Paragraaf Openbaarheid Wet open overheid

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

Op 1 mei 2022 is de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) vervangen door de Wet open overheid (Woo). De Woo is bedoeld om overheden transparanter te maken en moet ervoor zorgen dat overheidsinformatie beter en makkelijker vindbaar is. Nieuw in de Woo is de openbaarheidsparagraaf die in de begroting moet worden opgenomen als verantwoording. Dit jaar nemen we de verantwoording vanuit de Woo voor het eerst op in de jaarrekening.

De Woo regelt dat iedereen een verzoek om informatie kan indienen. Daarnaast verplicht de Woo ons om actief informatie openbaar te maken uit 11 informatiecategorieën. Deze verplichting gaat bijvoorbeeld gelden voor de vergaderstukken van de gemeenteraad, convenanten, uitgevoerde onderzoeken en beschikkingen. Daarnaast verlangt de Woo, net als de Archiefwet, een verbetering van de informatiehuishouding. Deze verplichtingen zijn nog niet in werking getreden, maar worden over een periode van 5 jaar gefaseerd ingevoerd. De Woo moet in 2027 volledig geïmplementeerd zijn.

Wat hebben we in 2022 aan de implementatie van de Woo gedaan?

Terug naar navigatie - Wat hebben we in 2022 aan de implementatie van de Woo gedaan?
  • De gemeente Breda pakt de implementatie van de Woo projectmatig op. Hiervoor hebben we in januari 2022 een projectleider aangesteld.
  • De Woo stelt de functie van een Woo-contactpersoon verplicht. In Breda is hiervoor een Woo-functionaris aangesteld. Dit is een juridische functie specifiek voor de Woo.
  • Het bestaande werkproces van Wob-verzoeken is geactualiseerd en verbeterd naar een werkproces voor Woo-verzoeken. De verbetering betreft de juridische ondersteuning in het Woo-proces door de Woo-functionaris. Daarnaast is de interne registratie van de Woo-verzoeken verbeterd, waardoor we beter op het proces kunnen sturen en het beter in de organisatie geborgd is.
  • De verbeteringen in het proces zijn zichtbaar in het percentage Woo-verzoeken dat we binnen de wettelijke norm afhandelen. De wettelijke termijn bedraagt 4 weken plus eventueel 2 weken verdaging. De VNG heeft aangekondigd te gaan meten op de afhandeling van de Woo-verzoeken binnen de wettelijke termijn [1]. Voor 2022 is de norm gesteld op 55%. Met een percentage van 11% wordt deze norm ruim gehaald.
Jaar Totaal Afgehandeld buiten termijn
2022 98 11%
2021 104 40%
2020 76 30%
2019 114 33%
2018 108 17%
  • Voor het behandelen van Woo-verzoeken zijn instructies opgesteld en de Woo is binnen de organisatie bij alle teams geïntroduceerd.
  • We hebben speciale software aangeschaft om documenten te anonimiseren.
  • Voor de verbetering van de informatiehuishouding voeren we een nulmeting uit. Deze ronden we naar verwachting af in het eerste kwartaal van 2023.
  • We delen kennis en informatie over de implementatie van de Woo in VNG-verband en met de B5-gemeenten Den Bosch, Eindhoven, Tilburg en Helmond.

[1] Meerjarenplan om de Wet open overheid (Woo) bij gemeenten te implementeren, VNG Realisatie, 22 april 2022