Voor u ligt de eerste versie van onze nieuwe klimaatmonitor, als bijlage bij de jaarrekening over 2023. De klimaatbegroting is in dit jaar verder uitgewerkt in het klimaatplan ‘Breda klimaatneutraal in 2044’. Vanuit deze klimaatmonitor geven we een beeld van de verwachte effecten op de uitstoot van alle broeikasgassen in 2023 ten opzichte van onze gemeentelijke ambitie om in 2030 een uitstoot te reduceren tot minder dan 490 kiloton CO2 equivalenten. Dat is 60% minder ten opzichte van 1990 en vergelijkbaar met het Rijksbeleid, waarbij de plannen worden berekend op 60% reductie om minimaal 55% reductie daadwerkelijk te gaan halen. Met de uitvoering van het klimaatplan zijn er ook andere effecten, zoals bijvoorbeeld energie armoede. Deze klimaatmonitor beperkt zich nu tot de uitstoot van broeikasgassen.
De landelijk beschikbare monitor gegevens gaan nog niet verder dan 2022. Voor 2023 is een prognose gemaakt door het bureau CE-Delft. Die prognose is gebaseerd op de resultaten die er in 2023 zijn bereikt op basis van zowel de uitvoering van landelijke beleidsmaatregelen, en de specifieke aanvullende gemeentelijke maatregelen. In de komende begroting over 2025 wordt op deze wijze ook een vooruitblik gemaakt. Niet alle gemeentelijke maatregelen hebben direct een effect op de uitstoot van emissies. Veel werk zit ook in randvoorwaarden om later tot een verdere reductie te komen.
Het effect van vastlegging van CO2 door meer natuur in de gemeente is in deze eerste versie nog niet in beeld gebracht. Hiervoor moeten onze gegevens eerst op orde worden gebracht om volgens de Europese standaarden berekeningen te kunnen maken. Dat volgt in de volgende versie over het jaar 2024.
De klimaatmonitor gaat in op de totale emissies in Breda en zoomt dan in op de verschillende sectoren en geeft tenslotte de stand van zaken weer over de hernieuwbare opwek van elektriciteit in Breda.
Peter Bakker
Coördinerend wethouder klimaat en duurzaamheid