In een periode van wereldwijde economische instabiliteit is het belangrijk dat we blijven werken aan onze ambities voor Breda: we willen een vitale, veerkrachtige en ondernemende stad zijn. Dat doen we door ‘dichtbij te doen en samen sterk vooruit’ te gaan. Nu de samenleving weer open is, heeft er op de arbeidsmarkt een aardverschuiving plaatsgevonden, waardoor bepaalde sectoren onder druk staan. Door demografische ontwikkelingen krimpt het totale aanbod van arbeidspotentieel. Daardoor is op de arbeidsmarkt een complexe situatie ontstaan, die vraagt om meer regie vanuit de overheid. Dat willen we doen door het onderwijs en de arbeidsmarkt via een meer planmatige aanpak te versterken. ‘Breda aan het werk’ blijft ons hoofddoel. Daarnaast willen we de wendbaarheid van mensen, organisaties en het onderwijs vergroten en onbenut arbeidspotentieel de weg wijzen naar leren en werken. Verder blijven we ondernemerschap stimuleren en ondersteunen.
Voor 2023 hebben we een forse ambitie. We gaan op volle kracht verder met de uitvoering van onze economische visie. Succesvolle ontwikkelingen en initiatieven (zoals innovatiehubs) zijn zichtbaar in de stad en worden opgeschaald. Bedrijven, onderwijspartners en de gemeente weten elkaar steeds beter te vinden. Zo versterken we gaandeweg de positie van Breda als internationale hotspot voor toegepaste technologie en creativiteit. Samen met ondernemers, Breda Marketing en andere partners in de stad zorgen we ervoor dat Breda een verrassende stad is, met een goed vestigingsklimaat en met een complete mix aan voorzieningen, die is afgestemd op de wensen en behoeften van gebruikers. Hierbij werken we vanuit het Verhaal van Breda en de uitvoeringsprogramma’s die we samen met de stad hebben geformuleerd.
De vraag naar kavels blijft onverminderd groot. Het aanbod is hier echter niet mee in evenwicht. In 2023 werken we daarom verder aan nieuwe én bestaande locaties voor werken en voorzieningen. We ontwikkelen nieuw aanbod op nieuwe en bestaande terreinen. Op die laatste werken we ook verder aan thema’s als veiligheid, de energietransitie, parkeren en groenvoorziening. Daarnaast streven we naar een gezonde kantorenmarkt, waarbij we bestaande kantoren verduurzamen.
Op het gebied van digitalisering blijven we onze huidige strategie volgen. De ontwikkeling van de BredaRing, de BrabantRing en het project Fiber To The Home staan centraal als het gaat om hardware. Qua software zetten we vooral in op het project Gastveilig Hazeldonk en het EU REACT-project in de binnenstad. In 2023 ligt de nadruk bij mindware op het definitief vormgeven van het stedelijk ethisch team. Dit doen we samen met kennisinstellingen en -organisaties.
De grote projecten leveren ook in 2023 een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van Breda. Belangrijke impulsen voor de stad zijn de aankoop van ‘t Zoet en de toekenningen van de woningbouwimpuls binnen het Havenkwartier. Deze fysieke investeringen leveren een bijdrage aan de economie. De programma’s Gasthuisvelden en CrossMark komen in de uitvoeringsfase. Klavers Jansen is een nieuwe culturele en economische impuls voor de stad. Met het project De Nieuwe Mark realiseren we een van de grootste verbeteringen van de stad. Nieuw is de opname van Bavel bij de grote projecten. Samen met het dorp werken we nieuwe locaties uit voor wonen, werken en recreëren. We starten een programmatische regie op de ontwikkelingen in de Oostflank van de binnenstad. Diverse vastgoedeigenaren willen graag met de gemeente een grootschalige herontwikkeling opstarten van het gebied vanaf de Koepel tot en met de Molsparking. Dit biedt veel kansen voor bijdragen aan onze opgaven op het gebied van een aantrekkelijke binnenstad, wonen en economie.
We willen een cultuuraanbod waarmee we het profiel van Breda als grenzeloze en gastvrije stad versterken. Ons cultuurbeleid stimuleert creatieve ontplooiing. Alle inwoners hebben gemakkelijk toegang tot een divers en pluriform aanbod en kunst kan autonoom tot stand komen. Daarnaast vinden we het belangrijk om een complete culturele keten te hebben, die alle vormen van kunst en cultuur representeert. Daarbij heeft Breda voldoende accommodaties, werkplaatsen, ateliers en andere voorzieningen en voldoende publiekswerking, educatie en participatie.
In 2023 blijven we werken aan de cultuurvisie ‘In verband met cultuur 2019-2024’. Daarbij hanteren we 3 waardes: de intrinsieke waarde (investeren in de sector zelf), de sociaal-maatschappelijke waarde en de ruimtelijke economische waarde. We voeren diverse acties uit en zetten daarnaast ons belangrijkste beleidsinstrument – subsidies – optimaal in. Tot slot gaan we in 2023 aan de slag om een nieuwe cultuurvisie te ontwikkelen.
In Breda zijn cultuur en erfgoed op een natuurlijke manier verbonden. Breda heeft een uniek historisch decor met talrijke verhalen, bijvoorbeeld over de Nassaus. De Grote Kerk en het Kasteel van Breda zijn in dat opzicht het meest iconisch. Het (cultuur)historisch erfgoed en het eigentijdse, eigenwijze kunst- en cultuuraanbod spelen een belangrijke rol in de aantrekkingskracht van de stad als vestigingsplaats, voor bezoekers en om cultuurparticipatie te stimuleren. De Grote Kerk – als centrale ontmoetingsplek van de stad en als indrukwekkende expositieruimte – laat bij uitstek zien hoe kunst, cultuur en erfgoed elkaar raken. Maar ook de Blind Walls Gallery, het museum op straat, is een mooi voorbeeld van hoe we cultuur en erfgoed verbinden. We vertellen de verhalen aan wie het maar wil horen.