Het jaar 2020 zou in het teken staan van uitvoering van onze economische visie. Met de ambities:
- De Bredase economie klaar maken voor de toekomst;
- Bouwen aan Breda als internationale hotspot voor TTC (toegepaste technologie en creativiteit).
Al na enkele maanden veranderde de economische werkelijkheid door de coronacrisis. Tot op heden heeft corona grote impact op de economie. We verlegden onze focus naar knelpunten en ondersteuning van ondernemers. We verbonden de centrale koers en ambitie van de visie zoveel mogelijk aan de crisisaanpak. De sterke punten van de Bredase economie hebben ook in de nieuwe omstandigheden grote waarde om de lokale economie veerkrachtig en weerbaar te houden.
Er was extra geld voor economische steunmaatregelen. Hoewel de crisisaanpak flink beslag legde op de ambtelijke capaciteit, werkten we in 2020 deels ook aan de economische visie.
In de culturele sector zien we dezelfde beweging. Begin 2020 maakten we een vliegende start met uitvoering van de nieuwe Cultuurvisie In verband met Cultuur en de uitvoeringsprogramma’s. Half maart kwam dit tot stilstand. Lege theaterzalen, geannuleerde voorstellingen en afgelaste exposities. De normaal zo levendige Bredase cultuursector lag plots noodgedwongen stil. Een harde klap voor alle betrokkenen. Zowel professionele als amateurkunstorganisaties worstelen met vragen en onzekerheid en het echte einde is nog niet in zicht.
In 2020 staken we veel energie in de uitwerking van de steunmaatregelen:
- Huurcompensatie;
- Lagere prestatie-eisen;
- Heel veel activiteiten gingen niet door;
- Het nieuwe project ruimtemakers vormgeven;
- Verruiming subsidiemogelijkheden voor professionele makers in de stad;
- Subsidieregelingen ontwikkelen voor extra financiële ondersteuning aan de culturele sector.
COVID-19 bemoeilijkte continueren van de accenten uit 2019. Een aantal acties in het uitvoeringsprogramma internationalisering kon nauwelijks doorgaan. Gevolg was vertraging in de uitvoering van de ambitie. In de loop van 2020 werd duidelijk dat de gevolgen nog veel langer voelbaar blijven. Daarom inventariseerden we in oktober 2020 samen met lokale culturele partners maatregelen en acties, nodig om ook na de crisis een sterk cultureel veld te hebben staan. De inventarisatie leidde tot een gezamenlijke culturele agenda voor 2021 (Deltaplan). Het doel is een wend- en weerbare Bredase culturele sector in 2021 en volgende jaren.
De professionele culturele organisaties dienden bij Provincie Noord-Brabant/Breda hun beleidsplannen in voor de nieuwe kunstenplanperiode 2021-2024 (geharmoniseerde subsidiesystematiek Brabantstad). Zij en andere culturele organisaties kregen uitsluitsel over te verlenen subsidies 2021. Binnen de huidige mogelijkheden voeren ze hiermee hun beleidsplannen uit.
In het 1e kwartaal 2020 stelde de raad de erfgoedvisie vast.
Voor stedelijke ontwikkeling werd een aantal bijzondere trajecten concreet. Ze geven invulling aan de ambitie voor een grootstedelijk Breda en de internationale ambitie. Met de voorgenomen aankoop van Corbion ontstaat letterlijk ruimte voor waarmaken van een internationaal vestigingsklimaat in het hart van de stad. Met de rijksimpuls voor woningbouw in Havenkwartier komt hier een hoge stedelijkheid in een aantrekkelijk centrum-stedelijk milieu al de komende jaren in beeld. Ook met de omliggende planontwikkelingen (bijvoorbeeld Eureka) krijgt dit milieu meer en meer vorm. Met deelname aan het Rijksprogramma Veiligheid en Leefbaarheid/Verbeter Breda ontstaan extra impulsen die de brug slaan naar wijken waar leefbaarheid onder druk staat. Impulsen in verstedelijking dragen ook bij aan die doelen. Met de Provincie Noord-Brabant maakten we afspraken om samen op te trekken in onze grote binnenstedelijke opgaven. Breda is onderdeel van een coherente stedelijke regio. Dit krijgt vorm in een regionale investeringsagenda van Breda en de regiogemeenten. Het zet ambities en kansen voor de regio op de kaart.