Breda: vitale, veerkrachtige en ondernemende stad
In een periode van onzekerheden bouwen we vol vertrouwen verder aan de ambitie die we eerder met lef en liefde in zetten. Breda aan het werk is onverminderd ons hoofddoel. Ook onder nieuwe omstandigheden blijft onze inzet gericht op bevorderen van de werkgelegenheid en stimuleren en ondersteunen van ondernemerschap.
Voor 2022 hebben we een forse ambitie. We gaan met volle kracht verder met uitvoering van de economische visie. We benutten kansen om ambities te verbinden met snel en duurzaam herstel uit de crisis. We houden extra aandacht voor sectoren, ondernemers en werknemers die door corona hard zijn getroffen. De vitaliteit en levendigheid van de binnenstad staan onder druk. We benutten kansen om slim en snel te transformeren en verduurzamen.
Het aanbod aan bedrijfskavels droogt op. We zetten vol in op voldoende aanbod met realiseren van nieuwe bedrijventerreinen en heruitgifte van kavels op de bestaande terreinen. We blijven inzetten op een gezonde kantorenvoorraad.
Digitalisering is niet meer weg te denken uit ons leven. Corona was de grootste digitale training ooit. Nu vinden we het digitale leven steeds normaler. We zetten digitalisering in voor een betere kwaliteit van leven, nu en in de toekomst. Daarbij staat de menselijke maat voorop. We richten ons op kansen, waarborgen van veiligheid, privacy en menselijkheid. We hebben ook aandacht voor bedreigingen als cybercriminaliteit.
De grote projecten leveren ook in 2022 een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van Breda. Een grote impuls voor de stad zijn de aankoop van 't Zoet en de toekenningen voor de woningbouwimpuls op het Havenkwartier. Deze fysieke investeringen leveren een bijdrage aan de economie. In de programma's Gasthuisvelden en CrossMark verschuiven projecten van de ontwerpfase naar uitvoering. Klavers Jansen is een nieuwe culturele en economische impuls voor de stad. Met het project De Nieuwe Mark realiseren we een van de grootste verbeteringen van de stad. Nieuw is de opname van Bavel onder de grote projecten. Samen met het dorp werken we nieuwe woon, werk en recreatielocaties verder uit.
Cultuur inspireert en verbindt. Corona maakte dat meer dan ooit duidelijk. Kunst en cultuur vonden oplossingen en toepassingen om verbonden te blijven, toen het verlangen daarnaar zo sterk was in een tijd van afstand houden. Het cultuuraanbod versterkt het profiel van Breda als grenzeloze en gastvrije stad. Het laadt onze identiteit als stad en inwoners.
In Breda zijn cultuur en erfgoed op een natuurlijke manier verbonden. Breda heeft een uniek historisch decor met talrijke verhalen, bijvoorbeeld over de Nassaus. De Grote Kerk en het Kasteel van Breda zijn in dat opzicht het meest iconisch. Het (cultuur)historisch erfgoed en het eigentijdse, eigenwijze kunst- en cultuuraanbod spelen een belangrijke rol in de aantrekkingskracht van de stad. Aantrekkelijk als vestigingsplaats, voor bezoekers en om cultuurparticipatie te stimuleren. De Grote Kerk als huiskamer van de stad en indrukwekkende expositieruimte laat bij uitstek zien hoe kunst, cultuur en erfgoed elkaar raken. Maar ook Blind Walls Gallery, het museum op straat, is een mooi voorbeeld van hoe we cultuur en erfgoed verbinden. We vertellen de verhalen aan wie het maar wil horen.
Samen met culturele instellingen, amateurkunst-organisaties en makers werken we aan een wendbare en weerbare cultuursector. In 2022 gaan we aan de slag met herstel van de culturele sector en herstarten van de stedelijke culturele programmering.