ambtelijke voorbereiding voor een integraal voorstel is in de maak en de kosten zullen samenhangen met de ambities en de effectiviteit van het integraal meenemen van de ondergrond in ontwikkelingen, programma’s en strategieën.
Geluid
Terug naar navigatie - GeluidIn de duurzaamheidsvisie en bijbehorende actsheets is een standstill-beginsel als uitgangspunt benoemd voor geluid in de leefomgeving. Ondanks de groei van de stad, toename in woningen en bijbehorende mobiliteit produceren met name auto’s niet meer geluid op woningen dan in de huidige situatie. Er zal dus compensatie moeten worden geregeld in de vorm van bron- en overdrachtsmaatregelen. Met name nabij de hoofdinfrastructuur van de stad zullen akoestische maatregelen noodzakelijk zijn. Naar de verre toekomst (met name de doelstellingen omgevingsvisie) neemt de hoeveelheid maatregelen navenant toe. 1 juli 2022 dient een geluidskaart te zijn opgesteld en voor medio 2023 een actieplan geluid.
Luchtkwaliteit
Terug naar navigatie - LuchtkwaliteitDe gemeente Breda heeft via het ondertekenen van het Schone Lucht Akkoord de ambitie voor luchtkwaliteit vastgelegd; er wordt toegewerkt naar de WHO-advieswaarden voor NO2 en PM10 in 2030 en we onderschrijven de ambitie om in de sectoren (weg)verkeer, inclusief mobiele werktuigen, landbouw, industrie en huishoudens een dalende trend in te zetten van emissies van NO2 en PM10 naar de lucht. Diverse maatregelen, zoals zero-emissie bouwplaatsen, versnelling laadinfra, aanscherping milieuzone, stimuleren fiets, etc, zullen daaraan een bijdrage leveren.
Externe veiligheid
Terug naar navigatie - Externe veiligheidMet de komst van de Omgevingswet wijzigt de systematiek met betrekking tot externe veiligheid in relatie tot ruimtelijke ordening aanzienlijk. Aan de hand van zones moeten de risico’s in beeld worden gebracht en moeten keuzen worden gemaakt. Hiervoor wordt meer en meer een beroep gedaan op de specialistische kennis van de Omgevingsdienst. Waar de Omgevingsdiensten tot voor kort hiervoor nog landelijk middelen beschikbaar hadden komt de RO advisering door de Omgevingsdienst nu volledig ten laste van de gemeenten.
Om de lange termijn doelen te realiseren met betrekking tot het vervoer van gevaarlijke stoffen over spoor is het nodig om te participeren in het provinciale en landelijk netwerk teneinde de Bredase belangen te behartigen.