in 2022 is de wereldeconomie fors geraakt door de oorlog in Oekraïne en de lockdowns in China als gevolg van coronabesmettingen. De energiemarkten zijn zeer beweeglijk en de stijgende energieprijzen zorgen voor fors oplopende inflatie. In de Verenigde Staten en in Europa loopt daardoor ook de kapitaalmarktrente fors op. De centrale banken in de VS en in Europa zullen de rentetarieven dan ook verder verhogen om de inflatie te beteugelen. De kapitaalmarkt is daar al op vooruitgelopen. In Europa zal de Europese Centrale Bank het waarschijnlijk wat rustiger aandoen met het verhogen van de rente dan in de VS, omdat de staatsschulden van de zuidelijke landen in de afgelopen jaren niet noemenswaardig zijn gedaald. Een forse rentestijging zal voor die landen dan ook een grote impact hebben op de staatsfinanciën.
In Europa is de kapitaalmarktrente in het 2e kwartaal fors opgelopen waardoor de kapitaalmarktrente niet meer negatief is. De verwachting is dat ook op de geldmarkt de negatieve rente in de loop van 2022 voorbij zal zijn. Voor consumenten betekent dit dat er in 2023 wellicht weer een minimale rente wordt uitbetaald op spaartegoeden. Voor de staatskas wordt het een ander verhaal. De oplopende rente zal voor extra budgettaire problemen zorgen bij overheden, voor het ene land meer dan voor het andere.
De verwachting is dat de ECB de rente in 2022 zal hebben verhoogd met 2 of 3 stappen van 0,5% en dat de rentemarkten zeer beweeglijk zullen zijn. Met de rente kan het in 2023 alle kanten op. De oorlog, een oplaaiende pandemie, het al dan niet kunnen beperken van de inflatie, het teruglopen van de economische groei of het ontstaan van een recessie in Europa, de ontwikkeling van de staatsschulden: het zijn allemaal zaken waarmee de ECB rekening houdt bij haar rentebeleid.
Bij het opstellen van de begroting van 2023 gaan we uit van een gemiddelde rente van 0% voor benodigde kortlopende geldleningen en +0,5% voor nieuwe langlopende geldleningen.